Temat: Dysk USB na LAN

Witam!

czy istnieje  taka możliwość , żeby podłączyć poprzez konwerter usb-lan, dysk usb  do routera np. TL-WR2543ND i aby ten był widziany np przez sambę? Mielibyśmy fajny dysk sieciowy smile.

Skoro samba widzi zasób na porcie usb to być może dałoby się ją "nakłonić" do czytania zasobu z lanu? Pewnie nie obyłoby się to bez innej kompilacji, ale ta kwestia mnie męczy wink

Jakieś przemyślenia ?

Pozdrawiam

2

Odp: Dysk USB na LAN

Jakies dziwne kombinacje stosujesz, dysk usb przez lan-usb? podłączasz dysk na usb do TL-WR2543ND bo przeciez ma gniazdo w nim udostepniasz po sambie

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

3 (edytowany przez enrike4 2014-01-14 19:01:56)

Myślę, że nawet teoretycznie, dysk usb3 podłączony do Lanu, działałby szybciej niż podłączony
do gniazda usb 2 i posiadający kilku (kilkunasto) megabajtowe  transfery.

4

Ta przejściówka usb<>lan to ma oddzielny procesor i jest oddzielnym "routerem". I często ona jest też wąskim gardłem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez enrike4 2014-01-14 19:20:56)

Ok!

Ale z punktu widzenia systemu jest to możliwe?
Być może któreś zestawienie dysk usb3  -  przejściówka firmy ''X", byłoby szybsze niż klasyczny usb "routerowe" ? (wiem ,że ta przejciówka to osobny "router")

6

Z punktu widzenia routera to jest urządzenie w sieci które coś udostępnia po jakimś protokole. A że akurat takie coś z usb czy zwykły komputer to nie ma znaczenia.

7

A zatem dysk podłączony bezpośrednio do usb jest widziany przez system inaczej niż po lanie? Pomijam protokoły.

8

No tak. Po lan zwykle nie widzisz samego dysku (pomijam specjalnie protokoły do tego).

9

Dzieki za odpowiedź. Myślę, że mając na względzie obecne szybkości po usb2 , wiesz co mi przyświecało wrzucając ten temat na forum wink

Pozdrawiam