Temat: Minidlna i brak inotify

Witam.
Dopiero zaczynam swoją przygodę z openwrt i tp-link tl-wr1043.

Bardzo zależy mi na tym aby odpalić sprawnie działający serwer dlna na nim.
Wgrałem minidlna(ushare nie chciał działać z moim TV) i niby wszystko jest ok.
Ale nie działa funkcja inotify i nie dodaje mi automatycznie nowych plików. Doczytałem że to jakiś pakiet który jest zazwyczaj w standardzie w linuksie który monitoruje katalogi ale openwrt chyba go nie ma.

Moje pytanie to czy można doinstalować to do openwrt? Jeśli tak to jak? I jaki to może mieć wpływ na wydajność routera?
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z minidlna bardzo proszę o info, będę wiedzieć kogo mogę podpytać o pomoc.

2

Odp: Minidlna i brak inotify

To jest opcja kernela, której openwrt nie ma domyślnie włączonej (domyślnie - bo i po co jak system rezyduje w pamięci w której z definicji nic się nie zmienia). Musiał byś przekompilować cały system żeby to włączyć.

Jak dodasz nowe pliki to w sumie wystarczy restart minidlna i rescan.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No tak rescan to jest opcja ale ja chciałem zrobić wszytko elegancko też dla domowników którzy nie potrafią zrestartować minidlna.

A możesz podać mi jakiś tutorial do własnoręcznego kompilowania openwrt? W zasadzie to chciałbym żeby to była jedyna zmiana w stosunku do oryginału z http://ecco.selfip.net/tl-wr1043nd-luci/.

P.s.
Jak to może wpłynąć na wydajność routera? Pliki multimedialne mam na dysku podpiętym do routera.

4

Mogę Ci w sumie przekompiować z tym. Żadnego wpływu nie powinno to mieć na router.

5

Jak możesz to byłbym wdzięczny, chciałbym żeby to był ten sam obraz tylko z tą jedną opcją więcej.

P.s.
Ale za info na temat własnoręcznej kompilacji byłbym bardzo wdzięczny.

6

Po polsku: http://openwrt.pl/doku.php/kompilowanie:kompilacja_svn
po angielsku: http://wiki.openwrt.org/doc/howto/buildroot

A tak na szybko:

svn co svn://svn.openwrt.org/openwrt/branches/backfire
cd backfire
make package/symlniks
make menuconfig
make

Czy coś koło tego.

7

Możesz mnie nakierować jak wykorzystując ten config http://ecco.selfip.net/tl-wr1043nd-luci/config (który jak się domyślam stworzył by taką wersję obrazu jaką ja mam), dodać tylko inotify i skompilować go.
Wykonałem już wszystkie polecenia z tej strony http://openwrt.pl/doku.php/kompilowanie:kompilacja_svn, zostało tylko do wykonanie make menuconfig(uruchomiałem to ale troche narazie przytłacza mnie ilość opcji).
Pobrałem też ten config i podmieniłem config oryginalnie ściągnięty.

Dla pewności jeszcze raz podkreślę chcę uzyskać identyczny soft jak w linku wcześniej ale z inotify.

8

Jak zrobiłeś make menuconfig to wykonaj jeszcze make kernel_menuconfig, odszukaj gdzies inotify. Zaznacz jak znajdziesz, zapisz, skompiluj przez make.

Dostaniesz wynikowy obraz.

9

Jak zrobiłeś make menuconfig to wykonaj jeszcze make kernel_menuconfig, odszukaj gdzies inotify. Zaznacz jak znajdziesz, zapisz, skompiluj przez make.

10

Cezary napisał/a:

No nie zrobiłem do końca make menuconfig, tylko odpaliłem i anulowałem, ale mam wgrany ten twój config.
Odpaliłem make kernel_menuconfig i mam jakieś błędy:

lukasz@lukasz-VM:~/openwrt/backfire$ make kernel_menuconfig
 make[1] tools/sed/install
 make[2] -C tools/sed compile
 make[2] -C tools/sed install
make[1]: Entering directory `/home/lukasz/openwrt/backfire/target/linux'
make[2]: Entering directory `/home/lukasz/openwrt/backfire/target/linux/ar71xx'
mkdir -p /home/lukasz/openwrt/backfire/dl
/home/lukasz/openwrt/backfire/scripts/download.pl "/home/lukasz/openwrt/backfire/dl" "linux-2.6.32.16.tar.bz2" "d94d91ef3be4eb76765401b4fa462759" @KERNEL/linux/kernel/v2.6
--2010-10-05 12:25:45--  ftp://ftp.geo.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.32.16.tar.bz2
           => `-'
Resolving ftp.geo.kernel.org... 130.239.17.4, 199.6.1.164
Connecting to ftp.geo.kernel.org|130.239.17.4|:21... connected.
Logging in as anonymous ... Logged in!
==> SYST ... done.    ==> PWD ... done.
==> TYPE I ... done.  ==> CWD (1) /pub/linux/kernel/v2.6 ... done.
==> SIZE linux-2.6.32.16.tar.bz2 ... 64424183
==> PASV ... done.    ==> RETR linux-2.6.32.16.tar.bz2 ... done.
Length: 64424183 (61M) (unauthoritative)

100%[===================================================================================================================>] 64,424,183   908K/s   in 81s     

