Temat: WL-500W

mam pytanie - pewnie już było ale nie moge nic znaleźć swieżego

gdzie moge znależć polski gargoyle na wl-500w? (ew.angielski)

znalazłem http://www.gargoyle-router.com/download … uashfs.trx

ale podczas flasha przez gui routera wywala mi błąd, że coś nie tak z flashowaną paczką...

2

Odp: WL-500W

Tylko ten, innego nie ma. Przez tftp wgraj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

az mi głupio - masz linke do jakiejs instrukcji ajk to sie robilo ?

ze 100 lat nie flashowalem przez nic innego niz gui

4

Odłącz zasilanie, wciśnij reset i trzymaj, włącz. Zacznie power migać. Wtedy wyślij mu tego trx'a na adres taki jak miał (jak nie zmieniałeś to na 192.168.1.1) jakimś klientem tftp.

5

no nie idzie mi...

nie wiem czy problemem nie jest fakt że router mi się nie odzywa w trybie rceovery pod adresem 192.168.1.1 (komp ustawia sie na kablu pod 169.xxx.xxx.xxx)

w kliencie tftp zapodaje pliczek obrazu, hosta ustawiam na 192.168.1.1 daje pul i pokazuje się block #0 i tyle.

6

Ustaw na PC stały adres IP.

7

ustawiam i dalej jak router w recovery podłączam to ustawia sie na 169.xxx.xxx.xxx

zgłupiałem normalnie

8

cyberkill napisał/a:

ustawiam i dalej jak router w recovery podłączam to ustawia sie na 169.xxx.xxx.xxx

zgłupiałem normalnie

Skoro IP się przestawia, to znaczy że nie ustawiłeś stałego, koniec kropka. Ustaw stały IP na PC.

9

ale nie robie tego 1 raz.... jeśli mówię że ustawiłem to ustawiłem..... (ustawienia karty sieciowej, ipv4, wpisany z ręki ip,maska, brama,dns, zatwierdzony ok)

nie mam pojęcia tylko czemu sie przestawia..... jak napisałem - zgłupiałem.

zauważyłem, że przestawia się w momencie podpięcia routera w trybie recovery, jak podłączam normalnie to ip jest jakie ustawilem tongue

spróbuje na innym kompie później.

10

To znaczy że odpinasz kabel a windows robi swoje. Tak czy siak - nie ustawiasz na stałe smile

11 (edytowany przez cyberkill 2013-12-15 15:39:59)

to uświadomcie mnie co robie źle.
a może jakoś da się ustawic tryb recovery bez odpinania kabla zasilającego, bo to jedyny jaki odpinam od routera (od kompa nie odpinam nic).

po wpięciu zasilania i wejscia w recovery - windows ustawia (pomimo wpisanego z ręki innego ip) swój ip dla karty.... (ch... wie dlaczego).

macie tu screena i powiedzcie co zle robie...

https://www.dropbox.com/s/3iejkx8pom6mek0/ip.jpg

12

Bo sam problemów sobie szukasz. Uruchom sobie router  w diag mode, podepnij kabel, ustaw adres na karcie sieciowej i już.

13

też próbowalem... i niestety ale komp widzi router jako 169.xxx.xxx.xxx dalej pomimo, że dopisalem mu inny ip na tej karcie (screen).

192.168.1.1 nie odpowiada nawet na pingi

14

Cezary napisał/a:

To znaczy że odpinasz kabel a windows robi swoje. Tak czy siak - nie ustawiasz na stałe smile

Windows tak na pewno nie robi.

15

@cyberkill: to zrób ipconfig /release

16 (edytowany przez cyberkill 2013-12-15 15:47:26)

ok... ta rozmowa nie prowadzi do nikąd....

nie traktujcie mnie jak idioty - w branzy it robie nie od dzis i nie jeden komputer zestawilem z niejedną siecią....

pierwszy raz widze taki problem i zastanawiam sie czy to asus miesza czy winda 7 ....

poszukam sobie sam, jak zrobie dam znać...

cezary - próbowałem wszystko chyba

17

Nikt z nikogo nie robi idioty. Adres statyczny wpisany z palca sam sie nie przestawi (tak wiem ze masz inaczej tongue). Sprawdz na innym komputerze. A jak chcesz kombinowac dalej z dotychczasowym kompem to ustaw moze dupleksy karty na sztywno.

18

Proponuję sprawdzić sterowniki od producenta karty sieciowej-ściągnąć, przeinstalować i powinno być ok. wink

19

na innym kompie nie odpowiada router w trybie recovery

kara sieciowa ustawiona na sztywno 192.168.1.10

generalnie teraz to router wszedł mi w tryb recovery (miga power) i nic sie nie dzieje
na pingi nie odpowiada

20

Nie musi. Ważne żeby firmware przyjął.

21 (edytowany przez jarek7714 2013-12-15 22:38:15)

cyberkill napisał/a:

na innym kompie nie odpowiada router w trybie recovery

Zapora sieciowa i antywirus wyłączony? Dioda kabla LAN świeci na routerze? Proponuję ściągnąć sobie program do odzyskiwania systemu w routerze "ASUS Firmware Restoration Utility". Będzie łatwiej. smile  P.S Google kieruje nas na przykłady http://www.s-aint.net/tag/restoration-tool/ , tu jest inna wersja routera ale procedura identyczna. wink

22

wiesz co asus firmware restoration utility nie widzi routera

23

poszło

musiałem wyłączyć pozostałe połączenia....i po każdym wyjęciu wtyczki zasilania z routera odczekać ze 3 minuty...
po czym uruchomić router w recovery i wtedy przez tftp zapuścić paczkę do flashowania.

Później odczekać 5 minut, wyłączyć router, odczekać 3 minuty i włączyć.

1 start gargoyle zajął jakieś 2 minuty

teraz śmiga....

ale jeszcze muszę zapodać źródła pluginów cezarego....

btw cezary czy twoje będą działać na tym asusie - konkretnie chodzi mi o obsługę modemów usb

24

Powinny. PS. A radio Ci działa? W WL-500W jakieś cyrki z chipsetem zawsze były.

25 (edytowany przez cyberkill 2013-12-16 13:47:26)

działa i  nawet jest w trybie "N" tongue

tylko potrzebowałbym opcji aby modem 3g sobie wyklikać.
nie masz tego cezary jako pluginu gdzieś ?

bo powiem, że ten gargoyle mocno ograniczony jest jesli chodzi o wyklikanie czegokolwiek bardziej zaawansowanego - oczywiscie w porównaniu do twojego gargoyle pl na 1043nd .