Temat: Alternatywa dla Tp-linka 4300

Witam!

Mam Router jak w temacie. Ostatnio czytałem pochlebne opinie na temat Futrzaków i ew. Atomów w roli routerów. Po zainstalowaniu karty lan 4 portowej mógłby być z tego niezły "kombajn". Klasyczny router jest ok ,ale transfery z wykorzystaniem dysków po USB to tragedia. Mam w domu 5 kompów i w "szczycie" jestem trochę przymulony:). Torrenty,dlna.ściąganie plików itd. Przy porównywalnych cenach można trafić energooszczędnego Pc-ta.
Może ktoś się podzielić doświadczeniami, Na Gargulcu lub Luci?
Widziałem też przyzwoite płyty Eden ala VIA. Proszę o sugestie.

Pozdrawiam

2

Odp: Alternatywa dla Tp-linka 4300

1. Pobór energii.
2. Czas poświęcony na konfigurację takiego "kombajnu".

Przemyśl te dwie kwestie i weź jeszcze pod uwagę zakup gotowego, dedykowanego NAS-a.

3

Myślę, że pobór energi jest wprost proporcjonalny do uruchomionych procesów.A kilka watów więcej w porównaniu z komfortem pracy chyba nie jest tak istotny, tym bardziej że cron może uruchamiać totenty czy inne sługi w niskiej ,nocnej taryfie. A prędkość dostępu do dysku przez poszczególnych użytkowników niewspółmiernie wyższa stąd moje zainteresowanie. Co do konfiguracji to jest na forum też wiele uwag co do konfiguracji  poszczególnych funkcji jak Aria,Transmision i innych...

4

Różnica nie wynosi kilka W, a już na pewno nie w tej samej klasie cenowej. Taki chwalony tutaj Futro S400 żre na biegu jałowym, bez dysków jakieś ~18 W. Dołóż do tego sieciówkę, dwa dyski i zrobi Ci się ~50 W, a pod obciążeniem jeszcze więcej. Taki ZyXEL NSA310, bez dysku, na biegu jałowym bierze jakieś ~4 W. 18 W vs. 4 W, to na pewno nie "kilka W" wink

5

ZyXEL  NSA310

Pobór mocy (aktywny/uśpienie)    16.3W (praca) / 0.24W (hibernacja)

Dodaj do tego dyski i Router i zobaczysz czy ta różnica jest taka wielka wink

6

enrike4 napisał/a:

ZyXEL  NSA310

Pobór mocy (aktywny/uśpienie)    16.3W (praca) / 0.24W (hibernacja)

Dodaj do tego dyski i Router i zobaczysz czy ta różnica jest taka wielka wink

Nie ufasz mi? Powyższe wartości dotyczą pracy z dyskiem w kieszeni. Jaki niby byłby sens, żeby producent podawał pobór mocy urządzenia bez dysku, skoro jest to jego główna funkcja? smile

Masz, tutaj są moje pomiary poboru energii przez NSA310 bez dysku (interesuje Cię wartość "idle"):
http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2852

WDR4300 bierze ~5 W (oba radia aktywne, kable w WAN i 2x LAN).

7

Ruter to tylko ruter..ogólnie mam jako serwer domowy malego DELLA ale..na dniach wymieniam na nowy sprzęt, mini ITXA w roli serwera bedzie. A ruter bedzie ruterem. Wdr3600 radzi sobie slicznie z rutowaniem i jest bajka

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M