1 (edytowany przez siutek 2013-11-10 21:36:06)

Temat: samba i problem z zapisem windowsowej kopii na dysk sieciowy

Witam,
mam problem jak w temacie.
zamontowałem sobie dysk USB do routerka, zainstalowałem i skonfigurowałem sambę (konfiguracja dla użytkownika anonimowego), dysk jest sieciowy jest zmapowany w komputerze, mogę na nim do woli zapisywać i usuwać.

teraz chciałem wykonać kopię zapasową korzystając z systemowego narzędzia "Centrum kopii zapasowych i przywracania" (Windows VISTA). Wskazuję jako cel kopii dysk sieciowy, jednak wyskakuje mi monit o login i hasło - na innym kompie bez problemu obszedłem to podając nieistniejące dane, o dziwo mnie wpuścił. natomiast na Viście nie wpuszcza mnie w ogóle wyświetlając komunikat:

"Nie można uzyskać dostępu do udziału sieciowego z następującej przyczyny:

Serwer RPC jest niedostępny. (0x800706BA)

Upewnij się, że lokalizacja sieciowa jest prawidłowa."

Prawde powiedziawszy nie jestem pewien, czy to właściwe forum do zadawania pytań na temat komunikatów windowsa wink no ale skoro samba jest na OpenWRT to może będziecie wiedzieli o co chodzi.

w ostateczności ustawie użytkownika w sambie (mam nadzieję, że to pomoże), ale wolałbym pozostawić dostęp anonimowy.

2

Odp: samba i problem z zapisem windowsowej kopii na dysk sieciowy

Cześć
Może jakaś usługa nie jest włączona na kompie z Vistą lub firewall blokuje do niej dostęp.

Menu Start - Uruchom - services.msc
Kod błędu wskazuje na "Usługę zarządzania kluczami"

Pozdrawiam
Michał

3

Niestety nie pomogło.

Zatem utworzyłem nowego użytkownika i dopisałem go do konfiguracji samby. Teraz przy próbie wejścia na dysk, system pyta o dane, podaję je, niby wchodzi (pokazuje foldery pierwszego poziomu), jednak nie pozwala mi zagłębić się bardziej informując o braku uprawnień.

4

Podobno narzędzie systemowe Visty ma problem z robieniem backupu na dysk sieciowy.

5

cholera, nabroiłem sobie tongue przez te kombinacje z użytkownikami, nie mogę teraz wejść z żadnego kompa na ten dysk. ani z visty, ani z win7.

wywalilem konfiguracje z uzytkownikiem i na nowo ustawilem dostęp dla uzytkownika anonimowego wedlug porad stąd: http://eko.one.pl/?p=openwrt-samba

nadal blokuje mnie na 1 poziomie, zatem calkowicie odinstalowalem sambę (ale nie usunąłem katalogu samba z folderu /etc, co być może było błędem), zainstalowałem ją ponownie, znowu ustawiając dostęp anonimowy. bez skutecznie.

udostępniona partycja siedzi w /dev/sda7, zamontowałem ją w /mnt/nas, plik /etc/config/samba wygląda jak poniżej:

config samba
        option 'name'                   'OpenWrt'
        option 'workgroup'              'WORKGROUP'
        option 'description'            'OpenWrt'
        option 'homes'                  '0'

config sambashare
        option 'name'                   'nas'
        option 'path'                   '/mnt/nas'
        option 'read_only'              'no'
        option 'create_mask'            '0700'
        option 'dir_mask'               '0700'
        optino 'guest_ok'               'yes'

dopisałem też uprawnienia: chmod 777 /mnt/nas
wchodzac w widoczna w sieci przestrzen (czyli /mnt/nas) widzę 3 katalogi: dane (utworzony przeze mnie, gdy jeszcze wszystko działało tongue), lost+found (nie wiem co to jest, pewnie coś systemowego), oraz torrentyConf (utworzone przeze mnie podczas konfiguracji transmission), jednak nie mogę wejść do żadnego z tych katalogów, gdyż dostaję monit z windy, że nie mam uprawnień.

może powinienem po odinstalowaniu samby całkowicie wywalić plik /etc/config/samba oraz /etc/init.d/samba i /etc/samba ?? może też powinienem usunąć użytkownika którego utworzyłem na potrzeby logowania do samby?

6

chmod -R 777 /mnt/nas

Tak, powinieneś jeżeli je ruszałeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

eureka!
dzięki Cezary! z win7 mogę już biegać po całym dysku, jak wroce do domu, to sprawdze jeszcze viste, aczkolwiek doczytalem wczoraj o problemach visty we wspołpracy z sambą, więc jeszcze to będę musiał poprawić.

ps. co to za parametr -R? prawo do odczytu?

8

Nie, rekurencyjne nadanie tych samych praw do wszystkich katalogów poniżej.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

no więc sprawdzilem.
z Visty mogę również bez problemu poruszać się po dysku sieciowym, z pełnymi prawami.

jednak sam problem zapisu backupu na dysku sieciowym nie został rozwiązany... sad nadal wyświetla mi komunikat, jak w pierwszym poście.

10

może pomoże...

nurtuje mnie ten mask 0700

jakbyś go zmienil na 0777 zobacz czy pomoże;]

11

mask to nie są uprawnienia, uprawnienia ustawia się poleceniem chmod