Temat: WNDR3700 v1 reset modemu/USB - jak?
Posiadam router jak w temacie. Korzystam z połączenia LTE w Cyfrowym Polsacie (modem E398 - protokół QMI) oraz monitora połączenia z opcją restartu połączenia WAN. Wszystko działa zazwyczaj bezproblemowo, tj. dokładnie co 24h połączenie jest rozłączane przez operatora a monitor połączenia nawiązuje je ponownie. Zazwyczaj, bo co 5 - 7 dni modem odmawia współpracy i nie chce się połączyć. Pomaga jedynie fizyczne rozłączenie modemu i ponowne podłączenie. Podejrzewam, że to wina operatora - mam tak od dawna niezależnie od wersji Gargoyle i protokołu połączenia.
Sprawdzałem program USBreset, ale w moim routerze (chyba?) nie da się software’owo wyłączyć zasilania USB. Modem się rozłącza ale to za mało w przypadku opisanym powyżej.
Myślałem o hubie USB, w którym można sterować zasilaniem poszczególnych portów przy pomocy hub-ctrl. I tu pytanie jaki hub kupić, żeby mieć pewność, że to zadziała (mile widziany pasywny)? Może ktoś ma jakiś inny pomysł? Wymiana routera to ostateczność - Netgear ma dobre radio i spokojnie robi to czego od niego oczekuję - bez exroota i aktywnego huba.