1

Temat: Zdalny dostęp do sieci - vnc / rdp - proxy vnc?

Witam,
Mam takiego oto taska. Jest sobie sieć komputerków, i mam je serwisować za pomocą głównie vnc lub niektóre rdp.
Otóż mam do niej dostęp z jednej strony poprzez cisco klienta, niestety jak życie pokazuje to mi czasami nie działa i chciałbym mieć jakiś backup, oraz nie wiem ale nie potrafie uruchomić cisco na androidzie.....

Także mam Linksysa WRT54GL, wan na publiczny adres, lan spiety z moją siecią. Jak zrobić aby połączyć się z linksysem i mieć dostęp do wszystkich hostów bezpośrednio z vnc podając np tylko ip. Myślałem aby autoryzować sie za pomocą ssh za pomoca klucza z putty, ale co dalej? mogę zrobić x tuneli i odwoływać sie do localhosta zamiast do konkretnych ip.

Czytałem kiedys o serwerze vnc ale wolałbym się łączyć po ssh, a dopiero później grzebać po sieci - nie wystawiać na zewnątrz żadnego innego portu

Pozdr
Manieq

2

Odp: Zdalny dostęp do sieci - vnc / rdp - proxy vnc?

Więc po prostu robisz tunele ssh od swojego komputera do jakiegoś portu? W sumie to wyklikasz to w putty nawet.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Hej
Tak, jest to jedno rozwiązanie.
Pomyślałem też o openvpn ale nie bardzo mi to działa.
Znaczy łączę się ale nie mam dostępu jakby do lanu - musiałem gdzieś skopać konfigurację.

Pokombinuję i ew. wrócę

Dzieki tak czy inaczej
M

4 (edytowany przez snifer 2013-11-07 15:57:14)

TeamViewer może się tu też sprawdzić. Działa też na andku i nie trzeba grzebać po ruterach.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

5

TeamViewer to poroniony pomysł, aplikacja do zastosowań komercyjnych kosztuje dużo kasy. Openvpn,ssh to wszystko masz za darmo.

--
KO

6

Open vpn mi mi działa jako taki.
Ale że dostęp jest trochę "udziwniony" to nie wiem czemu ale nie mam dostepu do LANU.
Jak będę przy sprzęcie zrzucę konfigurację - może ktoś cos zauważy...

A team viever odpada - muszę mieć dostęp jakby do LAN-u - tam są maszyny typu PC, jak i sporo urządzeń z interfejsem web - także jak wcześniej pisałem ssh i putty i setki tuneli (urządzeń jest około 900)

Pozdr
M