Temat: termometr i sterowanie grzejnikami: openwrt + arduino (i inne)
Witam,
od dłuższego czasu studiuję wątki dotyczące temperatury, sam jednocześnie myślę nad własnym układem.
Układem, który będzie dokonywał nie tylko pomiaru, ale również będzie sterował temperaturą w pokojach.
Opisów tutaj jest naprawdę dużo, jednak wszystko to ma istotny mankament: czujniki są na kablu.
Zastanawiam się zatem, czy jest sposób na podłączenie czujników temperatury bezprzewodowo. Sam posiadam prosty termometr z biedronki z pomiarem temperatury wewnętrznej i zewnętrznej (sonda bezprzewodowa). I właśnie tą drugą część chciałbym wykorzystać.
znalazłem ciekawy art: http://majsterkowo.pl/odczyt-bezprzewod … lgotnosci/
to daje jakiś pogląd na sposób przesyłania danych w prostych stacjach pogodowych (chociaż nie powiedziane, że w przypadku mojego urzadzenia musi być tak samo).
Pozostaje kwestia pomiaru w pomieszczeniach. Nie chcę kuć ścian i kombinować z kablami w świeżo wyremontowanym mieszkaniu, dlatego zastanawiam się czy istnieją bezprzewodowe sondy, które możnaby w miarę tanio zakupić i prosto wykorzystać.
To była pierwsza część, teraz druga ![]()
Mieszkając w bloku, nie mam możliwości sterowania pracą pieca. Co najwyżej mogę zamontować odpowiednie pokrętła z termostatem na wejściu do kaloryfera. I tak o to, przez przypadek trafiłem na Danfossy Living Connect. Oprócz możliwości programowania, urządzenie posiada ciekawą opcję sterowania bezprzewodowo. Komunikacja odbywa się z wykorzystaniem otwartego od niedawna (tak mi się wydaje) protokołu OpenZwave.
Niestety, poważną wadą tych urządzeń jest ich cena. około 150zł/szt
Ponadto, o ile urządzenia oparte o magistralę 1-wire możn a podłączyć bezpośrednio do do rutera (lub wykorzystać tani adapter USB), o tyle w przypadku chęci wykorzystania openzwave konieczne byłoby wykorzystanie np Arduino.
Dzięki takiej konstrukcji jesteśmy w stanie zebrac info nt. temperatury w pomieszczeniach (i na zewnątrz) oraz odpowiednio zareagować na zastane warunki.
Co o tym myślicie?? Jestem ciekaw opinii, być może macie inne, ciekawsze pomysły jak zrealizować system o podobnych cechach?
Istotnym argumentem świadczącym przeciwko powyższemu, to niestety wysoka cena całości.