Odp: DS1820 - digitemp nie widzi czujników
po złożeniu pasywnego wsio smiga
tego avt odesłałem na zwrot ![]()
swoją drogą, gdzie można kupić ten aktywny DS2490?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Termometr → DS1820 - digitemp nie widzi czujników
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
po złożeniu pasywnego wsio smiga
tego avt odesłałem na zwrot ![]()
Witaj, mógłbyś podesłać skrypt do tej strony web-termometr z rys. 4?
W jaki sposób można zdiagnozować przyczynę powyższych błędów i jak go zmusić do poprawnego działania?
W końcu mi się udało (niewiedziałem że do poprawnego działania konwertera DS2490 potrzebny jest kmod-usb-serial-ftdi)
Prośba pytanie do Obsy, bo widzę, że przy instalasji digitemp-usb dochodziu właśnie binarka DS2490,
czy możesz przy okazji dodać do pakietu digitemp-usb również kmod-usb-serial-ftdi było by prościej, a zauważyłem, że nie tylko ja miałem z tym problem ![]()
Nie, nie jest wymagany, patrz: http://eko.one.pl/?p=openwrt-temperatura Więc proponowana przez Ciebie solucja nie jest uniwersalna bo to zależy od typu interfejsu jaki posiadasz.
Heh problem w tym, że w PL cienko.. Sam ostatnio kupiłem na alledrogo (pewnie sample) 3 sztuki DS2480 - w jakiś dzień w trakcie przerwy świątecznej poczyniłem schemacik i płytkę i wysłałem już do płytkarni:
Jakoś za 3-4 tygodnie będę miał sprawne zlutowane konwertery wtedy się trochę pobawię. W między czasie porobię całą infrastrukturę czyli czujniki w całym domu
Jak coś to jedną sztukę konwertera będę mógł odsprzedać - chyba, że uda się dostać stalaki to nawet parę takich konwerterów..
Maxim wysyła bez problemu właśnie sample DS2480B+.
Maxim wysyła bez problemu właśnie sample DS2480B+.
Wielokrotnie zamawiałem sample z maxima ale to już dawno dawno - zarówno na firmę jak i na osobę prywatną - zawsze przychodziły. Jednak teraz pozycja "samples" mam szarą - na koncie firmowym również. Więc chyba jednak program sampli nie do końca działa..? Wolałem zrobić przejściówkę na DS2490 ale nigdzie go nie mogłem znaleźć..
Na pewno sprawdzasz DS2480B i na koncie firmowym? U mnie bez problemów, mogę zamawiać.
Na pewno sprawdzasz DS2480B i na koncie firmowym? U mnie bez problemów, mogę zamawiać.
Masz rację - musiałem próbować chyba zamówić DS2490 bo DS2480B jak najbardziej są dostępne.. Zobaczymy czy przyjdą ![]()
będę się starał o DS2490 albo DS9490 tylko nie wiem czy ten drugi pogada ![]()
będę się starał o DS2490 albo DS9490 tylko nie wiem czy ten drugi pogada
2490 jest produkowany tylko dla obecnych klientów - nie zalecany do nowych projektów stąd też nie ma go w sprzedaży normalnymi drogami. DS9490 jak najbardziej działa ale jego cena w TME to ok 120zeta brutto + przesyłka. Muszę policzyć ile mnie wyjdą te konwertery ale na pewno taniej a przynajmniej mam trochę zabawy ![]()
Nie prościej jakiś attiny + ds po prostu?
ja Raspberry Pi używam ![]()
To nie możesz bezpośrednio pod gpio? Chyba że kable masz długie i się boisz.
Ja np. instalacje na 1-wire traktuję jako przejściową - potem będą czujniki po Modbus tylko muszę się jakoś zebrać i napisać oprogramowanie działające po modbus RTU (wtedy po RS485 tymi samymi kablami polecę)
Cezary
to, że posiadam malinę to było tylko odnośnie tego, że nie chcę kupować żadnego scalaka
a DS2490 chcę aby podpiąć do mojego TL-WR1043ND
To też napisałem - zamiast szukać ds2490 można to na attiny zrobić.
to ja chyba nie wiem jak ![]()
Można na jakimś ATtiny zbudować układ USB > 1Wire ale prawdę mówiąc po co wyważać już otwarte drzwi? Poza tym w prostej konfiguracji GPIO bez wzmacniacza na tranzystorach nie uzyskamy takich parametrów dla magistrali 1wire jak na specjalizowanych scalakach. 1wire programowo robiony na jednej lini ma tylko podciąganie do vcc i tranzystor n-mosfet do masy w strukturze procka. Takie scalaczki mają zamiast podciągania tranzystor. Można to zrobić na ATTiny owszem ale kto z nas tak robi?
Ja?
Tym bardziej jak czujnik mam obok scalaka i mogę z nim po usb gadać.
Ja?
Tym bardziej jak czujnik mam obok scalaka i mogę z nim po usb gadać.
Nie no jak masz go względnie blisko to owszem to nie robi. Ale sam miałem jaja robiąc pracę jeszcze inżynierską bo tak czujniki na 1-wire stosowałem, że przy długich kablach zaczynają się jaja i w układzie w którym DS18B20 chodziły bezbłędnie na krótkim kablu na kilkunastu metrach zaczęły się jaja. Na oscyloskopie widać było normalnie całkowanie napięcia na linii. Wtedy pomogło mniejszy rezystor podciągający ale fakt jest taki, że układ z parą komplementarną na wyjściu będzie pewniejszy przy dłuższych liniach.
Cezary
zapodałbyś jakiś schemacik jak to zrobić na Attiny (albo na jakiejś amedze) ? ![]()
Hmm, nie sądzisz że przesadzasz?
Weź ds1820, środkową podłącz pod PB któreś, daj rezystor podciągający ze 2k2, pozostałe nogi ds do masy. Gotowe...
to po co piszesz o attiny skoro przesadzam ? ![]()
No attiny, attiny. Co w nim skompilowanego?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Termometr → DS1820 - digitemp nie widzi czujników
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc