1 (edytowany przez zxc 2013-12-07 23:04:02)

Temat: [solved] NSA310 - uwalony u-boot - bad bloki

Naszło mnie żeby zaktualizować u-boot'a w swoim NSA310 no i się doigrałem.
Korzystałem z poradnika: https://dl.dropboxusercontent.com/u/860 … sa310.html

Pliki uboota mam na pierwszej partycji pendrive'a więc dodałem

usb start

oraz zmieniłem wczytanie pliku do pamięci z:

ext2load ide 0:2 0x800000 /home/u-boot_nsa310_NANDv1.kwb

na

ext2load usb 0:1 0x800000 /u-boot_nsa310_NANDv1.kwb

Po wydaniu komendy nand erase dostaję komunikat Skipping bad block at.... Już byłem pewny że mam pozamiatane ale brnąłem dalej i próbowałem wgrać nowy u-boot. Również dostałem komunikat o bad blockach. Po restarcie NAS już nie wstał. Wszystkie diody świecą na czerwono a na konsoli ani nawet spacji wink

Jedyna opcja jaka pozostaje na uruchomienie to użycie kwboot. Nie jestem w stanie wgrać żadnego u-boot'a. Tzn. dostaję komunikat że "OK" ale NAS już nie wstaje.

Zastanawiają mnie dziwnie okrągłe adresy bad blocków. Zbieg okoliczności?

Czy jest możliwość puszczenia jakiegoś scandiska dla NAND'a aby spróbował odzyskać bad blocki?

Cały log wygląda następująco

NSA310> usb start
(Re)start USB...
USB0:   USB EHCI 1.00
scanning bus 0 for devices... 3 USB Device(s) found
       scanning usb for storage devices... 1 Storage Device(s) found
NSA310> ext2load usb 0:1 0x800000 /u-boot_nsa310_NANDv1.kwb
296568 bytes read in 111 ms (2.5 MiB/s)
NSA310> nand erase 0x0 0x80000

NAND erase: device 0 offset 0x0, size 0x80000
Skipping bad block at  0x00040000                                          
Skipping bad block at  0x00060000                                          

OK
NSA310> nand write.e 0x800000 0x0 0x80000

NAND write: device 0 offset 0x0, size 0x80000
Skip bad block 0x00040000
Skip bad block 0x00060000
 524288 bytes written: OK
NSA310> reset

Ceazary, pepek2k pomocy! Już kończą mi się pomysły jak go ratować!

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

2

Odp: [solved] NSA310 - uwalony u-boot - bad bloki

Pokaż wynik polecenia "nand bad".

W U-Boot jest polecenie "nand scrub", które zeruje informacje o uszkodzonych blokach, ale jednocześnie kasuje też całą zawartość kości, no i nie jest raczej polecane.

3

Nandy mają z definicji uszkodzone bloki (tzn mogą mieć), więc że coś tak wyskoczyło to się nie przejmuj.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

pepe2k napisał/a:

Pokaż wynik polecenia "nand bad".

NSA310>  nand bad
Device 0 bad blocks:
  00040000
  00060000
NSA310>
Cezary napisał/a:

Nandy mają z definicji uszkodzone bloki (tzn mogą mieć), więc że coś tak wyskoczyło to się nie przejmuj.

Czyli rozumiem że u-boot powinien się wgrać i uruchomić? Czyli jest nadzieja.

Czy problemem może być to że wcześniej wydałem usb start i zmieniłem wywołanie ext2load?

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

5

zxc napisał/a:

Czyli rozumiem że u-boot powinien się wgrać i uruchomić? Czyli jest nadzieja.

Wgrać, to się wgrał, pomijając uszkodzone bloki (to co powinno się tam znaleźć jest składowane w blokach zapasowych), ale czy się uruchomi to już zupełnie inna sprawa.

Próbowałeś wgrać oryginalnego U-Boota?

Jeżeli oryginalny też się nie uruchamia, to przed skasowaniem i wgraniem spróbuj:
nand unmarkbad 0x40000
nand unmarkbad 0x60000

6

Miałem to samo. Wszystkie czerwone diody, puls 200 ale się udało. Tu masz instrukcję:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/860 … sa310.html

7

Bartekk napisał/a:

Miałem to samo. Wszystkie czerwone diody, puls 200 ale się udało. Tu masz instrukcję:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/860 … sa310.html

Właśnie z tej instrukcji korzystałem i uwaliłem system.

pepe2k napisał/a:

Próbowałeś wgrać oryginalnego U-Boota?

W instrukcji z której korzystałem jest link do oryginalnego u-boota ale jego wgranie też nic nie daje.

