1 (edytowany przez mrox 2013-11-05 22:37:09)

Temat: wifi - problem z trybem station na dir-300 (atheros)

Mam swoją kompilację (Backfire z trunka) i nie działa mi tryb station.  W trybie ap wygląda, że jest wszystko w porządku, natomiast w trybie station nie łączy się. Polecenie wifi daje:

wpa_supplicant_setup_vif(ath0): Refusing to bridge sta mode interface
enable_atheros(wifi0): Failed to set up wpa_supplicant for interface ath0

To samo mam jeśli ustawię encryption=none.
Wcześniej na tym samym ruterze miałem zainstalowaną wersję z gargoyle 1.5.6 - wyklikany tryb stacji działał bez zarzutu. Ustawiłem z UCI identycznie jak w tamtym. W czym może być problem?

2

Odp: wifi - problem z trybem station na dir-300 (atheros)

W konfiguracji. OpenWrt nie dopuszcza czegoś takiego jak ustawienie trybu sta i jednocześnie zrobienie bridge na interfejsie. Przecież nawet Ci to napisał.

Gargoyle to inna historia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Faktycznie - wyrzuciłem ten bridge i teraz się łączy, ale nie ma połączenia wifi z lan.

network.loopback=interface
network.loopback.ifname=lo
network.loopback.proto=static
network.loopback.ipaddr=127.0.0.1
network.loopback.netmask=255.0.0.0
network.lan=interface
network.lan.proto=static
network.lan.netmask=255.255.255.0
network.lan.ifname=eth0.1
network.lan.ipaddr=192.168.1.1
network.lan.gateway=192.168.1.2
network.lan.dns=192.168.1.2
network.eth0=switch
network.eth0.name=eth0
network.eth0.reset=1
network.eth0.enable_vlan=1
network.eth0_1=switch_vlan
network.eth0_1.device=eth0
network.eth0_1.vlan=1
network.eth0_1.ports=0 1 2 3 5t
network.eth0_2=switch_vlan
network.eth0_2.device=eth0
network.eth0_2.vlan=2
network.eth0_2.ports=4 5t
wireless.wifi0=wifi-device
wireless.wifi0.type=atheros
wireless.wifi0.channel=5
wireless.@wifi-iface[0]=wifi-iface
wireless.@wifi-iface[0].device=wifi0
wireless.@wifi-iface[0].network=lan
wireless.@wifi-iface[0].client_bridge=1
wireless.@wifi-iface[0].key=MOJ_KLUCZ
wireless.@wifi-iface[0].mode=sta
wireless.@wifi-iface[0].encryption=psk2
wireless.@wifi-iface[0].ssid=MOJ_AP

4

A gdzie wan masz? Bo jeżeli to z lanem zrobiłeś to nie zadziała tak.

5

Ja nie potrzebuję / nie chcę wana. nata, firewalla - nic. Ruter ma być częścią sieci lokalnej i łączyć się do niej po wifi. Próbowałem zrobić tak jak tu: http://wiki.openwrt.org/doc/howto/clientmode#bridged (dosyć enigmatycznie to opisane) i nie zadziałało.
Czyli mam jednak dodać tego wana i połączyć interfejsy w opisany tam sposób?

6

Więc masz właśnie w ten sposób zrobić. przy pomocy relayd. Samo położenie sta nie zadziała z lanem, tym bardziej że właśnie tam bridge potrzebujesz.

7

Zrobiłem wg tego: http://wiki.openwrt.org/doc/uci/network … ss.station i działa, tzn mam ruter połączony przez wifi, ale przydało by się jeszcze (na przyszłość) żeby na interfejsie przewodowym też była widoczna sieć lokalna - a nie jest - tzn. po podłączeniu tam komputera dostaję adres z mojej sieci i bramę, ale pingi i inne pakiety nie idą. Podejrzewam, że to problem z firewallem. Czy tam musi być osobna sieć "wwan" ? I osobne IP, które tak naprawdę na zewnątrz jest niepotrzebne? Czy regułki dla "wan" mam zamienić na "wwan" ? Nie ma ktoś gotowca? Bo już dostaję błądzenia pakietów od ciągłego przepinania, zmieniania IP i restartowania wszystkiego z trybem failsafe włącznie wink

8

Właśnie relayd się troszczy o przejście pakietów, i ile zmiany w firewallu wykonałeś, to musi działać. Wiele już zrobiłem takich instalacji i nie było problemów. W ostateczności możesz sobie gargoyle zainstalować i to wyklikać.

9

Nie mogę zainstalować gargoyle, bo mi już nie wejdzie nic więcej, a kilka pakietów jeszcze potrzebuję + moje skrypty. Dlatego na gargoyle wyklikałem i zapisałem konfigurację, którą potem chciałem odtworzyć na systemie bez gui, bo zakładałem, że gargoyle to tylko nakładka, ale jak widać takie założenie było błędne. Jeżeli robiłeś taką konfigurację, to wrzuć proszę całą - przykładową, bo przykłady, na których się wzorowałem są niepełne i niejednoznaczne.

10

Nie - gargoyle ma parę rzeczy (np. arp-nat) których nie ma w openwrt. I akurat taka sprawa jak wireless bridge jest całkiem inaczej robiona jak w czystym openwrt.