Temat: Tp-link WR743ND v1 powrot z Gargoyle do orig, jak?

Witam.

Jak w temacie, prosze napisac jak moge powrocic do oryginalnego softu?
Przez GUI nie da rady poniewaz pisze, ze fw od tplinka zawiera bootloader.
Jak mam je wgrac?

2

Odp: Tp-link WR743ND v1 powrot z Gargoyle do orig, jak?

Wrzucilem przez mtd: mtd -r write wr743nd.bin firmware ale cos nie poszlo do konca dobrze.
Pisalo, ze nie moze wykasowac jakiegos bloku i router teraz mi nie chce wstac... caly czas mruga SYS co sekunde i QSS i router sie restartuje co 2sek.
Czy moge teraz jakos wgrac oryginalne fw?

3

intense napisał/a:

Witam.

Jak w temacie, prosze napisac jak moge powrocic do oryginalnego softu?
Przez GUI nie da rady poniewaz pisze, ze fw od tplinka zawiera bootloader.
Jak mam je wgrac?

Pewnie już za późno smile, ale trzeba było poszukać fw od tplinka bez bootloadera (czyli bez 'boot' w nazwie pliku bin po rozpakowaniu)

WDR3600 + Huawei E398 LTE: 78Mbps/43Mbps smile http://www.speedtest.net/my-result/3457038087

4

Moze mozna wgrac jakos w trybie awaryjnym?

5

intense napisał/a:

Wrzucilem przez mtd: mtd -r write wr743nd.bin firmware ale cos nie poszlo do konca dobrze.
Pisalo, ze nie moze wykasowac jakiegos bloku i router teraz mi nie chce wstac... caly czas mruga SYS co sekunde i QSS i router sie restartuje co 2sek.
Czy moge teraz jakos wgrac oryginalne fw?

Teraz pozostaje Ci już jedynie rozebranie routera, podłączenie się przez UART i wgranie softu przez TFTP.

6

Czy musze cos lutowac? Musze mieć kabel RS232?

7

intense napisał/a:

Czy musze cos lutowac? Musze mieć kabel RS232?

Tak. I nie "kabel RS232" tylko najlepiej jakiś adapter USB-UART. Poszukaj, temat przerabiany wielokrotnie.

8

Tak. I nie zwykły kabel rs232c tylko rs232c zakończony konwerterem napięć na 0 - 3.3v lub odpowiedni moduł na usb, do kupienia na allegro. I choć da się to zrobić "stykowo" to i tak wiąże się to z rozebraniem routera i podłączeniem do interfejsu szeregowego w taki czy inny sposób.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

Dam sobie chyba na luz i kupie router z obsluga ipsec'a, a ten mój glowny dam jako most dla kina domowego wink