1 (edytowany przez siutek 2013-10-14 08:10:38)

Temat: własny DDNS

Witam,
chciałbym się uniezależnić od usług typu no-ip.com i zacząłem się zastanawiać nad własną usługą tego typu.

Czy posiadając routerek z OpenWRT oraz własną, w pełni konfigurowalną domenę*.pl jestem w stanie coś takiego zrobić??

Chciałbym aby router był widoczny w sieci pod subdomeną, np home.***.pl W razie potrzeby dysponuję również zewnętrznym serwerem z dostępem ssh.

Jakieś koncepcje? ktoś jest w stanie mnie nakierować co, jak i gdzie zrobić by osiągnąć cel?

2

Odp: własny DDNS

Musisz mieć dns. Zwykły, na bindzie, dnsmasq czy innym wynalazku, wszystko jedno. on musi działać i być normalnym serwerem nazw. Jak już to zrobisz i będzie obsługiwał daną domenę - do ddns to nic innego jak jakiś mechanizm które pozwala zaktualizować wpisy w dns wiążące adres z nazwą. Skrypt w php, cgi wszystko jedno. Zacznij od zrobienia własnego dnsu widocznego normalnie w internecie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez userxyz 2013-12-18 22:20:09)

Podepnę się pod temat. Mam router HUAWEI HG553 z wgranym firmware Dlinka DVA-G3672B RU.1.10
Założyłem sobie darmowe konto na DDNS.org, wypełniłem danymi itp.Mam teraz taki adres przydzielony:
d1
Szczegóły:
d1

Wszystko sobie zapisuje na tym DDNS.

Wchodzę na router i wypełniam w DDNS takimi samymi danymi jakie mam na stronie DDNS:
d1
Szczegóły:
d1

W DMZ Ustawiam tak:
d1

Wszystko zapisuje, uruchamiam router ponownie. Gdy wejdę na stronkę podaną na DDNS z odświeżonymi adresami IP to nie mogę dostać się do routera ani do obrazu z kamerki.

Obraz bez problemu mam przez wi-fi w domu. Jednak chce aby pokazać komuś coś ,np. kumplowi ,aby mógł to zobaczyć ze swojego kompa.Jak wchodze pod swoj adres ******.blogdns.com to strona się nie wczytuje.

Co mam jeszcze zrobić w routerze aby to działało? Na stronie DDNS raczej już nic nie zrobię bo tam są już podane wszystkie dane jakie as wymagane. Jedynie zastanawia mnie opcja Offline HostName.

Proszę o wskazówki,please smile

jak jestem zalogowany do sieci wi-fi tej której daje mój router w domu i wejdę pod ten adres: *****blogdns.com:8888 to pokazuje się obraz z kamerki.

Ale dlaczego nie moge wejsc na to z IP innego komputera? Na telefonie jak sprawdzałem to nie dziala.

4

Zamiast nazwy podać http://xx.xx.xx.71:8888/ (po ip). Jak się nie uda to problem masz z operatorem/blokowaniem portów i ddns nic tu nie da.

5

Próbowałem z nazwą/IP i nic to nie daje.
Do routera mam włożoną kartę AERO2. Na telefonie mam usługę BIS.(BlackBerry)

Czy nie muszę jakoś przekierować portów w routerze? Czy te ustawienia wystarczą?

6

Niee. Jak operatorem jest Aero2 to zapomnij, domyślnie masz poblokowany ruch wejściowy i nic z tym nie zrobisz.

7

Czyli jak włożyłbym kartę Orange z pakietem 3GB lub SIM play Online to wtedy powinno ruszyć?
Muszę spróbować bo wykupiłem teraz pakiet 3GB z Orange Pre-paid za 3zl/msc więc mam transfer smile Zaraz dam znac czy to działa.

8

Nie. Musisz specjalnie wykupić do tego usługę u operatora i dostępne jest to tylko w niektórych taryfach abonamentowych (że jest to płatne już wspominałem).

9

Czyli żeby była jasność i nie było już więcej pytań.
Posiadając kartę pre-paid Orange,Plus GSM itp lub Aero2 podłączoną do routera nie wykorzystam opcji  DDNS aby pokazać obraz z kamerki komuś innemu kto ma dostęp z innego komputera w sieci? Podając adres z portem co mam w DDNS na stronie www ustawiony.

Czy jeżeli router by był podłączony do neoastrady lub innego usługodawcy internetu jak np Multimedia  to mogę wtedy udostępnić obraz z kamerki aby pokazać to komuś innemu? Czy tez muszę wykopywać jakieś usługi?

Chodzi mi tu np. o udostępnienie routerowi internetu przez złącze RJ-45.

I na koniec już pytanie, czy istnieje jakaś opcja aby takie coś wykonać na karcie pre-paid za darmo? Czytałem coś ze ludzie udostępniali na Aero2 obraz z kamerki dziekii routerowi i DDNS. Albo coś źle zrozumiałem smile

10

Każdy operator komórkowy to blokuje. Niekiedy zdarza się niezmiernie rzadko że aero2 przepuszcza albo dość szybko to łatają i nie można. Na prepaidzie żadnym to nie zadziała.

Sieć kablowa - tak o ile masz adres publiczny.

11 (edytowany przez userxyz 2013-12-18 22:56:02)

Dobra, rozumiem smile Dzięki za cenne info.  Na koniec podaje adres streamu z kamerki, powiedz czy dałeś rady wejść smile Będzie widok routera, włożona karta Orange.
http://37.47.61.63:10880

Aha, a skąd oni wiedza ze ja na jakims porcie udostępniam stream z kamerki? Mają jakiś sztab ludzi co sledzi IP? big_smile

12

Oni wszystko blokują. Cały ruch inicjowany z zewnątrz. Więc nie zadziała i www i ssh i cokolwiek byś chciał wystawić.

13

A na neostradzie/multimedia  można tak robić? Lub jakimś innym operatorze który dostarcza internet do domu kablem? Czy też trzeba coś dokopywać?

14

Odnośnie dnsów własnych to polecam te: https://freedns.42.pl/
A odnośnie dostępu z zewnątrz do neostrady to da się ale będziesz musiał coś ala no-ip.org zastosować bo tam się zmienia ip często.
Ja osobiście korzystam z internetu z vectry i za dodatkowe 10zł/mies masz stały zewnętrzny adres ip smile

OpenWRT na TP-LINK Archer C7 v2, Korbox Gigabitus (Zbtlink ZBT-WE1326), Xiaomi AIoT Router AC2350 | http://blog.sloniupl.eu/

15

Odświeżam. Jest coś coś puszcze jako rekordy cname we własnej domenie?

16

W freedns.42.pl ma możliwość definiowania cname.

17

Cześć

changeip.com ma dość fajne możliwości. Jest spora pula domen darmowych. Mogą tez obsługiwać dowolne płatne - ale tego nie sprawdzałem.
   Obsługa rekordów A, AAAA, cname, MX, URL - jest i to klikalna przez stronę. Działanie DDNS - tak jak Cezary wspominał, to w tym wypadku skrypt, który przez wget odpowiednie zapytanie do ich serwisu http wysyła. Działa to sprawnie, skrypty gotowe w openwrt / LEDE są - brać i używać.