1 (edytowany przez KMY 2013-11-16 19:37:39)

Temat: zyxell NSA325 V2

Czy ktoś może coś o tym napisać lub wskazać forum na jego temat?

2

Odp: zyxell NSA325 V2

Na jednym z bardzo popularnych sklepów internetowych (nazwy nie podaje, kto chce to znajdzie) ten NAS ma być w cenie 420 zł - dostawa za 5 dni. Cena bardzo atrakcyjna biorąc pod uwagę, że w sklepie ZyXela kosztuje 600 zł.

Ostatecznie po wielu testach z dyskami sieciowymi podłączanymi przez USB do routera stwierdziłem, że faktycznie router powinien routować a serwer serwować. Ja już zamówiłem. Jak przyjdzie podzielę się wrażeniami.

3 (edytowany przez 3TH0 2013-11-16 21:03:51)

to dziwne...

ja mam podpięty narazie 2tb do routera 4300 i 1080p sobie spokojnie odtwarzam na tv czy kompie...

wszystko zalezy do czego ma ten serwer byc ;] przeciez nie bedziemy transkodowac 1080p w locie ;] od tego sa kombajny

4

Przecież nawet na materiał z BR wystarczy spokojnie pasmo 100 Mbps... Ale tu nie chodzi o strumieniowanie wideo, a raczej o zwykłe korzystanie z dysku sieciowego - ja bym nie chciał przewalać plików z prędkością jaką oferuje USB w routerze, bo to się skichać można jak do przerzucenia jest np. 100 GB backupu.

5

pepe2k napisał/a:

Ale tu nie chodzi o strumieniowanie wideo, a raczej o zwykłe korzystanie z dysku sieciowego

Dokładnie. Dochodzą jeszcze takie problemy jak kolejność montowania dysków, tzn mam 2 dyski, montują się jako sdb i sdc (sda to extroot), jak dysk 1 jest sdb a 2 sdc to wszystko OK, ale jak się zamontują odwrotnie, to gubią się do nich uprawnienia i muszę w zakładce nośniki USB na nowo przypisać udostępnianie zasobów. Niestety często zdarzają się krótkie zaniki napięcia. Już dawno nosiłem się z myślą uporządkowania zasobów i stwierdziłem, że jednak serwer.

6 (edytowany przez 3TH0 2013-11-17 07:26:52)

co do przewalania backupów to i owszem;] ale wiadomo nas tanie nie są mówie tutaj o dobrych.

Mi potrzeba magazynu danych i dllna;] kopie zapasowe....nie;]

dlatego kupuje Icy box 4x3.5 i do tego 2hdd 4tb;] na poczatek seria red

a montowanie hdd ja uzywam fstab po uuid i jeszcze mi nie zamontował odwrotnie dysków bo niby jak;]

7

Mam już w domu NSA325V2 + dwa dyski WD Red po 3TB każdy.
Z WDR3600 (1.5.11.2) i laptopem XPS13 (z kartą sieciową Edimax USB3.0>GigaLan) transfery są następujące:

w RAID 0
W/R 60/80MB/s

w RAID 1
W/R 55/75MB/s

na laptopie XPS15" z wbudowana kartą sieciową w RAID1 W/R 55/90MB/s

Także pewnym ograniczeniem jest karta sieciowa na USB Edimaxa.

Dodam jeszcze, że można doinstalować pakiety takie jak: transsmision, pyLoad i wiele innych (około 20 jest dostępnych)

No i oczywiście multimedia.

8

Ważne że jestes zadowolony, dobra inwestycja - 2x3TB spora pojemność, osobiscie czekam za takim dyskiem jednym 3TB i zestawem miniITX

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

9

gratuluje zakupu ;]

Ja osobiście zamówiłem:
2x WD RED 4TB 64MB cache http://wd.strefamarek.allegro.pl/wd-red … a-600.html
1x Icy Box Obudowa Na Dysk 4x3,5'' SATA z USB 3.0, eS  http://www.raidsonic.de/en/products/det … ectID=8248

Co do obudowy nie ma ograniczeń pojemnościowych ;]

10

3TH0 napisał/a:

Co do obudowy nie ma ograniczeń pojemnościowych ;]

nie ma też sieci i RAID1. Na serwer się za bardzo nie nadaje. Ale jako jako obudowa dysków do komputera wygląda ciekawie.

Napisz co nieco jak dojdzie i ile to kosztuje?

