Temat: TL-WR1043ND Gargoyle niepełna prędkość wifi

Nie mogę osiągnąć większej prędkości połączenia niż 65Mbit/s. Testuję to na Galaxy S4, który bez problemu powinien osiągnąć pełne N, ma nawet AC. Przy braku szyfrowania maksymalnie osiąga 65Mbit/s, przy WPA też tyle, przy WEP jeszcze mniej 54Mbit/s. Odległość przy testowaniu jest niewielka, oba urządzenia są w tym samym pokoju. Testowałem różne kanały i oczywiście wybierałem drugi kanał powyżej, a także poniżej. Brak efektów, nie dało się uzyskać większych prędkości. Taka sama sytuacja też na innych urządzeniach jak np. tablet. Eter nie jest zapchany raczej, mieszkam w domku jednorodzinnym i na urządzeniach mobilnych wykrywa mi czasami tylko jedną dodatkową sieć sąsiada. Gdzie może leżeć problem?

2 (edytowany przez alreglo 2013-11-16 21:38:19)

Odp: TL-WR1043ND Gargoyle niepełna prędkość wifi

A masz jakiś Laptop/PC z Windowsem (i kartą Wi-Fi oczywiście) ?

3

Tak, mam jednego z kartą N. Też jest to samo, maksymalnie 54Mbit/s.

4

Sprawdź w programie inSSIDer 3 co wyświetla o tej sieci (ile kanałów i jaka max prędkość)

5

Wyświetla mi że jest to standard G, maksymalna prędkość 54Mbit/s. Ogólnie na Gargoyle sieć jest na kanale 1, drugi kanał powyżej. Tak jakby nie wdział N.

6

Hmm, dziwna sprawa, skoro urządzenia mobilne widzą 65Mb/sto znaczy, że router powinien pracować w N, pytanie czemu tutaj jest inaczej. A widzisz w tym inSSIDer jakieś inne sieci w N ? Sprawdź jeszcze ustawienia tej karty sieciowej, czy czasem nie jest wyłączona obsługa N albo dwóch kanałów i innych rzeczy, które mogą to ograniczać.

7

Tak jak pisałem to 65Mbit/s to nie zawsze, w zależności od szyfrowania. Co do innych sieci to włączyłem udostępnianie internetu w S4 i wtedy w InSSIDerze widać sieć w standardzie N. Także mi to wygląda jakby zależało to od tl-wr1043nd. Nie mam co prawda obecnego najnowszego Gargoyle, ale miałem tak samo na poprzedniej wersji którą miałem.

8

Na OFW tak samo?

9

Wgraj do routera oryginalny firmware Tp-Link i będziesz wiedział czy problem leży w konfiguracji Gargoyle.

10

Muszę przetestować oryginalny firmware. W zasadzie jak kupiłem jakiś czas temu ten model TP-Linka to nastawiałem się na nieoryginalne oprogramowanie ze względu na dodatkowe możliwości. Nie potrzebowałem wtedy większej prędkości po Wifi, więc nie przeszkadzało mi to.

11

jendrush napisał/a:

Muszę przetestować oryginalny firmware. W zasadzie jak kupiłem jakiś czas temu ten model TP-Linka to nastawiałem się na nieoryginalne oprogramowanie ze względu na dodatkowe możliwości. Nie potrzebowałem wtedy większej prędkości po Wifi, więc nie przeszkadzało mi to.

Sprawdź na OFW, bo jak ten problem występuje od początku, to możliwe że problem leży w sprzęcie, a nie w oprogramowaniu.