Temat: TP-Link 1043 - Gargoyle- prośba o wsparcie.

Jest to mój pierwszy post na forum i nigdy nie mialem do czynienia z zadnym linuxem.
Posiadam router TPLink 1043. Zainstalowałem Gargoyle 1.5.11.2 (r38621), by obsy.
Skonfigurowałem sobie WAN, LAN, WiFi i na razie tyle.

Troszkę poczytałem na forum i wiem, że warto zrobić tzn extroot.

Moje pierwsze pytanie to czy można zrobić wszystko na jednym nośniku (swap, extroot, dane), a jeśli tak to proszę o poradę jak najłatwiej to zrobić. Ile miejsca na poszczególne partycje trzeba?

Docelowo chciałbym mieć minidlna, transmission, dostep do danych przez ftp i samba

Z góry dziękuję za wsparcie

2

Odp: TP-Link 1043 - Gargoyle- prośba o wsparcie.

Więc nie jedną. Co najmniej  na dwa - jedna na extroota, jedna na dane. Na extroota i 100MB wystarczy. Reszta danych, swap zależy ile procesów uruchomisz i jakich.

Z gui nie podzielisz na trzy części, ręcznie fsdiskiem musisz to zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy jest znaczenie czy będzie to zewnętrzny dysk czy pendrive?.
Dobrze rozumiem, że na partycji z extrootem nie mogą być żadne dane? Musi być osobny dysk lub partycja, tak?
Chciałbym aby foldery były wspólne, tzn to co zostanie pobrane przez transmission było automatycznie widziane przez minidlna i żeby do tych danych był dostęp przez ftp i samba.

Partycja na dane będzie miała pojemność poprostu tyle ile zostanie po utworzeniu SWAP i Extroot, ale nie wiem ile powinienem dla tych partycji zarezerowac?

4

Dla swapa ma znaczenie. Pendrive szybciej swapem zabijesz. I będzie tak jak piszesz jeżeli tak ustawisz - ścieżki w poszczególnych programach ustawiasz ręcznie, więc mogą wskazywać co chcesz. Pisałem już - na extroota wiele nie trzeba. Na swap - zależy, kolejne 128MB może wystarczyć. Reszta dane.

5 (edytowany przez osscar3 2013-11-22 15:05:48)

Chciałbym przez weekend popracować nad skonfigurowaniem routera.
Przygotuje sobie dysk z 3 partycjami: extroot, swap, dane (jakie systemy plików powinienem wybrac?)
Prosiłbym o wypunktowanie co powinienem zrobić i w jakiej kolejności żeby docelowo mieć minidlna, samba, ftp, transmission.

Czy mógłbym jeszcze prosić o ogólne wyjaśnienie struktury folderów (czego szukać w poszczególnych folderach) - jak wspominalem nigdy nie mialem stycznosci z Linuxem. Dziekuje

PS.
To pewnie głupie pytanie:
Mam dysk, na którym wiem że jest kilka bad-sectorów. Czy jest sens taki dysk wykorzystywać? Będzie potrafił system jakoś te badsectory wykrywać i omijać, czy raczej musiałbym się nastawić na niestabilną prace i znikanie plików?

6

Tak, zrób mu sprawdzenie w windows, to badsectory zostaną wykryte i zaznaczone.

Poradniki masz tu na forum i na eko.one.pl  - opisane jest wszystko co chcesz. System plików - ext2 jak masz pendrive, ext4 jak masz zwykły dysk.

7

to sprawdzenie to już po stworzeniu partycji linuxowych? czy przed?

8

Podczas smile mkfs.ext2 ma opcję -c która wykorzystuje badblock do sprawdzania.

9

Mniej więcej udało mi się uzyskać to co chciałem. Jeszcze zastanowię sie czy czegoś nie dodać.
Mam jednak kolejne pytanie.
Chciałbym przygotować drugi dysk z identyczną konfiguracją (swap, extroot, dane). Przytowałem już sobie partycje.
W jaki sposób najprościej (czy w ogole się da) jakoś przenieść konfigurację i używać dysku zamiennie ?

10

Jakimś softem zmienić uuid partycji na taki sam. Lub ręcznie w razie potrzeby w routerze.

11

Czy mając zrobiony, działający Extroot jestem wstanie dotrzeć jakoś do plików konfiguracyjnych zapisanych na routerze (przed extrootem) ?
Jak tego dokonać?

12

Zamontuj po prostu

mkdir /tmp/part
mount -t jffs2 /dev/mtdblock3 /tmp/part

Czy to będzie /dev/mtdblock3 to sprawdź sobie w /proc/mtd, rootfs_data szukasz.

13

czy mając na dysku 3 partycje (swap, extroot, dane) moge skorzystac z usypiania dysku przez hd-idle?

14

Nie. Obudzi się natychmiast.

15

Jest więc jakaś metoda żeby dysk nie musiał iść non-stop?

16

Nie rób swapa i extroota na nim tylko na pendrive osobnym,

17 (edytowany przez micsas 2013-11-29 00:39:04)

Cezary mam pytanie.
Wszędzie piszecie, że trzeba zrobić extroot na dysku podłączonym przez usb aby mieć miejsce na dodatkowe pluginy.
A ja zanim zacząłem o tym czytać podłączyłem zwyczajnie dysk do usb, sformatowałem opcją z plugina usb_storage czyli na dwie partycje swap i dane (nie zaznaczyłem boxa od wykonywania extroota) a mimo to pojawiła mi się opcja wybrania miejsca instalacji pluginów na karcie dodatki. Skorzystałem z niej.
Doinstalowałem dlna i trassmision (jedyna rzecz którą robiłem przez ssh) ustawiłem katalogi, zeby zapisywało i pobierało dane z /tmp/usb_mont/sda1/xxx (czy jakoś tak) i wszystko wydaje się być ok. Restartowałem router, żeby zobaczyć co będzie po restarcie i też jest ok.
Więc o co tak właściwie chodzi z tym extrootem.
sprzęt: wr842nd

Edit: No dobra jedna rzecz nie działa, po restarcie transmission zapomina ustawień, które zmieniałem przez Web interface. Ale pewnie jak ustawie je przez ssh to zapamięta.
Jeszcze by się przydał skrypt który zatrzymywał by transmission gdy DLNA streamuje i wszystko było by cacy.

18

Gargoyle wymyśliło sobie że własnie umożliwi instalowanie czegokolwiek na nośniku robiąc linki symboliczne (czyli w ten sposób): http://eko.one.pl/?p=openwrt-pakiety. Nie jest to extroot tylko możliwość instalacji samych pakietów.

Transmission nigdy nie zapamiętywało ustawień wprowadzonych z gui, ponieważ nie zapisuje tego w uci. Masz ręcznie wykonać zmiany w /etc/config/transmission.

19

Witam ponownie, znów pozwolę sobie zapytać, poprosić o wsparcie.
Czy istnieje jakieś polecenie, aplikacja do doinstalowania.. pozwalająca na pobierania plików z sieci? (coś na zasadzie trasmission dla torrentow tylko normlanie przez http - np do pobrania pliku z chomika) ?

20

Aria2 może ?

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

21

Dokładnie aria. I na eko.one.pl jest to opisane łącznie z odpowiednim pakietem do zainstalowania żeby gui było.