1 (edytowany przez keeeper 2014-01-11 18:14:07)

Temat: TP-LINK WR842ND - brak internetu

Posiadam router jak w tytule, zakupiłem specjalnie ten model za wzg. na port USB - zamierzam zrobić z niego domowy serwer NAS. Problem w tym, że choć np. telewizor LG doskonale rozpoznaje usuge MediaServer z routera i pozwala wyświetlać pliki, to już odtwarzacz multimed. Sony nie widzi serwera.

Aby zatem rozbudować usługę NAS postanowiłem zmienić firmware routera na któreś z WRT. I tu przechodzimy do sedna:

Cokolwiek bym nie robił, ani na Open, DD, ani Gargoyle (bo na org. śmiga aż miło) nie potrafię połączyc się ze swoim providerem, po prostu nie ma internetu. A co gorsza wszystko wygląda tak jakby był - dioda WAN miga jak powinna, router też dostaje przydzielone IP od dostawcy*. Tylko ani nic zewnętrznego nie popinguję, ani na żadną stronę nie wejdę, ani router nie sprawdzi czy dostępna jest aktuaizacja oprog.

(*)klasyczna radiówka - sygnał bezprzewodowo idzie do anteny na dachu, stamtąd kablem do portu WAN routera. DHCP

Ustawiałem wszystkie parametry WAN i LAN jak na org. firmware, zmieniałem subnet, tak by się nie pokrywały, zamiast DHCP ustawiełm wszystko ręcznie-statycznie dla WAN. Ustawaiłem adresy MAC, tak by WAN, LAN i Wifi były różne. Bez rezultatu.

Mógłbym myśleć, że WAN jest uwalony, tylko zaraz jak wracam do org. firmware internet znowu śmiga jak złoto. Poza tym na WRT, jeśli kabel z WAN przełoże do jednego z portu LAN to wtedy internet jest, ale za to nie wejde na stronę routera z nieznanych mi przyczyn.

Próbowałem z 10 różnych firmware: różne wersje WRT, zarówno dla mojego modelu jak i WR841 (to samo tylko, że bez portu USB).

Zaczynam podejrzewać, że provider może blokować coś w linuxowych oprogramowaniach routera, ale jak kabel wetkne bezpośrednio do karty w PCcie to internet jest zarówno na WinXP, 7 i Ubuntu.

Router w wersji WRT nie pobiera aktualnego czasu z serwerów NTP, data utawiona jest na rok 2001. Myślałem, że to może tego wina, ale po ustawieniu właściwej daty i czasu poprzez ssh dalej to samo.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

2

Odp: TP-LINK WR842ND - brak internetu

Jesteś pewien że masz WR942ND?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Fakt, literówka - WR842ND. Dzięki za uwagę, juz poprawiłem.

PS. Żeby nie było wątpliwości - używałem firmware dla 842 smile

4

A i jeszcze obrazki. Dla porównania ustawienia z oryginalnego i najnowszej wersji Gargolye:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/62881295/Temp/stock-status.png
https://dl.dropboxusercontent.com/u/62881295/Temp/garg-new.png

Różnią się MAC przy WAN, w wersji z org. jest sklonowany z PC, ale to drobiazg - bawiłem się tym i próbowałem róznych kombinacji, bez reultatu.

Otrzymane IP też są różne ale to pewnie uroki DHCP. Tym niemniej ręczne ustawienie ..10.182 na WRT nie zmieniało stanu rzeczy.

5

DNS-y? Spróbuj ustawić "Domyślne serwery DNS od ISP", bo teraz masz ustawione oba na OpenDNS i może Twój ISP je blokuje?

6

Ja wiem czemu nie działa. Masz gateway 192.168.1.1 przy ip 234.182 i masce 255.0. Gateway jest w innej podsieci niż adres ip na wanie i dlatego Ci nie działa.
Ustaw sobie adres statyczny tyko maskę daj na 255.255.0.0 i zmień adres lan na 10.0.0.1

7

Panowie - mamy sukces!

Na poniższych ustawieniach (*) udało się nawiązać połączenie, a do tego wciąż mam dostęp do GUI routera! Dzięki Cezary!

https://dl.dropboxusercontent.com/u/62881295/Temp/garg-success.png

(*)aktualnie po kablu, nie wiem czemu ale tablet połączony po wifi wciąż nie ma połączenia z netem

8

Więc pisz teraz do ISP żeby nie robił takich numerów tylko właściwą maskę ustawił.

9

Właśnie dziwne że na org. firmware wszystko od razu chodziło i automatycznie dostroiło się..

PS. Odnośnie wifi - pomogła zmiana spowrotem na OpenDNS, te od dostawcy zawsze mi problemy sprawiały.

10

Ale na openwrt nie chodzi, niektóre debiany też reagują i pewnie pół innych linuksów też będą miały problemy. Nawet nie wiem czy takie coś nie podpada pod której RFC, ale to trzeba by było poszukać.

11

Jeszcze mała adnotacja na zakończenie tematu. Może kiedyś się komuś przyda z podobnym problemem.

Musiałem zmienić to statyczne IP WANu z ..234.182 na ..10.182 - na tym pierwszym osiągałem mniej jak 50% przepustowości łącza, i 5x większy ping (speedtest.net).

12

Ale to już kwestia twojego dostawcy.
U mnie też po dziadosku nadaje IP, ale przynajmniej takich klopotów nie stroi.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M