126

Odp: Sagemcom 2704 a OpenWRT

@vel_diablo: pojęcia nie mam - pytaj tych co to używają.

@sjuniors: a dostęp do tego drugiego routera masz?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

127

tak mam do oby dwóch, tego co daje internet po wifi i do tego co ma wgrane openwrt i ma brać internet przez wifi

128

Więc co to znaczy "ponieważ nie ma internetu"? Nie ustawiłeś dnsów czy routingu nie masz przez tego pierwszego?

129

internet jest ale w tym routerze, który daje sygnał po wifi, ten który go ma odbierać, czyli z wgranym openwrt nie ma internetu

130

Dnsy ustawiłeś?

131

@vel_diablo: nie działa DSL w żadnej odmianie nie jest obsługiwany

132 (edytowany przez sjuniors 2013-11-16 14:40:41)

zaisntalowałem luci, żeby móc poustawiać te wifi. Gdy ustawie jako client, ap, wds router nie wiedzi żadnej sieci wifi.
Mam jeszcze pytanei dot. oscam, czy może ktoś podsunąć jak zainstalować go na tym routerku?

eidt.
skompilowałem oscama i ładni działa smile mam problem z czytnikiem. Jest to phoenix, więc na usb-ftdi, ale podczas próby zainstalowania sterwonika wywala mi błąd. może ktoś podać odopwiednią paczkę do tego routera i czytnika?

133 (edytowany przez spewak 2013-11-16 16:14:31)

spróbuj z --force-depends - powinno zadziałać, u mnie dla częsci paczek jest to samo, ale jak się zainstaluje na sile to działają podejrzewam że to jakas przypadłosc trunka

134

Cześć !

To forum zyskało sporą popularność przez to, że zabraliście się za ten dobry sprzętowo (zrypany programowo) router. Mam laickie pytanie dotyczące wgrywania przygotowanego przez Was firmware (o ile to wogole jest firmware smile ) http://www.sendspace.com/file/dyvzim . Czy można już próbować i ewentualnie w jaki sposób to zrobić ? JTAG ? Przez interfejs www ? Zaznaczam, że moja wiedza na temat oprogramowanie routerów jest znikoma i czy poradzę sobie z tym sam? Potrafię polutować, podłączyć JTAG'a i dogadać się z nim przez jakiegoś klienta telnet.

Pozdrawiam

135

Jeżeli w moim Sagemie po burzy nie działa ADSL i dwa porty LAN, to czy jest możliwość naprawy chociaż ADSL, oczywiście mowa o 2704

136

@Szymich26 - tak to jest firmware - wgrywasz je normalnie przez strone
@krzysial - idz do jakiegos salonu orange i powiedz ze Ci się modem zepsuł, żeby Ci burza narobila takich szkód to modem musiałbys miec prawie na parapecie, a piorun musiałby walnac blisko okna nie kojarze ostatnio zadnych burz w Warszawie hmm

137

No Panowie, jeżeli te firmware działa git, to na prawdę szacunek i uznanie dla Was smile Jestem mile zaskoczony. Jak będę w domu na święta to wymienię te syfiaste oprogramowanie.

Good job!

138

Ktoś próbuje dodać obsługę ADSL? (PPPoA)
Może jest, ale nie ogarniam konfiguracji? Probowałem na wszystkie sposoby, przez gui i konsolę. Instalowałem z --force-depends paczki z pppoa ale są niezgodne z kernelem. Czyli w dalszym ciągu trzeba dopisać cuś na pppoa?

139

Przecież to broadcom jest. Nie ma otwartych sterowników do adsla.

140

Przykro mi,  nie siedzę w tym. Jestem zwykłym użytkownikiem, który nie może znieść jak bardzo marnują się zasoby,  którymi dysponuje ten sprzęt i dlatego tak mi zależy ma openwrt. Czyli nie ma szans na te adsl? Nie dałoby się jakoś wyciągnąć z oryginalnego FW jakichś plików i na ich podstawie coś zrobić z adsl openwrt? Czy to temat pogrzebany?

141

Nie można. Inny kernel inne api, producent nie dał specyfikacji.

142

A to dziady big_smile No nic, i tak super, że udało się chociaż częściowo wesprzeć ten router przez openwrt.

143 (edytowany przez Skajper4 2013-12-31 00:45:13)

Witam, jest może jakaś aktualizacja systemu na ten router? Część paczek jest już (chyba) pod nowszy kernel i nie chce się instalować, np. ntfs-3g

Collected errors:
 * satisfy_dependencies_for: Cannot satisfy the following dependencies for ntfs-3g:
 *     kernel (= 3.10.24-1-6dbc58644d230ef1dac8673fec24fcef) * 
 * opkg_install_cmd: Cannot install package ntfs-3g.

root@OpenWrt:~# uname -r
3.10.13

Czy jednak trzeba kompilować samemu?

144

W tej chwili trunk już działa na 3.10.24, a ty masz po prostu starszą wersje systemu i próbujesz moduły instalować z repo openwrt a powinieneś z miejsca skąd masz firmware.

145 (edytowany przez Skajper4 2014-01-01 19:24:09)

Firmware mam z tego tematu. Więc nie wiem skąd mam pobierać..
Ok zmieniłem sobie repozytoria na

http://downloads.openwrt.org/attitude_adjustment/12.09/brcm63xx/generic/packages

i ntfs-3g się zainstalowało, nie wiem jak będzie z innymi.

146

Od autora image...

147

Mogę udostępnić pakiety zgodne z moim obrazem @Skajper4 podaj co potrzebujesz to skompiluje i udostępnie razem z tymi które są już skompilowane . Skompiluje o ile nie wystąpią błędy nad którymi trzeba siedzieć.

148 (edytowany przez Skajper4 2014-01-05 15:20:19)

Najbardziej to mi zależy nad pakietem kmod-ath9k-htc lub najnowszym kernelem.

149

Więc jak z tym kompilowaniem? Da się? smile
Próbował ktoś z powodzeniem ustawić wifi w tym routerze pod WDS client albo Client + AP? Próbowałem wg. poradników na tym forum i niestety ale wifi się przestawiało w tryb master i ani nie nadawało, ani nie odbierało albo nadawało z ssid testowym.

150 (edytowany przez spewak 2014-01-07 21:39:16)

Sorry skompilowałem, ale zapomniałem wrzucić, nie będę się bawił z nowym kernelem bo wszystko (co mi jest potrzebne) działa na tym . Ponadto dzięki staraniom jednego z autorów tego tematu już niedługo być może ten modem będzie normalnie obsługiwany przez openwrt. W paczkach są sterowniki do wlana - brcsmac - te drugie które działają z tym modemem możesz je wypróbować.

http://www.sendspace.com/file/sqeauy