101

Odp: Sagemcom 2704 a OpenWRT

@spewak
Możesz z uploadować jakiś ostatni działający Image?
Zainstalowałem jakiś podany na 4 stronie ale nie mam interface gui (hasło na SSH i Telnet Ustawione)
A nie mam jak podpiąć routera do sieci żeby pobrać jakikolwiek Gui

102

Oto link http://www.sendspace.com/file/dyvzim w obrazie jest gui wlan dziala na sterowniku b43 niestety wg mnie ten sterownik jest lepszy.

103

spewak napisał/a:

OK to mi trochę rozjaśnia sytuacje, mam uwagę do samego patcha bo ściągnąłem sobie czystego trunka żeby zrobić to po Twojemu - oczywiście nie jest łatwo bo patch nie nakłada się bez problemu zatrzymałem sie przy przeglądaniu kodu w pliku 803-board_fast2704.patch zauważyłem że dane dla naszego urządzenia są umieszczane w sekcjach dla procesora 6348 czy to aby nie pomyłka? Wydaje mi się że efekt będzie taki ze wszystko się skompiluje tylko po załadowaniu obrazu będzie kernel panic bo nie dopasuje się board.

Z którym patchem był problem? Wprawdzie była to wstępna wersja a zmiany trzymam w repozytorium git ale wystąpieniem takich problemów jestem mocno zaskoczony.

Definicje dla routera faktycznie były w sekcji dla niewłaściwego procesora. Zauważyłem to dopiero przygotowując zestaw łatek do openwrt-devel.

Kernel panic natomiast nie grozi ponieważ od commita http://git.io/YYAWGg w brcm63xx jest kompilowana obsługa wszystkich procesorów.

104

Teraz to nie jestem w stanie już Ci powiedzieć, były jakieś różnice w numerach linii choć miałem ta sama wersje trunka (albo coś robię źle bo to też możliwe), a propos trunka to u mnie cuda się z nim dzieją nie wiem czy to przez debiana czy sam trunk. Mam mało czasu żeby się tym zajmować, ale jakby co mogę coś potestować.

105

spewak napisał/a:

Witam ponownie udało mi się odpalić 11n ze wszystkich kombinacji zadziałało dopiero dodanie vendor id do kodu sterownika brcmsmac.

Gratuluję sukcesu. Nie spodziewałem się, że stanie się to tak szybko smile i natychmiast po powrocie do domu wgrałem nowy firmware na router.

Niestety po zaaplikowaniu takiego patcha dalej nie widzę trybu 802.11n. Czy to są jedyne zmiany, które trzeba wprowadzić? Sprawdzę jeszcze jutro bo pora późna więc być może popełniłem jakiś trywialny błąd.

Czy Kolega myślał o przygotowaniu patcha na openwrt-devel?

106

Potwierdzam działanie 802.11n

107

@krzysial a sprawdzales moze predkosci bo u mnie na brcmsmac to dziala wolniej niz na b43 (g)
@marcin1j przekompiluje to jeszcze raz i wrzucę linka do binarki. Ta łatka to była jedyna zmiana której dokonalem ale u mnie to nie hula tak jak powinno (działa wolniej niz na b43).

Czy Kolega myślał o przygotowaniu patcha na openwrt-devel?

jak się okaże że jednak działa tak jak powinno to czemu nie

108

spewak napisał/a:

@krzysial a sprawdzales moze predkosci bo u mnie na brcmsmac to dziala wolniej niz na b43 (g)
@marcin1j przekompiluje to jeszcze raz i wrzucę linka do binarki. Ta łatka to była jedyna zmiana której dokonalem ale u mnie to nie hula tak jak powinno (działa wolniej niz na b43).

Oczywiście popełniłem głupi błąd - nie zmieniłem drivera. Tryb 11n działa.
Niestety transfery są... mało imponujące. W zależności od kierunku transmisji udało mi się osiągnąć 7/9 mbit. Jak to jest u Was?

