1

Temat: Adres IP i wr1043nd v1 gargoyle

Witam mam taki problem. Mam internet w Toyi (Łódź) i kiedyś napisałem podanie o publiczne ip i je dostałem. Miałem wtedy stary router dlinka, wszystko było dobrze, adres zaczynał się na 217.... i mogłem odblokowywać porty. Później zdecydowałem się na kupno tp-linka wr1043nd, wgrałem do niego gargoyle PL (najnowsza wersja na dzień dzisiejszy) no i potrzebowałem odblokować port, ale nie udało mi się. Zobaczyłem, że moje ip zaczyna się na 31..., wtedy z ciekawości podłączyłem mój stary router, ip było takie jakie powinno być czyli zaczynające się na 217... i odblokowałem port bez problemu. Więc pomyślałem, że tp link jakimś cudem bierze moje ip wewnętrzne więc postanowiłem, że spisze ip, brame i dns ze starego routera i wpisze do tp linka. No i udało się, ip było takie jakie ma być i mogłem odblokować porty. I chciałem się spytać czym to jest spowodowane? Dodam jeszcze, że za routerem jest modem.

2

Odp: Adres IP i wr1043nd v1 gargoyle

Może dostajesz różne IP w zależności od adresu MAC?

3 (edytowany przez MWTK 2013-12-31 13:11:57)

Do tego to ja sam doszedłem, tylko jak zrobić by router łapał to prawidłowe ip. Bo ostatnio miałem problem, że mi router jakoś dziwnie padł. Nie było internetu, podłączyłem stary router, internet był, podłączyłem tp linka internetu nie było. W ustawieniach zmieniłem na DHCP (kablowe) i internet wszedł, ale na wewnętrznym ip, chciałem znowu na ten, zewnętrzny internetu nie było. Wgrałem nowego gargoyle, wklepałem znowu to zewnętrzne ip i jakoś działa.

4

Jak to jak? Zrób klonowanie adresu mac, podaj tej co miałeś w dlinku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Dobra działa smile Można zamknąć.