Temat: Problem z uruchomieniem external root
Witam,
Morduję się z external rootem, postępuję wg. poradnika, kilka razy próbowałem, razem z resetami routera.
Jakoś nie wychodzi, a external root to kluczowa kwestia, bez niego nie ma zabawy.
moja konfiguracja:
- TL-WR-1043ND
- Backfire by obsy 10.03 z Luci
- hub z dyskiem (sdb5/ext4 i sdb6/swap) i penem (sda1/ext3)
Próbowałem na pendrive, na dysku, formatowałem GParted, Acronisem, fdiskiem z routera.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że router bootuje przed wykryciem nośników. Jednak żeby zmienić czas na wykrycie urządzeń, wg. poradnika trzeba zmienić konfigurację i przekompilować block-extroot. Nie jestem taki biegły, żeby zrobić to z marszu. Dlatego wolałbym rozgryzienie tego zostawić sobie, gdy inne opcje zawiodą.
Tak wyglądają zrzuty, po ostatniej próbie z sdb5, ale generalnie cały czas wygląda to tak samo.
Próbowałem już zostawiać "target" puste, żeby nie montował automatycznie interesującego mnie systemu plików, ale nic to nie dało. Device też próbowałem chyba raz puste. Ani identyfikacja po label, ani po uuid nic nie zmieniają.
/etc/config/fstab
config 'mount'
option 'options' 'rw,sync'
option 'enabled_fsck' '0'
option 'enabled' '1'
option 'is_rootfs' '1'
option 'device' '/dev/sdb5'
option 'target' '/mnt/sdb5'
option 'fstype' 'ext4'
option 'label' 'NETSTORE'mount wykrywa pena sda1 ext3 jako ext4, ale nie wiem, nie znam się
root@OpenWrt:~# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,relatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,relatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,relatime,size=512k)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,relatime,mode=600)
/dev/mtdblok3 on /overlay type jffs2(rw,relatime)
mini_fo:/overlay on / type mini_fo (rw,relatime)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
/dev/sda1 om /mnt/sda1 type ext4 (rw,relatime,barrier=1,data=ordered)
/dev/sda5 om /mnt/sda5 type ext4 (rw,synk,relatime,barrier=1,data=writeback)root@OpenWrt:~# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 3.1M 3.1M 0 100% /rom
tmpfs 14.4M 212.0K 14.2M 0% /tmp
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
/dev/mtblock3 3.4M 320.0K 3.1M 9% /overlay
mini_fo:/overlay 3.1M 3.1M 0 100% /
/dev/sda1 1.9G 35.0M 1.8G 0% /mnt/sda1
/dev/sdb5 71.3G 5.0M 67.6G 0% /mnt/sdb5Nie chcą zewnętrzne nośniki wskoczyć na /overlay. Mogę jeszcze dać logi z Luci jak powiecie czego szukać, albo gdzie leżą logi "konsolowe".
Panowie pomóżcie, bo widzę, że zabawa jest przednia, a ja stoję na jakiejś bzdurze.
Ktoś miał jakieś problemy z extrootem? Jest jakiś popularny, oczywisty błąd? Może nie da się tego zrobić na wersji z Luci?
Świeży jestem i nie wiem.