1

Temat: gargoyle: WISP (wifi client) + 3g (aero2)

Cześć. Przekopałem wyszukiwarkę i nie wiedzę sprawdzonego konkretnego rozwiązania z przykładem dotyczącego dostępu do internetu w sytuacji kiedy otrzymuję sygnał drogą radiową (tryb WISP - wifi client - podstawowe łącze ) i drugie łacze backupowe modem 3G aero2. Nie działa operator internetu 1 (wyłaczył nadajnik, nie ma zasięgu sieci itd.) to przełącz się na aero2, jeśli pojawi się w zasięgu operator 1 wtedy znów powrót połaczenia.

Z tego co mi się wydaje simpleover nie obsłuży. Multiwan3 jest stary nieaktualny poradnik na openrouter dotyczący wersji innej. Jak to zrealizować na linksysie wrt160nl z najnowszym gargoyle? Jak się zabrać do tego tematu?

2

Odp: gargoyle: WISP (wifi client) + 3g (aero2)

Jest tutaj poradnik o mwan3, ale w postaci graficznej (luci).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez 8850 2013-12-06 11:55:23)

@Cezary:
1. Tak przeczytałem poradnik, ale nie mam LUCI, nie bardzo wiem wiem jak to przeniesć na gargoyle. Co prawda wiedzę że pliki w systemie są identyczne, ale w poradniku nie mam całej konfiguracji poprawnej (wydaje mi się że jest niedokończona/błędna patrząc na posty kolegów niżej), tak jak sam to co autor wpisał w .pdf

2. Na forum eko są opisy multiwana ale z opcją fizycznego wypięcia kabla pierwszego WAN (ja go mam po w trybie wisp po wifi) wtedy wskakuje WAN2 z aero. Ja chcę aby to przełączało się automatycznie bez odpinania czegokolwiek, czyli WAN i WAN2 muszą być cały czas stojące co wskazuje na użycie mwan3 a nie samego failover. Rozumiem, że mwan3 tylko konfiguruje interfejsy wanowskie, a failover przepina je odpowiednio pingując i czekając na rezultaty, tak?

4. mwan zakłada użycia vlanów z podpięciem do switcha, ja mam linksysa wr160nl u mnie to nie działa tak jak w innych routerach tplink takim jak np. w poradniku.

5. Występuje też problem jak czytałem z DNS, trzeba ustawić wyłącznie na obu wlanach googlowski 8.8.8.8 bo inaczej cała operacja na nic. Co w moim przypadku sądzę że nie sprawdzi się ponieważ może istnieć sytuacja że działa WAN i WAN2 (żyje oparator internetowy po WISP i żyje aero2). Ja chcę aby WAN był priorytetem najwyższym, jeśli umarł wtedy włacz WAN2. Po jakimś tam czasie, jeśli ożył WAN to daj sobie spokój z WAN2 aero bo jest za wolny. A co jak oba żyją?  Sądzę że WAN2 trzeba puścić przodem, a badać co chwilę WAN jak się pojawi to skok na niego, jeśli działam na nim a padnie - spaść w dół na WAN2 z aero.

Pewno w tplinkach mr3X20 działa to co powyżej bardzo ładnie w domyślnym sofcie ale z trybem AP routera, a ja chcę WISP.

6. Nie potrafię samodzielnie sklecić do kupy: a) podpięcia vlanów w switchu b) postawienie dwóch WLANów c) powiązania to failoverem. Sorki, jestem piekarzem i brakuje mi wiedzy smile. Czy mogę liczyć na więcej podpowiedzi?

4

1. Cała konfiguracja to /etc/config/mwan3 na podstawie networku, więc móżesz recznie to zrobić.
2. O multiwanie (jako pakiet multiwan) zapomnij. Działa źle i z czasem coraz gorsze niespodzianki robi
4. w 160nl też możesz swicha na vlany podzielić
5. O to się troszczy mwan5. Po to łączu nadajesz wagi żeby system widział co jest ważniejsze. Poczytaj o zasadzie działania mwan3
6. No w dwóch zdaniach się tego nie ujmie smile

5

Cezary: czyli mam korzystać z faq napiasanego przez kolegę w .pdf a plik dotyczący vlanów linksysa mam sobie sam napisać? Skąd mogę wziąść ten opis i jak to mogłoby wyglądać?

6

Najlepiej jest opisane na wiki openwrt, wszystko jak krowie na miedzy jeszcze m-c temu bylo beznadziejne, ale teraz autor sie postaral - ja nie zauwazylem zadnych problemow z mwan3 - wymaga to pare zapisow w configu sieci, firewala, dopisanie 1 opcji w samym configu mwana3 odnoscie przelaczania sie interfejsow. Kolega opisujacy w .pdf nie dopisal load balancingu i prakuje opisu opcii firewala i opcji reroutingu w configu mwan3. Zapewniam Cie ze nie musisz ustawiac DNS na googla, pinggi mwana ja mam ustawione np na wp.pl dns na freeDNS standardowo z Gargoila. Dodatkowo nic nie stoii na przeszkodzie zeby sobie LuCi i Mvana do Luci doinstalowac do Gargoila - na innym porcie np. 81 uhttpd config wymaga modyfikacji.

7

czy miałeś na myśli ten opis ?
http://wiki.openwrt.org/doc/howto/mwan3   ?

8

Dokumentacja na wiki, tak.