Dziękuję za odpowiedzi.
Umiejscowienie mojego routera jest trochę nieszczęśliwe, lecz załóżmy że zmiana lokalizacji nie jest możliwa.

Proponowane antenki Delock WLAN 802.11 a/b/g/n Antenne RP-SMA 5 ~ 7 dBi przypadły mi do gustu, lecz nie wiem jak się spiszą w moich warunkach. Widzę że mają możliwość skrętu w dwóch płaszczyznach i myślę je zamocować jak na zdjęciu poniżej. W rzeczywistości antena będzie nieco bardziej nachylona w kierunku środkowej anteny.

Pytanie czy tak można, polaryzacja się nie zmieni ?, jaki będzie efekt. Kierunkowość anten nie powinna stanowić problemu bo akurat odbiorniki mam prawie w linii prostej w innym pokoju.
Podsumowując myślę zrobić tak:
1. Zakup 2 szt. Delock WLAN 802.11 a/b/g/n Antenne RP-SMA 5 ~ 7 dBi (wymienić tylko skrajne anteny)
2. Plus ewentualnie zakup 1 szt. PENTAGRAM P 6901-3 WI-FI ANTENA WEW. DOOKÓLNA 12dBi (która jest na 2 metrowym kablu i wykorzystać jej podstawkę do której przykręcić jedną z anten Delock, co umożliwi właściwe umiejscowienie anteny).

Nie wiem jednak czy można wykorzystać podstawkę od anteny 2,4GHz/2,5GHz do anteny dwuzakresowej 2,4GHz/5GHz ?
Pozdrawia Krynio
TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270