Temat: Gargoyle - Brama sieciowa

Witam, czy jest taka możliwość, że gdy ustawię na routerze tryb brama sieciowa, mogę wyłączyć serwer DHCP i urządzeniom ,które będą podłączone do rutera adresy zostaną nadane przez urządzenie wpięte do portu WAN w routerze?

Być może chaotycznie to opisałem ale do ułatwienia dodam w jaki sposób chciałbym aby to działało.

1. Urządzenie X odbiera sygnał neostrady i rozsyła go poprzez wifi.
2. Urządzenie Y na którym jest zainstalowany Gargoyle jest ustawione w tryb most bezprzewodowy/przekaźnik i wszystko co jest wpięte w te urządzenie otrzymuje numer IP z urządzenia X.
3. Do urządzenia Y wpięty jest w port LAN trzecie urządzenie tym razem Z na którym zainstalowany jest Gargoyle . Urządzenie Z ma być acespointem, czyli działać w trybie brama sieciowa i rozsyłać internet po domu.

Do punktu 3 jest moje pytanie, czy da się ustawić tak urządzenie Z aby wszystko co podepnę pod nie otrzymywało numer IP z urządzenia X. Chciałbym w ten sposób mieć podłączone wszystkie urządzenia w jednej puli IP/sieci.

2

Odp: Gargoyle - Brama sieciowa

Nie, nie zadziała tak bo żądania dhcp nie przejdą. W jednej podsieci to musi być. Po prostu 3 tryb przekaźnika ustaw lub wepnij go w lan i niech za głupi ap robi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mr_andre 2014-01-08 16:03:16)

Czyli że do urządzenia Z mam wpiąć kabel do portu LAN, a nie do WAN?

4

I wyłączyć na nim dhcp i ustawić adres ip na lan na 192.168.1.2 czy inny z tej samej sieci ale różny niż ma router.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez mr_andre 2014-01-08 17:07:33)

Zaraz spróbuje i dam znać co z tego wyszło wink

Edyta: Sprawdziłem ,działa, dziękuje!