2010-10-05 12:27:07 (779 KB/s) - written to stdout [64424183]

rm -rf /home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx
mkdir -p /home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx
bzcat /home/lukasz/openwrt/backfire/dl/linux-2.6.32.16.tar.bz2 | /bin/tar -C /home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx -xf -
rm -rf /home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx/linux-2.6.32.16/patches; mkdir -p /home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx/linux-2.6.32.16/patches
cp -fpR "/home/lukasz/openwrt/backfire/target/linux/generic-2.6/files"/. "./files"/. /home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx/linux-2.6.32.16/
find /home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx/linux-2.6.32.16/ -name \*.rej -or -name \*.orig | xargs -r rm -f
touch /home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx/linux-2.6.32.16/.quilt_used
touch /home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx/linux-2.6.32.16/.prepared
if [ -s "/home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx/linux-2.6.32.16/patches/series" ]; then (cd "/home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx/linux-2.6.32.16"; if quilt --quiltrc=- next >/dev/null 2>&1; then quilt --quiltrc=- push -a; else quilt --quiltrc=- top >/dev/null 2>&1; fi ); fi
make[2]: *** [/home/lukasz/openwrt/backfire/build_dir/linux-ar71xx/linux-2.6.32.16/.quilt_checked] Error 127
make[2]: Leaving directory `/home/lukasz/openwrt/backfire/target/linux/ar71xx'
make[1]: *** [menuconfig] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/lukasz/openwrt/backfire/target/linux'
make: *** [kernel_menuconfig] Błąd 2
lukasz@lukasz-VM:~/openwrt/backfire$

11

Zrób jednak make przed tym, niech całego toolchana zrobi. Później dopiero make kernel_menuconfig i jeszcze raz make

12

Zrób jednak make przed tym, niech całego toolchana zrobi. Później dopiero make kernel_menuconfig i jeszcze raz make

13 (edytowany przez Lukaszko 2010-10-05 12:09:59)

A ten config http://ecco.selfip.net/tl-wr1043nd-luci/ jest  napewno ostateczny? Bo widzę że ma inną datę niż openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin.zip?

P.s.
Ile może trwać ta kompilacja? Odpaliłem ją na ubuntu na virtualbox na laptopie z core 2 duo.

14

Tak, on się nie zmienia już bo już listę rzeczy która jest w obrazie jest ustalona. Kompilacja całości od początku to była jakaś godzina, pewnie będzie trochę więcej na virtulace.

Później jest już szybciej bo toolchana i narzędzi nie kompiluje ponownie.

15

Tak, on się nie zmienia już bo już listę rzeczy która jest w obrazie jest ustalona. Kompilacja całości od początku to była jakaś godzina, pewnie będzie trochę więcej na virtulace.

Później jest już szybciej bo toolchana i narzędzi nie kompiluje ponownie.

16

Coś chyba nie tak, już ponad 2h się kompiluje. Mogłem coś źle zrobić? Może to przez to że wykonałem też te polecenia:

./scripts/feeds update -a
./scripts/feeds install -a

Strasznie długo pakiety kompiluje.

17

Coś zepsułem. Kończył mi się czas i chciałem zapisać stan maszyny i chyba to rozwaliło kompilację. Pojawił mi się jakiś błąd.
Muszę wszystko jutro jeszcze raz puścić.

Proszę o ewentualne sugestie żebym jutro znowu czasu nie zmarnował.
Dzięki za dotychczasową pomoc.

18

W/w to to samo co package/symlinks. Dostałeś wszystkie pakiety, ale kompilują się tylko to które są zaznaczone w konfigu. Czas jest w miarę sensowny, mniej więcej tyle to właśnie trwa (zwłaszcza że jest to maszyna wirtualna).

19

Skompilowałem Ci obrazy ze wsparciem dla inotify.

20

Super. Dzięki!
A gdzie ten obraz? To ten z dziś na twojej stronie?

21

Tak.

22

Obraz wgrany. Wygląda na to że wszystko działa.
Tylko dziwnie działa minidlna bo jak coś się zmieni to odświeża chyba całą bazę i trochę to trwa. Myślałem że będzie dodawać lub usuwać tylko zmienione pliki.

No i strasznie wolno ładują się duże zdjęcia przez wifi.
Korzystam z dlna na sony bdp-s570 i zdjęcie ważące 5MB ładuje się z 5s.

23

To już zgłoś buga do projektu minidlna. Czas może wynikać z mocy routera, jak pisałem - u mnie 2.5GiB robił w 15 minut...

PS. To Twoje sony jakie ma wifi? Jak b/g to osiągasz w najlepszym przypadku 3MB/s (a normalnie pewnie z połowę tego) + jeszcze odczyt z usb więc nie dziw się że to tyle trwa...

24

Sony ma wifi n.
Ale testowałem tez po kablu. Działało wtedy o połowę szybciej, czyli jakieś 2,5s. Co też chyba nie jest rewelacyjną prędkością, bo z maksymalną prędkością powinno chyba się w 0,5s wysłać.
Jest tam niby funkcja stricte dlna którą mam włączoną i coś tam jest napisane w opisie że ma zmniejszać zdjęcia ale nie zauważyłem różnicy w działaniu.

25

Mam pytanie czy w obecnych obrazach jest już włączone inotify? Bo nie dodaje mi nowych plików automatycznie a log za dużo nie mówi.

[2011/12/02 19:44:33] minidlna.c:900: warn: Starting MiniDLNA version 1.0.22 [SQLite 3.7.7.1].
[2011/12/02 19:44:33] minidlna.c:923: warn: Creating new database...
[2011/12/02 19:44:33] minidlna.c:992: warn: HTTP listening on port 8200
[2011/12/02 19:44:33] scanner.c:726: warn: Scanning /mnt/sdb1/_---Filmy---_
[2011/12/02 19:49:47] scanner.c:797: warn: Scanning /mnt/sdb1/_---Filmy---_ finished (297 files)!