1

Temat: dwa urządzenia nadawcze - dwie sieci wifi czy jedna?

Jeden router z WAN i włączone wifi 2,4 i 5 GHz, utworzone dwie sieci Dom2 i Dom5, kanały na stałe. Drugi router połączony LAN do LAN z pierwszym i tez włączone wifi (na pietrze).

Jak skonfigurować sieć wifi na drugim routerze:
1. takie same nazwy i kanały, aby nie trzeba było przełączać na urządzeniu klienckim (np. laptop)?
2. inne nazwy i inne kanały i przełączanie ręczne na urządzeniu klienckim?

Eter pusty na obydwu pasmach, domy sąsiadów dość daleko, aby nie zakłócać.
Drugi router też ma dwa pasma, są to dwa WDR3600 i drugi ma wyłączone DHCP, czyli działa jako switch z wifi.

2

Odp: dwa urządzenia nadawcze - dwie sieci wifi czy jedna?

A jak chcesz. Natomiast to czy przełączy się na silniejszą sieć (opcja 1)  zależy od klienta.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

A jak chcesz.

No właśnie nie wiem jak chcę, chciałbym lepsze rozwiązanie, ale nie wiem, które to? Dlatego pytam o doświadczenia tych, co już to mają i wiedzą.

4

Jeżeli pierwszy z drugim się nie widzi to rozwiązanie 2. Wtedy przy przejściu klient straci sieć i się połączy do nowej która istnieje. Jeżeli się widzą - może być 1, ale wtedy sprawdź czy klient przełączy się na silniejszą.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez pepe2k 2013-11-05 13:25:43)

KMY napisał/a:
Cezary napisał/a:

A jak chcesz.

No właśnie nie wiem jak chcę, chciałbym lepsze rozwiązanie, ale nie wiem, które to? Dlatego pytam o doświadczenia tych, co już to mają i wiedzą.

Nikt na świecie nie ma takiego doświadczenia, żeby wiedzieć jak zachowują się wszystkie dostępne na rynku urządzenia, z każdą wersją sterownika/systemu operacyjnego... uruchom i przetestuj obie konfiguracje. Nikt nie jest w stanie powiedzieć Ci jak będą zachowywać się Twoje urządzenia klienckie - może być różnie (np. mój telefon "trzyma się" uparcie tego samego nadajnika choć w pobliżu jest inny, z lepszym sygnałem, z tymi samymi ustawieniami...).

6

Ostatecznie ustawiłem jeszcze inną konfigurację, nazwa sieci i hasło takie samo, ale inne kanały, jak na razie działa, tzn laptop uruchomiony na pietrze połączył się z routerem najbliżej stojącym.
Dziękuję za wyjaśnienie problemu.