1

Temat: Eco modemy

Witam!
Jest wątek o modemach działających pod openwrt/gargolye, natomiast nikt nie pisze ile te modemy "pożerają" mocy!
Mam MR3040 i kończy mi się umowa z Plusem, szukam modemu który będzie najdłużej działał na na baterii MR3040.
Czy jest modem "kompatybilny" z usb2, znaczy pobiera mniej niż 0,5A?

2

Odp: Eco modemy

E3131. Z tym że nie jest to modem LTE jak pisałeś - tych mamy w polsce zaledwie kilka modeli i jakoś poborem mocy nie grzeszą.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za informację!
Z Twojej wypowiedzi wynika że jeśli mam E398, to nic lepszego (technicznie) nie dostanę.
Czyli mam szukać w ofertach "tylko sim"?

4

Technicznie to chyba każdy obecnie modem lte jest jest lepszy od e398. I technologicznie i pod względem pobory mocy (na e398 dało by się jajka smażyć).

5

"Każdy", czyli jaki?
Ja poważnie pytam, mogę wybrać "tylko sim", lub jakiś lepszy niż e398 modem.

6

e3276, przynajmniej mniej się grzeje. Choć to nie oznacza że pobiera mniej niż 0.5A.

7

Nie miałem E398, ale jeśli chodzi o E3276 to z pewnością do klasy "eko" bym go nie zaliczył, grzeje się mocno, prądu pożera sporo, nic specjalnie zachwycającego.
Spośród kilku modemów które miałem moim faworytem pod tym względem jest ZTE MF669 z Plusa (HSPA+), przy aktywnym pobieraniu trudno odróżnić jego temperaturę od otoczenia, a  to z pewnością oznacza również niskie zużycie energii.
Mnie np. ciekawi jak to jest w przypadku ZTE MF823 którego producent zapewnia o zużywaniu o 1/3 mniej prądu niż modemy LTE starszej generacji, niestety trudno mi ocenić co to oznacza w praktyce.

8

MF669 nie jest lte, a o tym jest mowa. I tak, E3276 się grzeje ale mniej od E398.

9

alreglo napisał/a:

Mnie np. ciekawi jak to jest w przypadku ZTE MF823 którego producent zapewnia o zużywaniu o 1/3 mniej prądu niż modemy LTE starszej generacji, niestety trudno mi ocenić co to oznacza w praktyce.

Szału bym się nie spodziewał po 823, gdyż przy dużych wartościach transferu musi brać więcej energii. E398 używam do LTE 4 miesiące (grzeje się, E367 też się grzał przy HSPA+, do obu stosuję przypięty opaską aluminiowy radiator), może jest bardziej energochłonny bo to starsza konstrukcja ale świetnie się komunikuje z routerem, do sieci loguje się błyskawicznie…etc. Gdybym miał kupować nowy to pewnie byłby to E3276 (nawet z czystej ciekawości porównawczej), ZTE jednak nie są jeszcze tak powszechnie wspierane jak konstrukcje Huawei. smile