Driver b43 pozwalał rozwinąć koło 20mbit. Zdecydowanie lepiej ale nawet jak na 802.11g nie idealnie.

109

największy transfer osiągniety na 11n to wg routera 100mbit ale to tylko router pisał nie wiem ile wynosił transfer między urządzeniami

110

witam, w jaki sposób dajecie sagemowi internet? przez wifi jako ap, czy po lanie?

111

@krynin  a co pokazuje Windows jakbyś kopiował pomiędzy urządzeniami??
@sjuniors ja używam modemu dc+hspa / lte ale majac openwrt możesz to zrobić inaczej wyłączając xDSL

112

Witam. Pytanie modem ADSL  działa ?

113

@vel_diablo patrz jeden post powyżej swojego

114 (edytowany przez sjuniors 2013-11-11 09:48:54)

a czy mógłby ktoś napisać jaką zawartość miałyby mieć pliki /etc/config/network i wireless, zeby router brał internet z innego routera przez wifi a dalej puszczał po lanie?

115

Analogicznie do tego: http://eko.one.pl/?p=openwrt-ath9k#trybapclientwisp

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

116

@Cezary zrobiłem tak, routery się połączyły... ale nie łączy mi się teraz router po lanie hmm

117

Sprzęt ma jako router robić, więc upewnij się że nie masz takiej samej adresacji jak na wan. I że  masz "wan" bo inaczej firewalla musisz zmieniać.

118 (edytowany przez sjuniors 2013-11-11 11:23:53)

jeżeli mogę, to proszę poprawić te pliki aby to zadziałało smile

/etc/config/network
"

config interface 'loopback'
    option ifname 'lo'
    option proto 'static'
    option ipaddr '127.0.0.1'
    option netmask '255.0.0.0'

config globals 'globals'
    option ula_prefix 'fd70:070f:709e::/48'

config interface 'lan'
    option ifname 'eth1'
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.2.1'
    option netmask '255.255.255.0'

config switch
    option name 'eth0'
    option reset '1'
    option enable_vlan '1'

config switch_vlan
    option device 'eth0'
    option vlan '1'
    option ports '0 1 2 3 8t'
"

/etc/config/wireless
"
config wifi-device  'radio0'
    option type     'mac80211'
    option channel  '6'
    option hwmode    '11g'
        option htmode 'HT20'
          option path    'pci0000:00/0000:00:00.0/0000:01:00.0/bcma0:0'

config wifi-iface
    option device   'radio0'
    option network  'wan'
    option mode     'sta'
    option ssid     'TP'
    option encryption 'none'
"

119

Sekcji wan nie zrobiłeś w network.

config interface wan
        option proto    dhcp
        option ifname wl0

120

coś muszę mieć ustawione z lan, bo komputer nie może pobrać prawidłowego adresu, przez co jest brak komunikacji z routerem.
W tej sekcji ma być

config interface 'lan'
    option ifname 'eth1'

czy

config interface 'lan'
    option ifname 'eth0.1'

121

Ja piszę o wan a ty o lan. Zostaw lan tak jak masz skoro Ci działa, sekcję wan dodaj.

122

dodałem sekcje wan, ale lan nadal nie działa. komputer nie może poprawnie pobrać adresu, a jak ustawie na sztywno to nie mogę się połączyć z routerem

123

Jeżeli to jest tak jak pokazałeś konfig to eth0.1 Działał Ci w ogóle ten lan po wgraniu firmware?

124

spewak napisał/a:

@krynin  a co pokazuje Windows jakbyś kopiował pomiędzy urządzeniami??
@sjuniors ja używam modemu dc+hspa / lte ale majac openwrt możesz to zrobić inaczej wyłączając xDSL

Do @cezarego. Jakos nie potrafie ogarnąc tej odpowiedzi dot. moedemu adsl.  Działa ten modem czy też nie ?

125

ok, więc zminiłem na option ifname 'eth0.1' i mogę połączyć się z routerem, a router łączy się z innym po wifi. Problem jest nadal, ponieważ nie ma internetu.