76 (edytowany przez Cezary 2013-07-31 08:24:51)

Odp: Mocny Router pod OpenWRT - co wybrać - co kupić

Na ppc masz tylko jeden - 4700 (żeby nie było że ktoś za słówka łapie - zwykły router soho dla domowego użytkownika). Broadcomy powoli zaczynają być wspierane, tak samo jak qualcommy (atherosy) o procesorach szybszych niż 600MHz. Co będzie na rynku to zobaczymy, na razie ja trzymam kciuki za 1043ND v2

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

77

A na pewno jest to dostepne? Na stronie tp-linka nie ma informacji o v2 ani specyfikacji sprzetowej: http://www.tp-link.com.pl/products/deta … 043ND#spec

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

78

Bo to się w azji ukazało smile Oni mają całkiem inny przekrój routerów. Nie wiadomo jeszcze czy będzie to na rynek europejski.

79 (edytowany przez pepe2k 2013-07-31 08:52:12)

http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2706

Cezary napisał/a:

Bo to się w azji ukazało smile Oni mają całkiem inny przekrój routerów. Nie wiadomo jeszcze czy będzie to na rynek europejski.

Wrzucili źródła do centrum GPL, więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie.

80

No a ten procek pociagnie na openwrt? Domyslam sie ze tak, skoro budzi to wasze nadzieje.

81

Tak. Na nowym qualcommie jest TP-LINK Archer C7/WDR7500.

82

Zatem domyslam sie, ze beda obrazy gargoyle na to cudo...

83

Nie tak szybko. To jest przez trunk obsługiwane, Gargoyle nie działa na trunku.

84

Do listy dołączył Buffalo WZR-HP-G450H

Hitron CGNv4 // Cisco Meraki-MR18
TL-WR1043NDv2, Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN Pracują na LEDE
https://wiki.openwrt.org/toh/mikrotik/r … ll_openwrt

85

Mam nadzieje, że można trochę odkopać temat.
Na innym forum nikt mi nie był w stanie odpowiedzieć, więc może Wy pomożecie.

Chcę kupić dobry router, do którego będzie podpięty dysk 3,5" 3TB lub nawet 4TB, na nim filmy, zdjęcia, muza, aby mieć do tego dostęp przez urządzenia w sieci (1 komp stacjonarny, 2 laptopy, 1 smart tv, 2 smartfony), do tego ściąganie - torrent/hostingi, DLNA.
Internet mam 70/10 z kablówki.
Jak mocny musi być router do takich zastosowań?

Wstępnie wybrałem TP-Link WDR3600 bo i tak nie mam nic szybszego po wifi niż 2x2 MIMO 300Mb/s.
Jednak zastanawiam się, czy procek nie będzie za słaby?

Może dołożyć i lepiej kupić WDR4900?

Poza tym, czy te routery obsłużą dyski powyżej 2TB?
Z tego co czytałem, to OFW tylko do 2TB z uwagi na ograniczenie MBR. Powyżej 2TB musi być tablica partycji GPT.
Jak jest z openwrt i GPT? Czy dysk 3TB/4TB będzie wykrywany i obsługiwany?
Doszukałem się na forum DD-WRT 2 tematów, ale w tym temacie rozmowa schodzi na Asus RT-N16 a drugi dotyczy WDR4900.

86

Żaden router. Kup jakiegoś NASa do tego.

87

Dokładnie, ja testowałem najpierw MR3420V2 później WDR3600 i transfery były za słabe na wymianę plików. DLNA także różnie zaskakiwało, raz było raz nie. Ostatecznie kupiłem NSA325V2 Zyxela i w końcu mam to co chciałem, a 3600 robi za router, oczywiście na Gargoylu 1.5.11.2 i to bardzo dobrze mu wychodzi.
Na Zyxellu możesz mieć pyload, emule, transsmision, oczywiście DLNA wersja 1.5, i media serwer twonky, itunes
oczywiście SAMBA, FTP i dużo więcej ...

88

Cezary napisał/a:

Żaden router. Kup jakiegoś NASa do tego.

+1

89

Dzięki za szybką odpowiedź.
Początkowo tak właśnie chciałem zrobić.
Ale poczytałem na forach i przemyślałem, że lepiej jednak kupić tylko router.
Chyba, że wyprowadzicie mnie z błędu.

WDR3600 to 210 zł + NSA310 200 zł = 410 zł
mam wtedy 2 urządzenia które zużywają więcej prądu, czytałem, że taki NSA310 potrafi zużyć kilkanaście W a przy 24/7 pracy to już trochę jest.
Poza tym ten wiatraczek.

Nie zależy mi na jakichś superszybkich transferach, bo mogę poczekać te kilka minut dłużej na ściągnięcie/wysłanie danych, poza tym 90% urządzeń będzie działało po wifi.
Ważniejsze jest dla mnie to, żeby działało i tu mnie KMY zmartwiłeś.
Czy rzeczywiście nie da się WDR3600 skonfigurować?

Hmm to może ten Netgear WNDR4700 ale w normalnej cenie (poniżej 400 zł) tylko w Niemczech

90

Da się skonfigurować. Tylko że pamiętam - usb tam to jakiś 13-15MB/s tylko, może zmaleć jak wsadzisz tam wiele usług.

91

kold11 napisał/a:

Ważniejsze jest dla mnie to, żeby działało i tu mnie KMY zmartwiłeś.
Czy rzeczywiście nie da się WDR3600 skonfigurować?

ale nie twierdzę, że się nie da, da się jak najbardziej, u mnie to może mój tv miał jakieś ale smile

To wszystko co chcesz osiągniesz na WDR3600, tylko z extroot'em, bo pamięci mało.