11

dysk... 740zł każdy
obudowa 470 jakoś
całość 1970 z wysyłką ;]

Co do serwera to zależy co serwer ma robić mi potrzeba wielki magazyn danych który będzie służył tylko w celu dlna ;] radiy i sieci... (na sieć można przejściówkę  kupić ale po co... chyba że lepsze transfery uzyskam.

Co do NASów to i owszem maja one wydajność ale mi to nie potrzebne na razie :] (jeżeli się coś  zmienię to zawsze można kupić) obudowę i wrzucić dysk tak :]

12

jeśli ma służyć do dlna to jak będziesz to udostępniał z tej obudowy?

13 (edytowany przez 3TH0 2013-11-28 23:41:34)

TP link 4300 ;]

Właśnie przyszły zabawki do mnie ;]

później dan foty bo teraz ogarniam to all ;]

formatowane dyski teraz test prędkości po USB 3.0 94-103mb plik 8GB :]

dobra zaraz podłączę pod huba zobaczymy co będzie widziało Gargoyle ;d

[edit]
pierwsze podłaczenie
http://img10.imagefra.me/i5bs/franek/kenc_b81_ubk4h.jpg

blkid hdd
http://img15.imagefra.me/i5bs/franek/kenc_164_ubk4h.jpg

moment ustawiania : fstab i works ;] samba,dlna skonfigurowane

transfery po USB 3.0 90-100MB Komp-Obudowa z dyskami;]
na gargoyle do 10mb standard
jutro dam foty w realu sprzętu ;]

teraz przerzucam GB  danych na dyski pzdr

14

3TH0 napisał/a:

na gargoyle do 10mb standard

między innymi dlatego ja wybrałem dysk sieciowy.

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na 3420 (był dotychczas) dlna na Gargoylu niestety raz było, a raz nie. Aktualnie mam 3600 ale na tym routerze już dlna nie stawiałem. Natomiast na NSA325V2 nie ma żadnych problemów z dlna a dodatkowo zupełnie inne szybkości transferów.

Co do transferów na USB3.0 komputer<>obudowa to też nie za specjalnie, na USB3.0 na dysku zewnętrznym 2,5" mam 110MB/s zapis/odczyt.

Piszą coś w instrukcji o poborze mocy przez obudowę? czy obudowa potrafi usypiać dyski (spin down) jeśli nie korzysta się z nich?

15

• Silent operation by thermal controlled fan
• Energy saving by supporting sleep modus

co do speedów to wiesz.... zlaeży co komu potrzeba ;d u mnie będzie zajechany dysk w pc ograniczeniem ale po testach widzę że to samo -> http://www.nikktech.com/main/articles/p … -enclosure

DLNa u mnie jest ciągle nie wiem czemu u ciebie raz było raz nie.... nawet na 2TB miałem zawsze  filmy/seriale/muzyczkę na TV

Jak mi będzie brakowało speedu.... to jakiegoś NAS kupię ale mnie nie zadowala 2HDD minimum 4 ;]
Bo co to jest w dzisiejszych czasch 3-4TB ;] czekam na filmy w 4k to wtedy porozmawiamy choc i tak w dlna ograniczeniem będzie ethernet 100mbit mówię o TV/odtwarzaczach blu z wejściem ethernet też bo chyba nie ma 1Gbit ;]

BTW1 dysk dyskowi nie równy i obudowa też : podaj model i markę dysku/obudowy to wiesz
BTW2 ile dałeś za swojego nas'a ?

16

1. WD MY Passport Ultra 2,5"
2. 420 zł + przesyłka w Redcoon http://www.redcoon.pl/B502298-ZyXEL-NSA … efId=ceneo

Tv to nie widziałem z Giga Lan, ale odtwarzacze to już są

I nie zrozum mnie źle, z mojej strony to tylko polemika a nie krytyka Twoich decyzji. Ważne, aby zakup spełniał oczekiwania smile

17

Spoko . Ja tam się nie spinam... coś ty po prostu lubię gadać ;]

a ciekawe jakbym tego icyboxa podpiął pod nas'a tego twojego ;] ciekawe czy wykryłby dyski w icbox'ie

pzdr

18

3TH0 napisał/a:

ciekawe czy wykryłby dyski w icbox'ie

pzdr

a dlaczego nie, w sumie podpinałem 3 różne dyski i każdy był wykrywany, na USB jest jakiś standard, a za obsługę dysków odpowiada elektronika obudowy,

19

czyli teoretycznie jakbym podpiał moją obudowę do tego NAS'a to by było w... miejsca i speedy zwiekszone :]

20 (edytowany przez KMY 2013-12-01 18:13:09)

nie tylko teoretycznie ale i praktycznie, ja podłączałem tego WD My Passport do USB 3.0 w NSA325 i transfery kopiowania z i na dysk były takie same jak do dysków wewnętrznych NSA, czyli około 55/75MB/s W/R. Samo USB i dysk z laptopem dawało 110 MB/s, czyli szybciej niż pozwala samo NSA po sieci.

