276

Odp: Power Switch - najtańszy sterownik ON/OFF

Roblad, czy twój zestaw radiowy załącza 4 przekaźniki na raz? Bo nie wiem czy dobrze, rozumuję. Aby sterować każdym przekaźnikiem osobno musiałbym skonstruować cztery tory nadawczo odbiorcze?

277

1 tor z dekoderem z 4 lub osmioma kanalami

278

a jak realizowany jest wybór kanału?

279

To nie polega na zmianie kanalu, dekoder jest w zaleznosci jaki ale np ten co ja zastosowalem 8 bitowy czyli 255 kombinacji przesylanego kodu. wysylana jest cala sekwencjha dla 4 wyjsc jako kodowanie i na koncu bit wyjscia 1 z czterech wyjsc jego stanu i tak dla wszystkich 3 pozostalych. dekoder posiada pamiec stanu czyli jak nie ma sygnalu nadawania dekoder zachowuje na wyjsciach ostatni znany mu stan, ktory otrzymal z nadajnika. Poczytaj datasheety do danego dekodera tam jest to opisane. Dekoder mozesz zastosowac kazdy np taki jaki jest wykorzystywany w pilotach na podczerwien. Wazne jesty aby transmisja byla szeregowa, bo zazwyczj te najtansze modoly nadawczo odbiorcze sa szeregowe. Dekodery, ktore ja zastosowalem poprostu zamieniaja transmisje rownolegla 4 I/O na szeregowa i odwrotnie gdzie komunikacja odbywa sie poprzez 1 wyjscie.

280

Chodzi mi po głowie wykorzystanie powerswitcha jako sprzętowego watchdoga. Co myślicie ot tym?

281

Za skomplikowany? Zwykły mosfet sterowany gpio by wystarczył.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

282

Mam gotowego powrswitcha i po prostu w monitorze połączenia chciłbym uruchomić skrypt, który odłączy na chwilę zasilanie, bo czasami sam reboot nie wystarczy.

283

Jak już masz to możesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

284

Ale trzeba pamietac, ze powerswitch zapamietuje ostatni stan i nawet po zdieciu z niego zasilania bedzi mial na wyjsciu po wlaczeniu ten stan, czyli jak kolega wylaczy to permamentnie i juz nie bedzie mogl wlaczyc. lepiej zastosowac wyzwolenie GPIO zamiast 1 z LED bo to bedzie chwilowe i dac to na styku rozwiernym przekaznika, czyli po zaniku zasilania przekaznik powroci do stanu NO i router zastartuje na nowo a GPIO bedzie mialo stan wyjsciowy czyli przed podaniem sygnalu na LED wysokiego np, jesli jest stan wyjsciowy niski w GPIO po zalaczeniu routera tio chwilowe wyzwolenie stanu wysokiego na GPIO spowoduje zadzialanie przekaznika - mozna zastosowac darlingtona zeby przekaznik zadzialal albo zastosowac przekaznik polprzewodnikowy ale najnizsza cene jaka znalazlem dla takiego przekaznika to 18 PLN netto.

285

Mam dwa routery, jeden by nadzorował drugi np. realizowane to by było przez powerswitch off 5 sekund, po czym powrót do on.
Tak to sobie wykombinowałem na razie teoretycznie.

286

nie prosciej GPIO ?

287

i skrypcik na tym samym routerze sam sie bedzie nadzorowal

288

Napewno jest prościej, ale na razie szkoda mi grzebać w routerze, póki gwarancja trwa smile

289

roblad a jeśli router się zwiesi ?? zastosowanie dwóch routerów jest lepsze skoro kolega już je ma, tym bardziej prostszy skrypt odpytujący pingiem co chwile kontrolowany router.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

290 (edytowany przez mexpert 2013-12-05 12:34:34)

Generalnie sprawa przedstawia się tak, że czasami przestaje działać mi internet LTE na e3276, mimo iż jest ustawione monitorowanie połączenia na restart wanu lub restart routera połączenie potrafi nie wstać, zdaż się to rzadko no ale się zdarza. No i w domu nie ma nikogo a minotoring musi działać chociażby dla tego aby sprawdzić czy piec działa poprawnie. W tym wypadku pomaga tylko wyłączenie routera z prądu. Posiadam powerswitch, gargoyle ma możliwość wykonania skryptu w razie braku internetu więc czemu tego nie wykorzystać. Sprzętowy watchdog jest drogi. Myślę, że to zadziała smile.

291

Ja u siebie wykonuje usb reset i pare komend AT na modem - mozna tez zrobic na kabelku modem LTE przeciac kabelek zasilajacy i tam go resetowac power switchem.