Przed rozpoczęciem "przygody" z update'm zrobiłem dump'a wszystkich partycji MTD (mtd0-mtd-8) wykorzystując do tego dwa narzędzia: nanddump i dd. Sądziłem że dump z jednego narzędzia będzie taki sam jak z drugiego ale tak nie jest. Nie dość że rozmiary obrazów nieznacznie się różnią to porównując oba w hex-edytorze różnice są w środku plików  nie jak się spodziewałem na początku lub końcu.

Rozmiary plików:
1081344: nanddump-uboot.backup
1048576: dd-uboot.backup

Który z tych plików mogę wgrać jako u-boot wykorzystując nand write? Domyślam się że nanddump-uboot.backup ale rozmiar pliku jest dla mnie niepokojący (>1MB) . Czy nie spowoduje to nadpisania części kolejnej partycji mtd?

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

8

pepe2k napisał/a:

Jeżeli oryginalny też się nie uruchamia, to przed skasowaniem i wgraniem spróbuj:
nand unmarkbad 0x40000
nand unmarkbad 0x60000

Nie działa. Nieznana komenda unmarkbad.

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

9

zxc napisał/a:

Przed rozpoczęciem "przygody" z update'm zrobiłem dump'a wszystkich partycji MTD (mtd0-mtd-8) wykorzystując do tego dwa narzędzia: nanddump i dd. Sądziłem że dump z jednego narzędzia będzie taki sam jak z drugiego ale tak nie jest. Nie dość że rozmiary obrazów nieznacznie się różnią to porównując oba w hex-edytorze różnice są w środku plików  nie jak się spodziewałem na początku lub końcu.

Rozmiary plików:
1081344: nanddump-uboot.backup
1048576: dd-uboot.backup

Który z tych plików mogę wgrać jako u-boot wykorzystując nand write? Domyślam się że nanddump-uboot.backup ale rozmiar pliku jest dla mnie niepokojący (>1MB) . Czy nie spowoduje to nadpisania części kolejnej partycji mtd?

Partycja dla U-Boot ma w NSA310 dokładnie 1 MB. Wydaje mi się, że dd robi po prostu kopię wskazanej partycji i tyle... natomiast nanddump uwzględnia uszkodzone bloki i stąd rozmiar zrzutu jest większy (dane, które powinny znaleźć się w miejscu uszkodzonego bloku są umieszczane dalej, w dostępnych blokach zapasowych - zobacz, że oba rozmiary różnią się dokładnie o 32 KB, czyli o rozmiar dwóch uszkodzonych bloków 16 KB). Z tego wynika, że już wcześniej musiałeś mieć te bloki uszkodzone (stąd rozmiar zrzutu z nanddump jest większy niż z dd). Prawidłowym zrzutem jest zatem ten większy, ale pojęcia nie mam, czy w takiej postaci powinieneś go wgrać z poziomu U-Boot.

10 (edytowany przez zxc 2013-12-07 17:13:23)

A czy nie powinienem poustawiać czegoś w uboot-env?

w poradniku jest wpis:

Po połączeniu z NASem przez SSH, uruchom poniższe polecenia: (tam to sa dwa znaki apostrof a nie jeden cudzysłów!!)
fw_printenv ''

W przypadku gdy wynikiem jest: Error: "" ,wszystko jest ok (nie istnieje ciag atrybutow bez klucza).
Natomiast gdy zwracany jest jaka zawartość, należy ją skasować poleceniem: fw_setenv ''
Bez poprawnego Environment nie wczytają sie istniejące ustawienia przy bootowaniu i nie obejdzie sie bez kabelka serial.

U mnie coś tam było i to usunąłm.

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

11

Tobie w ogóle U-Boot nie startuje, więc zmienne środowiskowe nie mają tutaj nic do rzeczy.

12

A czy jest coś przed U-Bootem co mogłem zepsuć?

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

13

Jeśli zrobiłeś nand erase a potem nie udało się wgrać u-Boota i zrobiłeś restart to jest problem bo nie ma co startować.
Zobacz mój poradnik który powstał po tym jak próbowałem zrobić update U-Boota w iConnect (ten sam sprzęt) i tez wymazałem całego U-Boota. Udało się go uratować za pomoca JTAGa, opis: http://www.pawelwozniak.info/index.php/ … -with-jtag

14

Dzięki PawelW! Co prawda ja raczej nie będę bawił się JTag'iem ale dzięki tobie coś się ruszyło. Załadowałem do NSA310 u-boot'a z iconnecta przez kwboot'a i zaskoczył! Co prawda sypie błędami przy starcie ale to już coś! Prawdopodobnie wystarczy env'y poustawiać.

Dzięki! Lecę dłubać dalej. Widzę światełko w tunelu.