Ale jak pytasz o rozwiązanie optymalne to NAS, jak pytasz o rozwiązanie nie ważne jak, aby działało to router to zrobi.

92

Cezary napisał/a:

usb tam to jakiś 13-15MB/s

u mnie nawet tego nie było, na MR3420 około 5MB/s na WDR3600 około 10MB/s i to na kablu,
a ten sam dysk Toshiba w obudowie USB Logilink podłączony do Zyxella NSA 325 ponad 50MB/s zapis i 70MB/s odczyt.
Router to 3600 oczywiście.

93

Właśnie dlatego pytałem też, czy nie lepiej kupić WDR4900?
Kosztuje 339 zł.
Wg tych testów (niestety j. hiszpański):

WDR4300 (czyli tak samo jak 3600):
Samba
NTFS-> Odczyt: 10,2 MB / s, zapis: 3,4 MB / s.
FAT32-> Czytanie 13, 2 MB / s, Zapis 6,7 MB / s

WDR4900
Samba
NTFS - > Odczyt: 18MB / s , zapis : 15,5 MB / s .
FAT32 - > Odczyt 17,4 MB / s , Zapis 7,5 MB / s .

To byłoby już ok.

94

Tyle to i WNDR3700/WNDR3800 miał.

95

kold11 napisał/a:

Właśnie dlatego pytałem też, czy nie lepiej kupić WDR4900?

żaden router nie będzie pełnił funkcji NAS tak jak to robi serwer.

A czy warto wydać 350 czy 400 zł za wydajniejszy o kilka MB/s router - to już Twoja decyzja.
Jak Ci wystarczy wydajność 4900 to go kup.

Ja wybrałem serwer NAS, a router łączy to wszystko.

96

kold11 napisał/a:

Poza tym ten wiatraczek.

Pod tym względem w moim przypadku dyskwalifikuje każdy NAS do domu gdy jest w tym samym pomieszczeniu co odbiornik TV... etc. Używam w tej chwili pośredniego rozwiązania awaryjnego (NBOX z E2 w którym jest możliwość płynnej regulacji wentylatora z wyłączeniem włącznie- jest też skutek uboczny sprzęt się mocno grzeje). Głównym wyznaczniekiem konieczności zastosowania NAS jest np. intensywne korzystanie z klienta bittorent, możliwości odbiornika TV (nowe modele ze wsparciem usług sieciowych odtwarzają praktycznie wszystko) i do nich wystarczy np. jeden z nowych wersji routerów: RT-AC68U http://ec2-50-112-54-3.us-west-2.comput … /index.asp, Netgear R7000 (niestety nowości kosztują). Po za tym czy wyżej wymienione modele NAS w całości transcodują materiał po sieci? (dawno temu kupiłem licencję Twonky Media na Maca i się okazało że nici z niej gdyż mój 5-letni Philips wymaga transcodowania a Twonky tego nie robi).  wink

97 (edytowany przez 3TH0 2013-12-02 21:08:13)

w sensie wymaga transkodowania... czyli nie obsługuje jakiegoś kontenera/formatu/kodeka ;] wystarczy na pc przerobić media coderem ;]

98

kiedyś też stałem przed takim wyborem
najpierw miałem laptopa z dyskami po usb robiący za nas, potem za nasa robił router.

a później kupiłem nasa i w końcu mam spokój (konfiguracja, zarządzanie), miejsce (laptop z dyskami na usb trochę miejsca jednak zajmuje), możliwości.
obecnie nas robi za:
magazyn na kopie kompów w domu,
magazyn zbioru zdjęć i filmów z kamery (wszystko na raid1 + kopia na zewn dysk usb),
magazyn na filmy i seriale,
leży na nim kilka LUNów dla wirtualek,
serwer tv (moja kablówka pakuje cały sygnał w dvb-t - mam tv na komputerach, komórkach, tablecie..).

plex i serviio transkodują do 720p (na więcej procek w nasie nie pozwala), za to wbudowana aplikacja transkoduje nawet filmy 1080p.
jeszcze kilka rzeczy na nim siedzi, ale najważniejsze podałem

aaa. i transfery - za switch robi wdr4300, po lanie transfery nie spadają poniżej 100MB/s.

flint2, mikrotik i kilka innych

99

a co to za NAS? mój tyle nie potrafi sad

100

skoku napisał/a:

plex i serviio transkodują do 720p (na więcej procek w nasie nie pozwala), za to wbudowana aplikacja transkoduje nawet filmy 1080p.
jeszcze kilka rzeczy na nim siedzi, ale najważniejsze podałem

aaa. i transfery - za switch robi wdr4300, po lanie transfery nie spadają poniżej 100MB/s.

Coś kolega nie chce się podzielić informacją co to za model NAS? smile  A ja dodam ze swojej strony zapytanie: ile kosztował cały zestaw z dyskami? Odnośnie kopii zapasowych to używam do tego Titme Capsule od 2008 roku, która ma też funkcję routera i podwójnego AP, ba nawet dla nowych odbiorników TV z wbudowanymi odtwarzaczami sieciowymi mogła by pracować jako NAS ale nie wyobrażam sobie aby to urządzenie pracowało 24h/24h pobierając ok. 30W prądu (tyle pobiera przeciętny NAS, a niektóre o wiele więcej) smile. P.S @3TH0 przerobienie kodeka etc. nic nie da bo tv odtwarza jedynie jpg,mp3, ale że ma wbudowaną obsługę sieci i DLNA to transkodowany materiał również. wink