76

Odp: Obsługa Huawei E372

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Nie wydaje mi się abym odinstalowywał, ale nic nie dam sobie obciąć. Poza tym opkg mówi, że mój pakiet jest up to date.

root@Gargoyle:~# opkg update
Downloading http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09-rc1/ar71xx/generic/packages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/attitude_adjustment.
Downloading http://ecco.selfip.net/attitude_adjustment/ar71xx/packages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/eko1.
Downloading http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/attitude_adjustment/ar71xx/plugins/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/gargoylepl_plugins.
Downloading http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/attitude_adjustment/ar71xx/packages/Packages.gz.
Updated list of available packages in /var/opkg-lists/gargoylepl_packages.
root@Gargoyle:~# opkg install usb-modeswitch
Package usb-modeswitch (1.2.6-1) installed in root is up to date.
Configuring plugin-gargoyle-i18n-English-EN.

Przypomniałem sobie teraz, że po uruchomieniu E372 robiłem przywrócenie instalacji pluginów dla routerów z 4MB flash.
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=91152#p91152

Miałem takie same problemy jak opisane w tym poście:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=91223#p91223

Udało mi się jednak jakoś wymusić odinstalowanie pakietów i ponowną instalację. Na koniec byłem w stanie przełączać się między językami interfejsu. Może przez wymuszenie odinstalowania coś poszło nie tak?

77

Masz jakąś zbudrę. Repo masz od 12.09-rc1, a przecież to coś nie miało jeszcze modułu tłumaczącego. Albo zrobiłeś to na super starej wersji gargoyle albo w którymś momencie zrobiłeś zachowanie zmian konfigruacji (co nie powinieneś robić).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78

Po zakończeniu wszystkich operacji zachowałem zmiany.  Informacja o wersji 12.09-rc01 pochodzi z extroot:

root@Gargoyle:~# cat /etc/banner

_____                             _
            |  __ \                           | |
            | |  \/ __ _ _ __ __ _  ___  _   _| | ___
            | | __ / _` | '__/ _` |/ _ \| | | | |/ _ \
            | |_\ \ (_| | | | (_| | (_) | |_| | |  __/
             \____/\__,_|_|  \__, |\___/ \__, |_|\___|
                              __/ |       __/ |
                             |___/       |___/

----------------------------------------------------------------
 |                                                              |
 | Gargoyle PL 1.5.9.6 (e55dfbd)                                |
 | OpenWrt Attitude Adjustment 12.09-rc1 (r35839)               |
 | Zbudowano: 2013-03-02 09:08 CET                              |
 | Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl                  |

W romie mam nowszą wersję:

root@Gargoyle:~# cat /rom/etc/banner

_____                             _
            |  __ \                           | |
            | |  \/ __ _ _ __ __ _  ___  _   _| | ___
            | | __ / _` | '__/ _` |/ _ \| | | | |/ _ \
            | |_\ \ (_| | | | (_| | (_) | |_| | |  __/
             \____/\__,_|_|  \__, |\___/ \__, |_|\___|
                              __/ |       __/ |
                             |___/       |___/

| Gargoyle PL 1.5.11.2 (22b6434)                               |
 | OpenWrt Attitude Adjustment 12.09.1 (r38621)                 |
 | Build time: 2013-11-13 19:38 CET                             |
 | Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl                  |

Czy sugerujesz teraz przefleszowanie routera i konfigurację od zera? Czy po ponownym wgraniu firmware'u da się użyć konfiguracji zapisanej na extroot?

79

Nie da użyć extroota od starej wersji bo masz tam i stare konfigi i stare programy. Nie zaktualizowałeś ręcznie tego, więc teraz  zanim cokolwiek będziesz robił doprowadź to do aktualnej wersji.

80

Możesz podpowiedzieć, jak ręcznie zaktualizować extroot? Można upgradować zapisane tam konfiguracje i dane bez ich utraty?

Widzę, że strasznie namieszałem.

