Temat: NIE DZIAŁA GOOGLE PLAY

Siemanko, mam SGS3 mini, router tplink 1043nd z OpenWrt Attitude Adjustment 12.09.1 / LuCI 0.11 Branch (0.11+svn9907).

Gdy wchodzę w google play na sgs3 mini to wyswietla mi że przekroczono limit czasu polaczenia, mam w domu jeszcze drugi router awaryjny bez openwrt z jakims dedykowanym systemem i na nim wszystko smiga. Wlaczylem w swoim routerze upnp oraz dodalem do wyjątkow port 5228 - tak podpowiadal support z google, ale nic to nie pomogło. Pozatym szukalem w internecie pełno takich przypadkow ale nie znalazlem ani jednego kto by sobie z tym poradzil. Dziwna sprawa. Wczesniej miałem jakiegos gargoyle ale nie pamietam która wersje i wszystko smigało. Dodam że system na tplinku jest świeżutki. Pozdrawiam

2

Odp: NIE DZIAŁA GOOGLE PLAY

Tak, i śmiga bez potrzeb otwierania portów czy czegoś takiego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziwne to bardzo bo i w telefonie przywracalem ustawienia fabryczne czyscilem cache dane aplikacji, nawet nowy czysty system wgrałem i nic. Na 3G i na wifi ze starego routera wszystko działa bezproblemowo. Na tym z openwrt zaczynaja sie problemy. Wszystko inne działa - internet, aplikacja gmaila. No wszystko poza google play.

4

Sprawdziłem jeszcze na tablecie asus transformer tf300t oba urządzenia maja androida 4.2.1. I ta sama sytuacja. Ma ktoś jakiś pomysł ?

5

Odświeżam temat, bo dalej nie działa mi google play. Powiedzmy że google używa portu 5228. To czy jeśli sprawdze czy mam otwarty port przez stronę internetowa http://eko.one.pl/host.php?p=5228 i wynik wychodzi ze jest zamknięty. Czy ta strona sprawdza tylko jakie porty nasłuchują aplikacje w routerze? Bo kurcze nie wiem już jak mam to zrobić, próbowałem ręcznie odblokować ten port dodawać reguły dla TCP i UDP przez:
  uci add firewall rule
  uci set firewall.@rule[-1]._name=googlee
  uci set firewall.@rule[-1].src=wan
  uci set firewall.@rule[-1].target=ACCEPT
  uci set firewall.@rule[-1].proto=tcp
  uci set firewall.@rule[-1].dest_port=5228
  uci commit firewall

to samo dla UDP, coś grzebać w luci ale dupa.
Dodam że internet mam przez ADSL z neostrady - router adsl podłączony do tplinka który ustawiony jest na pppoe.

Druga sprawa która bardzo mnie irytuje to to ze mam zrobiony dynamiczny dns i na stronie udostępniam dane z czujników temperatury i steruje przekaźnikami i ta strona działa mi tylko w obrębie sieci lokalnej i w telefonie przez siec komórkowa a na wifi na uczelni czy to na stancji mi się to nie chce załadować. Ale zauważyłem pewna zależność, bo włączając internet 3g w telefonie dostaje publiczny ip, a w szkole i na stancji dostaje lokalny, może to ma jakieś znaczenie. Nie wiem ale kiepski ze mnie informatyk, za to już dużo lepszy elektryk.

6

Dodam że nie ma żadnej potrzeby otwierania portu 5228 czy czegoś innego.To zwykły ruch który normalnie działa za natem.

7

A ja dodam ze nie działa Google play na dwóch urządzeniach z androidem i lg smart tv miał problem z połączeniem sie z serwerem aktywacji, dopiero jak zmieniłem router na zwykły to sie dopiero zaladowaly aplikacje z YouTube ipla itp także widzę Panie Cezary serio cos jest nie tak z openwrt musisz w to uwierzyć, od którejś wersji to sie tak zesralo, miałem na początku jakiegoś gargulca starsza wersje na której wszystko działało z półtorej miesiąca temu go zaktualizowalem do nowszej wersji zobaczyłem ze tak sie dzieje to zainstalowalem obraz z luci, nic sie nie zmieniło i szukam teraz na to lekarstwa, napewno to nie jest wina sprzętu bo telefony i telewizor na innym routerze nie maja problemów żadnych a tez nie chce instalować jeszcze nowszego openwrt bo na tym juz mam sporo rzeczy skonfigurowanych a czasu mi brak zeby wszystko stawiać od nowa, może wyślij mi Panie Cezary jakiegoś standardowego confinga tego firewalla i wszystkie inne pliki które maja wpływ na to co sie dzieje

8

W obrazie są standardowe konfigi, takie jak openwrt/gargoyle daje.

9

Ja miałem podobne problemy wtedy gdy miałem podwójny NAT i tak samo kiedy miałem na obydwu sprzętach włączone DHCP.
Wtedy Google Play był nie do użytku.