@Cezary:
1. Tak przeczytałem poradnik, ale nie mam LUCI, nie bardzo wiem wiem jak to przeniesć na gargoyle. Co prawda wiedzę że pliki w systemie są identyczne, ale w poradniku nie mam całej konfiguracji poprawnej (wydaje mi się że jest niedokończona/błędna patrząc na posty kolegów niżej), tak jak sam to co autor wpisał w .pdf
2. Na forum eko są opisy multiwana ale z opcją fizycznego wypięcia kabla pierwszego WAN (ja go mam po w trybie wisp po wifi) wtedy wskakuje WAN2 z aero. Ja chcę aby to przełączało się automatycznie bez odpinania czegokolwiek, czyli WAN i WAN2 muszą być cały czas stojące co wskazuje na użycie mwan3 a nie samego failover. Rozumiem, że mwan3 tylko konfiguruje interfejsy wanowskie, a failover przepina je odpowiednio pingując i czekając na rezultaty, tak?
4. mwan zakłada użycia vlanów z podpięciem do switcha, ja mam linksysa wr160nl u mnie to nie działa tak jak w innych routerach tplink takim jak np. w poradniku.
5. Występuje też problem jak czytałem z DNS, trzeba ustawić wyłącznie na obu wlanach googlowski 8.8.8.8 bo inaczej cała operacja na nic. Co w moim przypadku sądzę że nie sprawdzi się ponieważ może istnieć sytuacja że działa WAN i WAN2 (żyje oparator internetowy po WISP i żyje aero2). Ja chcę aby WAN był priorytetem najwyższym, jeśli umarł wtedy włacz WAN2. Po jakimś tam czasie, jeśli ożył WAN to daj sobie spokój z WAN2 aero bo jest za wolny. A co jak oba żyją? Sądzę że WAN2 trzeba puścić przodem, a badać co chwilę WAN jak się pojawi to skok na niego, jeśli działam na nim a padnie - spaść w dół na WAN2 z aero.
Pewno w tplinkach mr3X20 działa to co powyżej bardzo ładnie w domyślnym sofcie ale z trybem AP routera, a ja chcę WISP.
6. Nie potrafię samodzielnie sklecić do kupy: a) podpięcia vlanów w switchu b) postawienie dwóch WLANów c) powiązania to failoverem. Sorki, jestem piekarzem i brakuje mi wiedzy
. Czy mogę liczyć na więcej podpowiedzi?