1

Temat: crontabs sam przywraca domyślną konfigurację

Mam taki problem, że co jakiś czas crontabs przywraca domyślną konfigurację, czyli:

0 0,4,8,12,16,20 * * * date -u  +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S" >/usr/data/time_backup
0,1,11,21,31,41,51 * * * * /usr/bin/set_kernel_timezone >/dev/null 2>&1
0 0,4,8,12,16,20 * * * /tmp/bw_backup/do_bw_backup.sh

Edytuję go dodając własne wartości, np:

*/1 * * * * /www/3g-standby.sh 10
*/1 * * * * /www/3g-wakeup.sh
55 7 * * * /www/ndis-reconnect.sh
0 0,4,8,12,16,20 * * * date -u  +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S" >/usr/data/time_backup
0,1,11,21,31,41,51 * * * * /usr/bin/set_kernel_timezone >/dev/null 2>&1
0 0,4,8,12,16,20 * * * /tmp/bw_backup/do_bw_backup.sh

I przez kilka dni działa bez problemu, a co jakiś czas (nie wiem co to powoduje), znów przywraca się domyślna konfiguracja w pliku /etc/crontabs/root
Jakieś pomysły czym to może być spowodowane?
Plik "root" ma przyznane pozwolenia rw-r--r-- (0644) więc praktycznie system sam nie powinien tego pliku edytować...

Korzystam z Gargoyle:1.5.10.14 (r38347) na TL-MR3420

2

Odp: crontabs sam przywraca domyślną konfigurację

Jeżeli giną w nim ustawienia to być może system plików Ci się sypie. Gargoyle na starcie sprawdza czy są jego wpisy i jak nie ma to dodaje, ale to wszystko co robi z crontabem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Hm, może to przez to że router często restartuje komendą "reboot", a nie przez przycisk "Uruchom ponownie" przez przeglądarkę?
Mógłbym prosić o wskazówkę jak napisać komendę do rc.local, która sprawdzałaby czy na przykład: "55 7 * * * /www/ndis-reconnect.sh" istnieje w pliku /etc/crontabs/root i jeśli nie istnieje to dodawałaby do tego pliku?

4

if ! grep -q ndis-reconnect.sh /etc/crontabs/root; then
....
fi

Ale to obejście. Nie może nic się samo usuwać z tego pliku, więc szukaj przyczyny a nie lecz skutki.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez Przmus 2013-11-12 00:42:25)

Dzięki.
Ostatnio często wyłączano prąd w mojej okolicy (zmiana słupów, linii czy coś) i kilka razy router uruchomił się bez extroota. Być może wtedy coś się psuło. Nie mam zielonego pojęcia, ale tak jak mówisz lepiej poszukać przyczyny, na razie będę codziennie sprawdzać czy cron ma wszystko co chciałem, jak znów usunie to postaram się przypomnieć czy coś szczególnego się wydarzyło. Jeśli nie zlokalizuję problemu to poustawiam sobie w rc.local skrypt, aż do czasu wydania nowej wersji gargoyle z ndis przez gui, to się od razu zrobi aktualizację smile