Temat: TP-LINK WR842ND - brak internetu
Posiadam router jak w tytule, zakupiłem specjalnie ten model za wzg. na port USB - zamierzam zrobić z niego domowy serwer NAS. Problem w tym, że choć np. telewizor LG doskonale rozpoznaje usuge MediaServer z routera i pozwala wyświetlać pliki, to już odtwarzacz multimed. Sony nie widzi serwera.
Aby zatem rozbudować usługę NAS postanowiłem zmienić firmware routera na któreś z WRT. I tu przechodzimy do sedna:
Cokolwiek bym nie robił, ani na Open, DD, ani Gargoyle (bo na org. śmiga aż miło) nie potrafię połączyc się ze swoim providerem, po prostu nie ma internetu. A co gorsza wszystko wygląda tak jakby był - dioda WAN miga jak powinna, router też dostaje przydzielone IP od dostawcy*. Tylko ani nic zewnętrznego nie popinguję, ani na żadną stronę nie wejdę, ani router nie sprawdzi czy dostępna jest aktuaizacja oprog.
(*)klasyczna radiówka - sygnał bezprzewodowo idzie do anteny na dachu, stamtąd kablem do portu WAN routera. DHCP
Ustawiałem wszystkie parametry WAN i LAN jak na org. firmware, zmieniałem subnet, tak by się nie pokrywały, zamiast DHCP ustawiełm wszystko ręcznie-statycznie dla WAN. Ustawaiłem adresy MAC, tak by WAN, LAN i Wifi były różne. Bez rezultatu.
Mógłbym myśleć, że WAN jest uwalony, tylko zaraz jak wracam do org. firmware internet znowu śmiga jak złoto. Poza tym na WRT, jeśli kabel z WAN przełoże do jednego z portu LAN to wtedy internet jest, ale za to nie wejde na stronę routera z nieznanych mi przyczyn.
Próbowałem z 10 różnych firmware: różne wersje WRT, zarówno dla mojego modelu jak i WR841 (to samo tylko, że bez portu USB).
Zaczynam podejrzewać, że provider może blokować coś w linuxowych oprogramowaniach routera, ale jak kabel wetkne bezpośrednio do karty w PCcie to internet jest zarówno na WinXP, 7 i Ubuntu.
Router w wersji WRT nie pobiera aktualnego czasu z serwerów NTP, data utawiona jest na rok 2001. Myślałem, że to może tego wina, ale po ustawieniu właściwej daty i czasu poprzez ssh dalej to samo.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?