1

Temat: Dostep z zewnatrz do PC, NASSBOX, IPCAM:WNDR 3700 OpenWrt

Witam,
znowu zakladam nowy temat. Wielu z was moze to denerwowac, ale dla was to wszystko takie proste.

Poradzilem sobie z wasza pomoca z polaczeniem Repeater Mode i teraz mysle jakby ti dalej.
Mam w sieci domowej NASSBOX, kilka PC i IPCAM.
Dostep do pierwszego routera przez port 80 byl prosty, ale chcac sie polaczyc z repeaterem mam juz pod gorke.
Napewno chodzi tu o porty, na Firmware Netgeara byla to latwizna.
Nie wiem co mam zrobic by z zewnatrz siegnac do Repeatera, ktoregos z PC lub Nass.
Fajna byla by taka instrukcja GUI do LUCI, pomogla mi bardzo. Przeszukalem bate danych ale na ten temat nic nie znalazlem.
Wydaje mi sie ze wystarczy mi uzyskac jedno polaczenie a pozniej dalej nede analogicznie robil.

Pozdrawiam i dzieki z gory za sugestie.

2

Odp: Dostep z zewnatrz do PC, NASSBOX, IPCAM:WNDR 3700 OpenWrt

Robisz przekierowanie z wan z jakiegoś portu na ip nasa/pc/ipcam na port na którym to nasłuchujesz. Z gui to po prostu klikasz, w konsoli jak to zrobić znajdziesz na eko.one.pl: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … nykomputer

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Qrde w ktorej to jest zakladce ?
1.Servisy / UPNP ?
2.Siec / Statyczne sciezki routingu?
3.Siec/Zapora/Przekierowanie portow ?
4.Siec/Zapora/Reguly ruchu sieciowego?

Gdzie moge ustawic nasluchiwanie portu ?

Dostep przez port 80 na router dziala, ale tez sie wyszukalem gdzie jest to 80 stoi. Wszystkie zakladki raczej przepatrzylem i nic nie widze. Ale dziala, tak tylko z ciekawosci chcialem wiedziec gdzie ta 80 jest.

4

Siec/Zapora/Przekierowanie portów. Takie jest właśnie luci, lepiej wpisać kilka poleceń w konsoli niż szukać w gui gdzie to jest.

5

Napewno masz racje  tym Luci. Jak zrobie to to zapisze sobie backup i sprobuje przez konsole to samo. W razie czego bede mial gotowca z LUCI.
Ok. Probowalem tam wlasnie ustawic kiedys. Tylko przeciez port wewnetrzny musi byc przypisany do urzadzenia cy poprostu z puli otwartych portow?
Jako zewnetrzny do routera wchodze przez domene dns + 80, a na repeatera moge ustawic 81, czy jakis inny z puli?
80 zawsze bedzie router, tak?

6

Określony port na interfejsie zewnętrznym na ip wewnętrzne port taki jak potrzebujesz.

Oczywiście jak na 80 już coś słucha to nie na się równocześnie przekierować tego portu na inny komputer bo i jak miało by to działać. Robisz przekierowanie portu np. 81 na 80  w takim przypadku.