1

Temat: Port OpenWRT do AirLive N.Power

Witam!

Ostatnio zakupiłem router Airlive N.Power. Jest to samo co model Airlive Air3G (wersja pierwsza), z tą różnicą że wycięto w nim obsługę modemów, a dodano server ftp. Router cechuje się bardzo dobrym zasięgiem, nie należy do najtańszych ale używki można dostać nawet poniżej 100zł.
Miałem doczynienia już z kilkoma routerami (między innymi D-Link, Netgear, TP-Link) i ten Airlive zasięgiem bije wszystkie. Przykładowo na tym na połowie mocy mam zasięg w całym domu, a w ogródku za domem 1-2 kreski i stabilne połączenie. Na moim poprzednim routerze, a był to D-Link z 3 antenami wymienionymi na modele TP-Linka 8dbi w połowie domu praktycznie nie było zasięgu, nie mówiąc o dworze.

Zająłem się nawet modyfikacją oprogramowania do niego. Po długiej walce udało mi się parę rzeczy pozmieniać. I tak zmieniłem logo na stronce na swoje (ot taki bajer), odblokowałem telnet dzięki któremu mam dostęp do systemu plików. Mogę też wpisywać własne reguły iptables, dodatkowe wpisy w dhcp czy cronie. Ostatnio nawet udało mi się odpalić serwer Samby.
Wszystko fajnie, tylko problem jest taki, że wszystkie te zmiany kasują się po restarcie. Niestety dodawać tego na stałe w sofcie nie bardzo mi pasuje, bo te ustawienia i tak z czasem będą się zmieniać, a poza tym jest dość mało miejsca (przykładowo serwer Samby odpalam z pendriva).
Dodatkowo oryginalny soft jest przynajmniej dla mnie dość mocno okrojony, nie ma tam możliwości przekierowania portów (jest tylko Virtual Server i DMZ co mi za dużo nie daje), przydałoby się też wyświetlanie nazw NetBIOS klientów, czy też statystki transmisji.

Dlatego idealnym rozwiązaniem byłoby OpenWRT do tego routera, gdyż to oprogramowanie daje wielkie możliwości. Sam nie jestem wstanie zrobić takiego oprogramowanie, dlatego byłbym wdzięczny gdyby sprawą zainteresował się ktoś kto się tym zajmuje. Router jest mało popularny, a jest wart zainteresowania bo jest rozwiązaniem na większość problemów z zasięgiem. Jeśli byłoby jeszcze do niego alternatywne oprogramowanie to byłoby to niezłe cacko!

Parametry routera to:
procesor Ralink RT3050F
pamięć flash 8MB (obudowa TSOP48)
pamięć ram 32MB
port USB

Do routera producent udostępnia kod źródłowy - LINK

2

Odp: Port OpenWRT do AirLive N.Power

Na openrouter.info o tym dyskutujemy już.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok, widze ta sama ekipa tu i tam.

4

Nie, to nasze avatary.

5

Jeżeli Air3g i N.Power są identycznymi urządzeniami to czy mogę do mojego Air3g wgrać oprogramowanie z N.Power, zyskałbym serwer ftp

6

"Prawie" robi różnicę. Wgraj, jak będzie działać to dobrze smile Jak uwalisz będziesz reanimował.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Tak, sam wgrywałem i działa. Mogę nawet wrzucić zdjęcia obydwu, są identyczne.

Tylko jedna uwaga jest jeszcze Air3G II i to już inny sprzęt, ale też inna obudowa niż N.Power/Air3G.

Air3G ma soft v27.4.2.0.1-bxx
N.Power ma soft v27.4.2.0.2-bxx
czyli jak widać to to samo, tylko nowsza wersja.

Tu znajdziesz wersję SA softu do N.Power http://www.wisp.pl/index.php?p2612,airl … nt-802-11n
Wersja EU ma zablokowaną moc.

8

Czy do tego routera pojawił się już ddwrt/openwrt ?Bardzo mi zależy na silnym routerze właśnie z tym oprogramowaniem... Jeśli nie , to czy możecie polecić jakiś inny kompatybilny router z bardzo mocnym sygnałem ? Pozdro