1 (edytowany przez pichu 2010-09-17 17:50:07)

Temat: Na wpół martwy DLINK DIR-300 REV A1

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc wypadałoby się przywitać smile Witam wszystkich!! A teraz do sedna. Wczoraj wgrałem sobie do routera DD-WRT za pomocą redboota. Dziś chciałem wgrać w ten sam sposób OPENWRT ale za żadne skarby nie jestem już w stanie się połączyć z redbootem. Nie potrafią też zrobić tego zautomatyzowane toole do flashowania tego modelu. Udało mi się wgrac openwrt poprzez ssh komendą mtd -e linux write openwrt.bin linux. Niestety po restarcie routera nie mam już dostępu ani do ssh, ani telnetu, nie działa tez webgui. Router ogólnie coś tam działa bo internet mam, nie wiem tylko co zrobić aby wgrać poprawnie openwrt wraz z webgui ssh i innymi. Póki co mam w tym momencie switch zamiast routera.... Kabla jtag ani rs232 nie mam hmm Pomóżcie proszę...

2

Odp: Na wpół martwy DLINK DIR-300 REV A1

Połącz się telenetem z routerem. Failsafe też powinno działać (opisane na stronie)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez pichu 2010-09-17 18:10:54)

Telnet nie działa, failsafe też nie. W żaden sposób nie jestem w stanie się z nim skomunikować.

4

To niestety kabel szeregowy smile Jeżeli instalowałeś dd-wrt to zapewne nadpisał Ci redboota swoją wersją.

5

Najgorsze jest to, że w kompie mam tylko usb, nie mam lpt ani portu szeregowego, chociaż w biosie opcja serial port jest więc jest szansa, że na płycie głównej złącze do seriala jest też. Możesz mnie poinstruować jak zrobić kabel do tego??

6

Kup kabel CA-42 - to kabel USB. Wielokrotnie o tym było tu pisane.

7

Kupić kabel, ok ale co dalej??

8

Podłączyć. Jeżeli system jeszcze działa to zgłosi się redboot. A z jego poziomu jesteś w stanie usunąć to co jest wgrane i wgrać cokolwiek innego od nowa.

DIR-300 bardzo ładnie działa pod openwrt, kilkanaście sztuk przerobiłem i nikt się nie skarżył.

9 (edytowany przez pichu 2010-09-17 18:46:49)

Czy musze rozbierać router czy da się kabel podłączyć gdzies na zewnątrz??? Szczerze mówiąc próbowałem go rozebrać ale mi się nie udało. Odkręciłem te dwie śrubki na dole po odklejeniu nóżek ale obudowa ani drgnie...

10

Tak, musisz rozbierać.

11

Udało mi się go postawić bez kabla szeregowego, redboot jakimś dziwnym trafem zaczął odpowiadać w putty. dziwne jest tylko to, że przy późniejszej próbie do powrotu do firmware dlinka nie da się tego zrobić, po przywróceniu według opisu z http://www.shadowandy.net/2007/10/flash … rmware.htm router działa ale nie zapala się dioda lan po podłączeniu kabla. Pozostaje mi już chyba tylko dd-wrt, open wrt nie chce działać. Po zainstalowaniu nie ma szans wbić się do routera....

12

OpenWrt jak najbardziej na tym działa, przecież to atheros jest. Spróbuj fonflasha, jak nie to faktycznie weź kabel szeregowy i tyle.

13

OpenWrt jak najbardziej na tym działa, przecież to atheros jest. Spróbuj fonflasha, jak nie to faktycznie weź kabel szeregowy i tyle.

14

Nie o to chodzi, że nie mogę sflashować open wrt, tylko, że po tej operacji nie mogę się w żaden sposób poza redbootem dostać do routera.

15

A którym obrazem go flashujesz? Gargoyle na bank działa.

16

Flashowałem go obrazem z openwrt.org

17

Mam pytanko, jaka komendą spod redboota mogę zainstalować Gargoyle?? Mam dwa pliki gargoyle_1.2.5-atheros-root.squashfs oraz gargoyle_1.2.5-atheros-vmlinux.lzma chciałbym wgrać je do mojego DIR-300 w taki sam sposób jak dd-wrt. Nie chcę ich wgrywać z poziomu dd-wrt. Nie działa u mnie również fon flash (program został nieoczekiwanie zamknięty). Będę wdzięczny za pomoc

18

Dokładnie tak samo jak dd-wrt się wgrywa. To może być pomocne: http://eko.one.pl/?p=openwrt-fonera

19 (edytowany przez pichu 2010-09-25 14:49:28)

Wgrałem openwrt a potem gargoyle ale za chiny nie mogłem się wbic do żadnego interfejsu. Ani ssh, ani telnet ani do webgui, zero możliwości konfiguracji routera. Wróciłem do firmware dlinka. Temat można zamknąć.

20

Gargoyle działa. Jeszcze raz powiem...

21

Może i tobie działa, ale ja w żaden sposób nie jestem w stanie zmusić openwrt / gargoyle do komunikacji ze mną. Po co mi router którego nie mogę konfigurować...

22

Pytanie więc co robisz źle. Masz interfejs szeregowy?

23 (edytowany przez pichu 2010-09-25 20:34:57)

Nie mam. Ale nie mam już problemów z podłączeniem się do redboota, zainstalowałem Ubuntu, pod nim nie ma żadnego problemu żeby się do redboota wbić smile

24

Witam,
Chciałem zaktualizować system i przez pomyłkę zapchałem filesystem, bo ściągnąłem nowy obraz do /root. Zaraz potem próbowałem go usunąć, ale router zawiesił się na komendzie rm. Po restatcie odrzuca wszystkie połączenia, jedynie idzie go zpingować. Dioda systemowa też się nie świeci.
Ma ktoś jakiś pomysł jak go uratować?

25

Tryb failsafe, opisany na eko.one.pl