292

A mam pytanie - jak monitorujesz piec - bo ja teraz bede skladal sensnode i sensbase i zastanawiam sie jak bezinterwencyjnie zrobic infro  - piec on/off

293

Mam piec na eko groszek więc nie bardzo mam jak to kontrolować, dla mnie istotna jest czy piec wogóle chodzi i w razie wygaśnięcia potrzebuję go wyłączyć aby nie wysypywał mi groszku do komory spalania. Do tego m.in. jest mi potrzebny powerswitch, w przyszłości chcę mieć możliwość podnoszenia i obniżania temperatury ale nie wiem jeszcze jak to rozwiążę tak więc nie jestem w stanie Ci pomóc. Z tego co widzę to Twoja wiedza jest dużo większ niż moja. Ja będę szukał najprostrzych rozwiązań, ale na to potrzeba dużo czasu, a z tym to już gorzej. Pozdrawiam.

294

roblad napisał/a:

Ja u siebie wykonuje usb reset i pare komend AT na modem

Możesz proszę napisać jakie komendy AT i co one robią?

295

zalezy od modemu - musisz podac symbol i marke modemu

296

Huawei E398. Szukam rozwiązania podobnego problemu. Szczegóły w tym wątku.

297 (edytowany przez roblad 2013-12-05 21:00:45)

http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM/F … uawei/E398

he supported commands appear to be:
Code:   
AT+CLAC
&C
&D
&E
&F
&S
&V
&W
E
I
L
M
Q
V
X
Z
T
P
\Q
\S
\V
%V
D
A
H
O
S0
S2
S3
S4
S5
S6
S7
S8
S9
S10
S11
S30
S103
S104
+FCLASS
+ICF
+IFC
+IPR
+GMI
+GMM
+GMR
+GCAP
+GSN
+DR
+DS
+CMEE
+WS46
+PACSP
+CFUN
+CCLK
+CBST
+CRLP
+CV120
+CHSN
+CSSN
+CREG
+CGREG
+CEREG
+GCAP
+CSCS
+CSTA
+CR
+CEER
+CRC
+CGDCONT
+CGDSCONT
+CGTFT
+CGEQREQ
+CGEQMIN
+CGEQOS
+CGCONTRDP
+CGSCONTRDP
+CGTFTRDP
+CGEQOSRDP
+CGQREQ
+CGQMIN
+CGEREP
+CGPADDR
+CGDATA
+CGCLASS
+CGSMS
+CSMS
+CMGF
+CSAS
+CRES
+CSCA
+CSMP
+CSDH
+CSCB
+FDD
+FAR
+FCL
+FIT
+ES
+ESA
+CMOD
+CEMODE
+CVHU
+CGEQNEG
$QCSIMSTAT
$CREG
$CCLK
$QCCNMI
*CNTI
$QCCLR
$QCDMG
$QCDMR
$QCDNSP
$QCDNSS
$QCTER
$QCSLOT
$QCPINSTAT
$QCPDPP
$QCPDPLT
$QCPWRDN
$QCDGEN
$QCPDPCFGE
$BREW
$CSQ
$QCSYSMODE
$QCBANDPREF
$QCVOLT
$QCHWREV
$QCBOOTVER
^HWVER
^HVER
^SN
^CARDMODE
^HSPA
^RRCVER
^YJCX
^SLOTCFG
^DIALMODE
^LTECAT
^HS
^BOOT
^SPN
^PNN
^OPL
^CPNN
^SETPID
^CURC
^PORTSEL
^IMSICHG
^STSF
^STGI
^STGR
^FREQLOCK
^GLASTERR
^RDCUST
^CPIN
^SYSINFOEX
^SYSINFO
^SYSMODE
^CELLMODE
^SYSCFG
^SYSCFGEX
^DSFLOWCLR
^DSFLOWQRY
^DSFLOWRPT
^RSTRIGGER
^CPBW
^CPBR
^SCPBW
^SCPBR
^CARDLOCK
^AUTHVER
^GETPORTMODE
^LEDTEST
^SETPORT
^FLASH
^NVTEST
^btrsn
^NVMBN
^SWDUMP
^HWDUMP
^SETSD
^SFM
^CQLM
^CCV
^LTERSRP
^LTESCINFO

Najpierw

usbreset 12d1:1505  # - o ile masz zainstalowane usbreset

sleep 20

#potem

#kombinacja 1 z 3 - sprawdz 3

#AT+CFUN - reset
#AT+CFUN=1,0 tez reset
#AT+CFUN = 1,1 (tez reset)

#mniejwiecej tak

MODE="AT+CFUN=1,1" gcom -d /dev/ttyUSB0 -s /etc/gcom/setmode.gcom
sleep 10
MODE="AT+CFUN=1,1" gcom -d /dev/ttyUSB1 -s /etc/gcom/setmode.gcom
sleep 10
MODE="AT+CFUN=1,1" gcom -d /dev/ttyUSB2 -s /etc/gcom/setmode.gcom

298

Dzięki. Sprawdzę.

299

Info dla mexpert

http://sklep.avt.pl/lan-owy-restarter-z … ntazu.html

300

Czy mógłby ktoś zamieścić paczkę z działającymi plikami oraz programem pod najnowsze gargoyle do TP. Przejrzałem cały wątek i widzę że poruszane są rożne platformy oraz konfiguracje a nie jestem aż tak biegły aby tego przypadkiem nie pomylić.