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

15

zxc napisał/a:

Załadowałem do NSA310 u-boot'a z iconnecta przez kwboot'a i zaskoczył! Co prawda sypie błędami przy starcie ale to już coś! Prawdopodobnie wystarczy env'y poustawiać.

To znaczy tylko tyle, że obraz U-Boot który próbowałeś wgrać wcześniej jest zły. Co więcej, w IConnect jest zupełnie inna sieć (nie tylko inne scalaki, ale i inny interfejs) i inne ustawienia dla pamięci RAM (czasy CL itd.), więc wgranie i używanie na NSA310 U-Boota od IConnect, to nie tędy droga - powinieneś wgrać dedykowany, bo nie ma uniwersalnych.

16

@pepe2k

Tak, zdaję sobie z tego sprawę. Wgrałem tego u-boota tak do testów... już nic innego mi nie pozostało wink

Ale coś się dzieje! Chyba będzie żył!

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

17

zxc napisał/a:

Ale coś się dzieje! Chyba będzie żył!

Ale przecież on nie umarł... skoro bez problemu bootujesz maszynkę przez UART (kwboot), to znaczy że działa i ma się bardzo dobrze. Kwestia wgrania odpowiedniego obrazu. Nie wiem tylko, czy te dwa uszkodzone bloki w obszarze obrazu U-Boot nie powodują Twoich problemów, stąd sugestia żeby skasować o tym informację i wgrać "na siłę" obraz raz jeszcze. W najgorszym przypadku czeka Cię wymiana NAND-a - trochę roboty i kilka USD za kość.

18

Cezary napisał/a:

Z tego powodu reklamowałem kiedyś NBOX, badziew te nandy-z tymi błędami to do czasu, jak ich jest za dużo trzeba wymieniać całą pamięć.

19

jarek7714 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Z tego powodu reklamowałem kiedyś NBOX, badziew te nandy-z tymi błędami to do czasu, jak ich jest za dużo trzeba wymieniać całą pamięć.

Bez przesady... przecież producent przewiduje bloki zapasowe. Co więcej, już z taśmy produkcyjnej NAND-y schodzą z fabrycznie oznaczonymi wadliwymi blokami i nie jest to nic nienormalnego. Nie ma się czym przejmować, dopóki taki blok nie trafi się w newralgicznym miejscu, lub będzie ich naprawdę za dużo. NAND-y siedzą teraz praktycznie wszędzie, karty FLASH, pendrive'y, SSD, telefony, tablety... w-s-z-ę-d-z-i-e.

20

pepe2k napisał/a:

Nie ma się czym przejmować, dopóki taki blok nie trafi się w newralgicznym miejscu, lub będzie ich naprawdę za dużo. NAND-y siedzą teraz praktycznie wszędzie, karty FLASH, pendrive'y, SSD, telefony, tablety... w-s-z-ę-d-z-i-e.

Zgadza się, bo są tanie jak barszcz. Po osobistych przygodach z tym rodzajem pamięci w NBOX nikt nie przekona mnie do zalet tych pamięci. O tym szerokim zastosowaniu decyduje cena,cena,cena… smile

21

IT'S ALIVE!!!

Udało się! Działa!

Informacja dla potomnych: jeśli macie bad block'i na partycji u-boota to zamiast

nand write.e ......

trzeba użyć

nand write ......

Paradoksalnie to co miało pomóc (korekcja błędów podczas zapisu) sprawiło że niemal osiwiałem.
Z tego co udało mi się wygoogle'ować to używając nand write narażamy się na to że dane zostaną zapisane w bad blocku. I pewnie tak się stało, ale z tego co widzę zapisały się tam jakieś mniej ważne informacje bo system w końcu ruszył z buta na oryginalnym i zmodyfikowanym u-boot'cie.

Dzięki wszystkim za wskazówki i porady, a szczególnie dla PawelW w którego poradniku zauważyłem różnicę podczas zapisu do NANDa

TP-LINK WDR4300
ZyXEL NSA-310
Banana Pi - Pro

22

Witam....
a może jeszcze jakieś sugetie dla kogoś kto nie miał tyle szczęścia?
mam taka samą historię jak zxc, z tą różnicą że u mnie nand write nie pomogło sad
mogę zabootować urządzenie tylko z kwboot'a żaden uboot wgrany do nand nie podnosi nsa310 [ten z iconecta tez]

23

gdyby ktoś utknął w podobnej sytuacji, to pomocne okazało się

nand scrub 0x0 0x80000

nie miałbym na to odwagi gdyby nie pomoc kolegi pepe2k wink
[http://openrouter.info/forum/viewtopic. … p;start=20]