1

Temat: LuCI brak dostępu do sieci

Cześć,
niestety nie jestem wstanie ogarnąć powyższego tematu.
Po prądowym restarcie routera nie mam dostępu do internetu, tzn. router pobiera IP od dostawny, można zdalnie z routerem się połączyć zarówno z sieci jak i lokalnie natomiast dostępu brak.

Po przeładowaniu ustawień sieci WAN kolejno:
Sieć -> Interfejy -> WAN - edycja dostęp do sieci wraca.

Nie mam pomysłu co może być przyczyną bardzo proszę o radę.

2

Odp: LuCI brak dostępu do sieci

Mógł (choć mało prawdopodobne) jffs polecieć i masz błędy w systemie plików. Zostaje wtedy po prostu firstboot i skonfigurowanie od nowa. Ustaw z konsoli i zobaczysz czy zapisuje zmiany.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Cymon 2013-12-05 20:25:23)

Ale nawet po zrezygnowaniu z extroota ten problem występuje. Pomyslałem, że coś  w ustawieniach namieszałem dlatego z extroora zrezygnowałem, a mimo to pierwsze ładowanie tak właśnie wygląda hmm

Chyba wiem w czym problem, kłopoty z połączniem zaczeły się w momencie skonfigorowania 2 routera w pokoju jako klienta WDS. Jeżeli router ten jest wyłączony połączenie jest realizowane w sposób prawidłowo po starcie routera z LuCI.

Dodatkowo nieważne w jaki sposób wifi jest ustawione czy w tryb:
punkt dostępowy czy w punkt dostępowy WDS.

4

Nie mam pojęcia co się dzieje, niestety jeśli tylko próbuję uruchomić drugi router w trybie klient WDS niestety internet nie działa podczas startu routera.

5

Cezary,
Napisz mi proszę czy istnieje narzędzie demon do zapisywania logów w pliku textowym.
Ten w LuCI niestety przy włączeniu routera pokazuje w zasadzie ostatnie kilka zdarzeń, podejrzewam że startuje na tyle późno, że dane prezentowane są bezużyteczne.
Problem z collectd udało się rozwiązać przez opóźnienie startu o 30 sek, ale teoretycznie na extroocie nie powinienem mieć takiego problemu. Czy wydajność pendriva może tutaj mieć znaczenie?

No i bardzo zastanawia mnie ten tryb WDS, router który odbiera sygnał innym pokoju jest cały czas włączony, tak wiec podczas startu mojego wdr4300 z LuCI od razu otrzymuje IP, ale dostępu do sieci nie ma na żadnym podłączonym sprzecie czy to po kablu czy bezprzewodowo, jeśli router ten zostanie włączony po starcie wdr4300 wszystko działa prawidłowo.

6

http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … ychdopliku

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Bardzo dziękuje, zaraz ustawie i zobaczę co się zapisze.