1

Temat: jeden zasilacz do routera i huba

Zakupiłem sobie MR3020 z racji jego małych gabarytów. Chcę podłączyć do niego Huawei E3276 podobnie jak w przypadku 1043ND, jednak nauczony doświadczeniem bez aktywnego huba nawet nie próbuję. Czy ktoś ma/zna rozwiązanie jak podłączyć huba i router na jednym zasilaczu (np 2A)? A może są dostępne jakieś "przejściówki usb" z gniazdem zasilającym? Zależy mi na zachowaniu możliwie małej ilości kabli...

2

Odp: jeden zasilacz do routera i huba

3020 jest zasilany z 5V, więc po prostu zrób sobie zwykły rozgłęźnik mający jedno miniusb i drugie w postaci T do zasilania modemu.  Nie wiem czy takiego gotowca znajdziesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Znasz może huby zasilane przez miniusb?

4

Pewnie jakiś by się znalazł. Ale masz rację - kup zwykły hub usb zasilany, dołącz do niego modem a z drugiej strony dwa kable - jeden po prostu z miniusb do zasilania routera i drugi kabel z usb routera do huba.

Choć ten hub będzie zbędny jak zrobisz sobie odpowiedni kabel.

5

Schemat to chyba tak byłby:

Zasilacz usb----------------miniusb Router usb------
                             |                                              |
                             |                                              |
                              -------------------------------------Modem

więc chyba nie da się przez T... ew. zamiast huba zasilany przedłużacz...

6

To "T" to właśnie to od routera do modemu przecież.

Jedno gniazdo usb, dwa wtyki usb  i jeden wtyk miniusb + trochę dobrej jakości przewodu. Całość na 10 minut roboty, choć jeżeli weźmiesz kumpla do pomocy i sześciopak to może się lekko przedłużyć.

7

Faktycznie!
W międzyczasie jednak sprawdziłem inną rzecz, podpiąłem modem przez kabel z rdzeniem ferrytowym, a nie bezpośrednio i widzę że śmiga, jak długo - zobaczymy. Wygląda na to, że modem dość znacząco zakłóca zasilanie routera i może też własne jakimś cudem. Podam wyniki testu. Zasilacz kupię niezależnie od tego.

8

Działać będzie działać dopóki nie znajdziesz się na krawędzi zasięgu lub techologii i modem nie zacznie kombinować z połączeniem i zjadać energię wiadrami.

9

Kupiłem zasilacz (ładowarkę w zasadzie) m-life 2A i modem śmiga bez kabla włożony w port USB. Potem zrobię testy z niskim zasięgiem.

10

Niestety na wyjściu zasilania z usb jest programowo sterowany mosfet, który ma swoje ograniczenia prądowe.

11

Możliwe że problemy z pracą dotyczą zbyt dużego spadku napięcia, a nie limitu 500mA, ale fakt faktem w specyfikacji USB jest chyba 700mA chwilowego poboru, z tym że ten scalak sterujący ma chwilowe chyba 900mA.

12

Odgrzeję kotleta mam do zasilenia
Modem 12V
Router 12V
hub USB 5V
Telefon stacjonarny 12V

Zasilane obecnie przez automatyczny przełącznik faz PF-431 i do każdego urządzenia osobny zasilacz. Mam UPS sinus Ever ECO Pro 700 CDS, ale pobiera za dużo prądu.
Pomyślałem o takim układzie
Prostownik elektroniczny> akumulator 12V lub 24V  > stabilizatory do każdego urządzenia

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

13

Bez problemu. Przecież obojętne czy będzie to z jednego czy 5 osobnych.