Temat: DNS zależny od IP komputera...

Panowie - pytanie jest takie.

Czy do konkretnego ip w sieci wewnętrznej mogę dopisać konkretne dns-y ?

Chodzi mi o to, aby tablet syna łączył się przez konkretne dns-y (opendns), a reszta sprzętu przez inne (domyślne).

Opendns proponuje fajne i sprawdzone narzędzie do kontroli rodzicielskiej. Blokowane są prawie wszystkie niedozwolone dla dzieci strony jakie mi na myśl tylko przyjdą.

Znając pomysłowość dzieciaków, ja sam nigdy osobiście wszystkiego (prawie) co niedozwolone nie zablokuje poprzez filtracje url - dlatego opendns sprawdza sie idealnie. Ale np żona pisze czasem artykuły o przemocy i  tu pojawia się problem:P Opendns ją też blokuje - blokuje całą sieć tongue (no tak ma to działać)

I  stąd zapytanie - może lamerskie - ale "Czy do konkretnego ip w sieci wewnętrznej mogę dopisać konkretne dns-y"

Jeśli tak to wskażcie proszę linkę lub opiszcie jak to zrobić.

Z góry dziękuję...

2

Odp: DNS zależny od IP komputera...

Tak, ale prościej i skuteczniej będzie przez iptables wymusić dla tego komputera używanie konkretnych dnsów. Zwykły redirect.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

czekaj...nie kojarzę za bardzo....

4

iptables -t nat -I PREROUTING -i br-lan -s 192.168.1.100 -p udp --dport 53 -j DNAT --to 208.67.222.222
iptables -t nat -I PREROUTING -i br-lan -s 192.168.1.100 -p tcp --dport 53 -j DNAT --to 208.67.222.222

w  /etc/firewall.user

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

dziekuje....

coś nie ogarniam dziś za bardzo....