Temat: Simplefailover działa w jedną stronę
Mam jedno łącze szybkie radiowe, które czasem przerywa, i drugie powolne po kablu, które chciałem użyć jako zapasowe kiedy to pierwsze padnie. Przeczytałem opisy simplefailover i zabrałem się do pracy. Ustawiłem 2 wany. Nazwałem wan i wan2 (eth0.1 i eth0.2), dodałem do firewalla wan2. Każde z osobna działa poprawnie kiedy drugie jest położone. Dałem wan2 auto 0. reboot. Przyszła pora na simplefailover. Install, enable i przy /etc/init.d/simplefailover start wywala mi komunikat
root@OpenWrt:~# uci: Entry not found
route: resolving eth0.1eth0.1 to wan. Simplefailover działa tylko w jedną stronę. Po odłączeniu kabelka z wan przełącza płynnie na wan2. Po włożeniu z powrotem kabelka nic się nie dzieje. Nie przełącza na wan, w logread widać, że w ogóle nie próbuje przełączać, tak jakby nie widział połączonej z powrotek wtyczki. ping onet.pl -I eth0.1 zwraca, że urządzenie nie podłączone. Tak jakby po odłączeniu wan i przełączeniu na wan2 kładł wan. Jeśli postawię ręcznie wan to wtedy się na niego przełącza i wyskakuje
root@OpenWrt:~# ifup wan
root@OpenWrt:~# route: resolving eth0.1
route: resolving eth0.1
route: resolving eth0.1Po rebootach serwera to samo. Próbowałem na AA 12.09 beta 2. Myślałem, ze może wersja firmwaru zła to zainstalowałem AA 12.09 rc.1 brcm47xx czystego z serwera openwrt, skonfigurowłem znowu sieć i simplefailover, ale objawy identycznie te same. Router to asus wl-500gp. Co może być przyczyną?