81

Każdy program i każdy konfig musisz doprowadzić do aktualnej wersji. Ręcznie, albo przez nadpisane plików albo przez ręcznie dołożenie brakujących wpisów.

82

mipse1 napisał/a:

To mój pierwszy post więc na początku Witam Wszystkich użytkowników tego forum. Trafiłem tutaj już jakiś czas temu szukając ciekawszej alternatywy oprogramowania dla TP-Link TL-MR3220 v2.

W tej chwili używam Gargoyle 1.5.11.2 (r38621), by obsy modemu Huawej E173, extroota. Taka konfiguracja działa bardzo dobrze. Jakiś czas temu postanowiłem podnieść prędkość połączenia do internetu i kupiłem modem Huawei E372 (dystrybucja T-Mobile). Trochę walczyłem z uruchomieniem. Dzięki temu wątkowi udało mi się uruchomić modem, który bardzo ładnie działał przez około miesiąc. Co prawda musiałem użyć trochę innych parametrów niż te podawane w wątku. Polecenie "cat /proc/bus/usb/devices" podpowiadało "Vendor=12d1 ProdID=150f" więc taki wpis dodałem do "/etc/rc.local".

echo "12d1 150f" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id

Mam ustawiony codzienny restart routera, po którym połączenie bez problemu wracało. Pewnego dnia po wymianie karty SIM na inną (również Orange) modem przestał się wykrywać na routerze. Powrót do starej karty SIM nie pomógł. W tamtej chwili urządzenie zgłasza się jako "Vendor=12d1 ProdID=1505". Niezależnie od tego co wyślę do new_id nie chce ruszyć. Bez problemu rusza jednak extroot. Kiedy zgłaszał się jako 150f również działał extroot.

Sam w sobie modem jest sprawny. Podpięty do komputera działa wyśmienicie. Walczę z tematem z przerwami od ponad 2 tygodni i już nie mam pomysłów.

Z tą identyfikacją to u mnie jest podobnie na E367-Huntsman firmware/NDIS-QMI/BDI, modem w statusie rozpoznaje jako 1505,1506, nie działają mi porty komunikacji z listy-nie mam info o sygnale etc. Jak E372 działał Ci pod ww routerem bez aktywnego HUB-a USB to mogę to zaliczyć do kategorii cudów, mieszkasz pod nadajnikiem lub nasz bardzo mało obciążoną sieć. smile

83

jarek7714 napisał/a:

Jak E372 działał Ci pod ww routerem bez aktywnego HUB-a USB to mogę to zaliczyć do kategorii cudów, mieszkasz pod nadajnikiem lub nasz bardzo mało obciążoną sieć. smile

Zadziałał bez aktywnego HUBa. Można powiedzieć, że mieszkam pod nadajnikiem. Mam jakieś 800m w linii prostej i nic nie zasłania widoku.

84

A ja mam jakiś dziwny pasztet z QMI w E372. W logach po "ifup wan" wyświetla mi coś takiego:

user.notice /usr/lib/gargoyle/ping_watchdog.sh: WAN Restart
Jan  1 01:09:01 Gargoyle daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now down
Jan  1 01:09:06 Gargoyle daemon.notice netifd: wan (8021): qmi_parse_nas_get_serving_system_response: Invalid TLV length in message, tlv=0x21, len=4
Success

i oczywiście się nie łączy. O co chodzi...

85

Strzelam że modem odpowiedział czymś czego sterownik nie rozpoznaje.

86

Cezary, dziękuję bardzo za naprowadzenie mnie na rozwiązanie. Faktycznie problem był związany ze starą zawartością extroot. Wgrałem najnowszy obraz i zrobiłem od nowa extroot. Wszystko działa jak należy. Modem łączy się za każdym razem. Osiąga bardzo przyzwoite prędkości smile

PunBB bbcode test

Dla potomnych dodam, że uruchomiłem na parametrach "12d1 150f".