Temat: 1043ND zanik prądu - zapomina MACa
Czasem się zdarzy że nie mam w domu prądu (choćby 5 minut) a wtedy router wstaje, pamięta wszystkie swoje ustawienia, poza ustawionym MAC adresem...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → 1043ND zanik prądu - zapomina MACa
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czasem się zdarzy że nie mam w domu prądu (choćby 5 minut) a wtedy router wstaje, pamięta wszystkie swoje ustawienia, poza ustawionym MAC adresem...
Ustawionym gdzie, w konfigu, w /etc/config/network?
config interface 'wan'
option macaddr 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'
tam jest
Więc w jakim sensie zapomina? Ginie z konfiga czy interfejs podnosi się z innym mac adresem mimo że jest tu wpisany?
podnosi się z innym, domyślnym ale ja mam ustawiony inny, który teraz w configu jest wpisany prawidłowo
dodam, że dzieje się tak od kilku ju z wersji lecz dopiero teraz zaczęło bardzo mi przeszkadzać...
Na dev.openwrt.org zgłaszaj. Ustawiają to skrypty startowe, więc jak już to bug samego systemu.
czyli nie da się tego naprawić?
Czyli po prostu powinno działać. Naprawa przez ponowne ustawienie jest bez sensu, bo to tylko obejście a nie rozwiązanie problemu.
no ale nie działa
jak jestem w domu to okej ale coraz częściej jadę na delegacje a wtedy lipa...
Zgłoś błąd...
tymczasowo obejdz wrzucajac skrypt, ktory np. po 2 minutach uptime polozyc ci wan(wlan?), a potem go podniesie. Bug'a zglos - moze ktos sie zainteresuje. Co teraz robisz zeby zadzialalo? ifdown wlan, ifup wlan?
wchodzę przez www i zaznaczam 'ptaszka' przy "użyj innego adresu MAC" ![]()
A checkbox ginie?
ginie checkbox ale MAC jest tam, wciąż wpisany ten custom więc nie kumam tego
wystarczy że zaznaczę ptaszka kliknę Zapisz zmiany i hula bo tam MAC jest wciąż wpisany ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → 1043ND zanik prądu - zapomina MACa
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc