Odp: DGT RGW VDSL2 G
A jak to poznać? Chyba aktualnie dalej nie ruszy nic w tym temacie.
W trunku leży nowy obraz spróbuję jego.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → DGT RGW VDSL2 G
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A jak to poznać? Chyba aktualnie dalej nie ruszy nic w tym temacie.
W trunku leży nowy obraz spróbuję jego.
A oryginalny obraz, bez zmiany board_id rusza?
Nowy obraz openwrt i to samo.
Znaczy bez zmiany rusza, ale chyba i ze zmianą tak samo udało mi się wgrać go z bootloadera, musiałbym sprawdzić logi
co to za obraz z root w nazwie? Może od innego routera z podobnymi bebechami spróbuję wgrać? Najwyżej nie odpali
Patrzę na poprzednią stronę i wgrywałem obraz ori przed zmianą board_id, spróbować teraz po zmianie czy się wgra?
Sam system plików bez kernela.
Po zmianie board id ori firmware bez problemu się flashuje.
Jeszcze sprawdziłem przez r czy ori firmware ruszy, ale też sypie błędami. Może jakbym wypakował ten firmware openwrt i wtedy spróbowałbym go odpalić to by ruszył.
Tam nie masz co wypakować bo obraz to nagłówek + kernel (który masz w katalogu do ściągnięcia) + filesystem (który też masz w katalogu).
Dobra to zabieram się za czytanie, może coś wynajdę.
Jeszce coś takiego mi wyskoczyło przy ładowaniu tego pliku openwrt-brcm63xx-generic-root.squashfs
Loading 192.168.1.100:openwrt-br
Finished loading 1835008 bytes
Firmware tag version [0] is not compatible with the current Tag version [6].
*** command status = -1
Może w tym tag tkwi problem?
Jeszcze jedna sprawa, może tutaj chodzi o rozmiar firmware? Oryginalny ma koło 10MB?
Wgrałem firmware od nowej wersji fg4, flashuje się, ciekawe czy będzie działał lan i czy się odpali.
Niezłe jaja, wgrałem firmware od FG4 i odpalił bez problemu, łąduje się strona, wszystko. Nie działają oczywiście 2 porty 1gbit brak sterów.
Nawet 2 rdzenie niby działają, ale muli bardziej niż ori firmware.
Udało mi się skonfigurować wan na tym firmwarze i gdyby nie te lan 1gbit to chyba prawie wszystko działa. USB też.
Są nowe wieści z frontu, trzeba zmodyfikować nagłówek w openwrt. CFE ma zablokowane wgrywanie innych obrazów. Na innym forum gość miał podobny problem, ale udało mu się wgrać po kilku zmianach nagłówka.
Edit: szybko rzuciłem okiem i wszystkie obrazy DGT wyglądają tak, a openwrt mają to co zaznaczyłem, może w tym tkwi problem? Jak się tego pozbyć?
Wyedytuj i zobacz. Choć zaraz pewnie sumy kontrolne nie będą się zgadzać.
Tak myślałem, żeby wyedytować i miałem zapytać. Spróbuję zaraz.
Niestety to samo, sprawdzam dalej.
I jeszcze coś takiego w każdym obrazie dgt jest puste miejsce, w openwrt jak widać. Może to w tym tkwi problem? Może prościej zgrać bootloader jtagiem, sprawdzić który wpis odpowiada za sprawdzanie obrazu i go wywalić? Czytałem wczoraj na openwrt coś o tym.
To wolne miejsce to po prostu coś mniej zajmuje w jednym a coś więcej. Przecież kernel nie będzie miał takiego samego rozmiary. Nie ma czegoś takiego jak wywalenie sprawdzania obrazu. Przecież nie poddać deasemblacji cfe żeby znaleźć funkcję która za to odpowiada.
Myślałem, że jest jakaś opcja, która wymaga określonego obrazu czy coś. Nie wiem, dopiero od 3 dni interesuję się openwrt. Aktualnie brak mi pomysłów. Na tym forum podobny problem i jakoś rozwiązali http://openrouter.info/forum/viewtopic. … p;start=20 Nie wiem, może jeszcze spróbuje z kompilacją openwrt, zainstalowałem potrzebny soft, muszę tylko ogarnąć co i jak i spróbować.
Podobny nie znaczy taki samy. To dwa różne sprzęty.
Jeszcze z ciekawostek zmieniłem board na 730 i w tym fimrwarze od fg4 nawet Voip działa( zalogował się na konto). Wlan się świeci na zielono ( wcześniej na czerwono, ale działał, nawet porty 1gbit śmigają) Wygląda na to, że firmware jest chyba pełnosprawny.
Edit: Faktycznie Voip działa, przenoszę ten router jako główny zamiast tplinka. Dorobię sobie tylko serial z tyłu, żebym mógł się logować i tyle.
A sprawdzałeś może czy w plikach konfiguracyjnych można odblokować dostęp przez SSH i Telnet bo te routery mają taką możliwość dostępu ale jest ona zablokowasna, wyświetl zawartość katalogu /etc
Patrzyłem tam, co ciekawe znalazłem tam nawet konfigurację od dgt0730. Jednak ten busybox jest okrojony strasznie w tym firmwarze, chociaż w porównaniu do poprzednich jest chyba więcej opcji.