Tylko trzeba pamiętać, że wówczas na dysku zewnętrznym nie zrobi się macierzy RAID. W sumie miałbyś 6 dysków, dwa wewnętrzne w NSA w macierzy  RAID 0 lub 1 i wolumin zewnętrzny z 4 dyskami, ale widziany jako jeden dysk.

Sprawdziłem teraz jeszcze raz na dysku Toshiba w obudowie Logilink USB3.0.
Dysk w sieci jest widziany jako kolejny udział (folder) serwera NSA325. Transfery ponad 50MB/s zapis i 70MB/s odczyt.
W ustawieniach serwera udział "Toshiba" (tak go nazwałem) zaznacza się jako opublikowany w sieci i wówczas jest widoczny dla wszystkich urządzeń z DLNA. Działa Samba i FTP.
Także jest to na pewno metoda na uzyskanie i zadowalających transferów jak i pojemności na DLNA. No i stosunkowo tani, bo serwer 6 dyskowy to za 900 zł nie kupi, a taki zestaw (oczywiście bez dysków) już kupi. Co prawda to także nie to samo co 6 dyskowy serwer, ale zawsze coś. Dyski w serwerze w macierzy RAID1 do archiwum a dyski w obudowie do DLNA jako magazyn video.

21

O i takie testy się chwali @KMY :]

ciekawe czy byłem na tyle grzeczny co by mikołaj przyniósł mi pod choinkę ;]

jeszcze jedno podpinasz do niego pc po lanie czy NAS'a do routera jako "kolejny klient" ? bo u mnie wszyscy muszą widzieć ten zasób ;]

no niby nie kupi tego 6dyskowego a tym bardziej ze moja obudowa nie ma ograniczeń pojemnościowych *były by 8TB dyski to bym kupił ;d ) 16TB na dzień dzisiejszy wchodzi do tego

jeszcze3 zagwozdka jedna.... jakby hub podpiął do niego ofc na USB 3.0 i pod hub dyski..... ;d zamarzyłem sie teoretycznie i chyba praktycznie możliwe ;]

22 (edytowany przez KMY 2013-12-02 07:20:57)

Co do konfiguracji, WDR3600 jako router, w nim modem 3G do netu, NAS wpięty do LAN 3600, TV i nagrywarka TV podpięte do 3600 po kablu do LAN, w pokoju mam jeszcze switch do którego podpinam laptopa kablem jeśli potrzebuję większych transferów, a na co dzień laptopy (w sumie 3) i telefony z androidem łączą się po wifi.
Wszystko ma dostęp do NAS.

Nie próbowałem podłączać laptopa do NAS bezpośrednio, wszystko idzie przez router.

Co do HUB'a to sprawdzę jak się zachowa, pewnie trzeba by dać aktywny, bo na 2 czy więcej dysków to złącze USB NAS'a nie wydoli prądowo. W sumie jest to Linux to powinien HUB'y obsługiwać.

23

oj namawiasz mnie do tego zyxela ;d

pzdr

P.S. sprawdź i daj znać co i jak

24

Współpracuje z HUB'em, dwa dyski każdy widziany jako oddzielny udział/folder na USB3.0.
Fabrycznie ma jeszcze 2 porty USB 2.0, także możliwości dokładania dysków są spore.
No HUB oczywiście aktywny, albo obudowy dysków z własnym zasilaczem.
Na dyski podłączone po USB nie działa wyłączanie dysków (spin down), chyba, że obudowa ma taką opcję.

25 (edytowany przez drawsko 2013-12-06 00:17:08)

Dziś doszedł NSA325 v2. Po umieszczeniu jednego lub dwóch dysków włączam urządzenie. Słychać, że dysk startuje, zapala się niebieska dioda i nagle cisza. NSA325 v2 odcina prąd (dysk zwalnia i gaśnie niebieska dioda) na ułamek sekundy i startuje normalnie. Jest tak przy każdym uruchomieniu. Dyski nowe wd10jfcx. Jedyna modyfikacja to odłączenie wiatraczka. Czy to normalne zachowanie tego modelu?