# cd etc
# ls
96368GWV.conf gateway.conf rc.dgt.0759
DGT0730.conf group rc.dgt.0776
DGT0730_NFS.conf hostname rc.dgt.wl
DGT0730_nov6.conf inetd.conf rc.dgt.wl.params
DGT0753.conf init.d rc.led_test1
DGT0753_B.conf inittab rc.led_test2
DGT0759.conf iproute2 rc.test
DGT0759_NFS.conf ipsec.conf resolv.conf
DGT0776.conf ipv6_start.sample rsa1024pub.pem
DGT0776_B.conf mdk samba
adsl minidlna.conf services
arl modules_install smb.conf
certs mtab snmp
conntrack-update.sh passwd soft_bridge
default.cfg ppp sysconfig
dhcp pppmsg sysmsg
dhcp6c.conf.sample profile udhcpd.conf
dhcp6s.conf.sample psk.txt udhcpd.leases
dms.conf racoon.conf vlan
dyntos.sh radvd.conf.sample wlan
ethertypes rc.dgt wrt54g.large.ico
filesystems rc.dgt.0730 wrt54g.small.ico
fstab rc.dgt.0753Nie wiem czemu, ale nie działa polecenie type bo chciałem otwrzyć konfigurację i nie mogę. Built-in commands:
komendy
------------------
. : alias bg break cd chdir continue eval exec exit export false
fg hash help jobs kill let local printf pwd read readonly return
set shift source times trap true type ulimit umask unalias unset
waitCo ciekawe działa polecenie dmesg
A może cat nazwa_pliku wyświetli zawartość?
Spróbuję, ale nie dzisiaj, muszę ponownie zarobić wtyczkę do seriala bo wywaliłem ją na zewnątrz i złożyłem obudowę. Ogólnie chodziłem po wielu katalogach mam to w logach jak Cię coś interesuje to powiedz a wkleję.
Po naprawie wtyczki, sprawdziłem polecenie cat i o dziwo działa.
Cześć,
mam ten sam router - też wersja 01 (metalowa czerwono-czarna obudowa). Firmware do nowszych płytek jest dostępny tutaj - http://support.dgt.com.pl/firmware/bcm963xx/NB/, adres ten jest zaszyty w /bin/httpd. Co ciekawe wersje dla 759 i 776 są identyczne. Jak przyjrzeć się plikowi, to w nagłówku na pozycji 0x1DF ma napis 0759.;0730.;0776. - więc zapewne i dla 730 jest ten sam. Zdobyłem też FW dla 730 - plik się nazywa "bcmDGT_0730_fs_kernel_4.12L.01.sip_uni_default-120718.1609" i on już w nagłówku ma tylko "0730."
Nie wiem czy już to robiłeś, ale po obcięciu pierwszych 1024 bajtów otrzymujemy plik (wtedy pierwsze bajty pliku to 'shsq') z właściwym obrazem, który można rozpakować 7-zip'em i mamy cały filesystem. Więc w trybie do odczytu jest to wygodniejsze niż konsola przez serial. Co ciekawe to firmware zarówno z WWW jak i ten co mam jest identyczny co do bajta (różnią się tylko nagłówkiem)
Widziałem kiedyś tą wersję na allegro. DGT to wypuściło? Zmieniałeś w nim chłodzenie? BO ja tak, strasznie się grzeje i ten radiator to lipa.
Odnośnie firmware to właśnie w taki sposób go pozyskałem
Support DGT milczy pisałem maila. Aktualnie siedze na najnowszym firmware od dgt fg4 i wszystko śmiga.
bcmDGT_0730_fs_kernel_4.12L.01.sip_uni_default-120718.1609 gdzie go znalazłeś? Nie bawiłem się w ten sposób, ale z tego co zaważyłem to w CFE nawet zablokowali zmianę mac na innego producenta chodzi o ident producenta.
Edit: lol, obciąłem tak jak pisałeś i faktycznie się da wypakować. hmm. Trzeba pokombinować z openwrt w podobny sposób.
No tak, dgt w pudełku sygnowanym orange. Nie rozkręcałem go jeszcze, firmware narazie wrzuciłem z konsoli www.
A nie masz ze sprzętem żadnego problemu? Mi po jakimś czasie wiesza się panel adm i nie można się wbić przez przeglądarkę. Ale net działa. Niemniej po kilku godzinach net też pada i wtedy pozostaje fizyczny restart. Średnio raz na dobę muszę go restartować... Gdyby działał panel adm (albo telnet) to bym chociaż mógł go zdalnie restartować...
A co do firmware to najchętniej do istniejącego softu dorzuciłbym własne rzeczy (np sshd). Ale wpierw muszę się do niego fizycznie dobrać do seriala.
Nie mam tego problemu, może się wiesza przez temp? Pierwsze co zrób to serial do niego ![]()
Ale wszystko inne działa... Nawet samba. Dla mnie to ewidentnie przymula httpd. Spróbuję zmienić chłodzenie, na coś szczególnie zwrócić uwagę?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → DGT RGW VDSL2 G
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc