1 (edytowany przez orionowy 2013-11-04 02:06:05)

Temat: Czujnik odlegosci hc-sr04

Witam, czy istnieje możliwość podpięcia jakiegoś czujnika odległości pod openwrt,
Wymieniony w temacie hc-sr04 z powodzeniem jest używany pod Arduino (tutaj biblioteka)
Całość razem z Power-Switchem i termometrem ma działać jako mini "komputer" akwarystyczny zarządzający oświetleniem, pracą wentylatorów, grzałki oraz pomp.
tutaj przykładowe wykorzystanie czujnika wody, u mnie będzie on uruchamiał pracę pompy dolewającej wodę przy zbyt niskim stanie w głównym zbiorniku.
http://lowpowerlab.com/blog/2013/04/25/ … o-hc-sr04/

Router to 1043ND

2

Odp: Czujnik odlegosci hc-sr04

A zastanawiałeś się jaki wpływ na organizmy żyjące w akwarium będą miały ultradźwięki?
Nie lepiej będzie zastosować coś takiego: http://www.ebay.pl/itm/190836355841

3

czujnik będzie zamontowany osobnej komorze w zbiornik, co do pływaka to wydaje mi się ze nie zda egzaminu ponieważ będzie to akwarium morskie, więc pewnie bo bardzo szybkim czasie zajdzie sola, a to grozi przelaniem wody,  przy hc-sr04 przy ewentualnym zablokowaniu (chociaż będzie on w miejscu wentylowanym) czujnika przez sól będzie pokazywał nadmiar wody i pompa się nie uruchomi.

4

Ciekawy pomysł, ale jednak zastanowiłbym się nad obsługą HS-SR04 przy pomocy jakiegoś dodatkowego układu (nawet najprostszego, z mikrokontrolerem, który mógłby wysyłać okresowo odczyty po UART).

Nie jestem też pewien, czy uda Ci się programowo obsłużyć tak krótkie przebiegi czasowe, a co więcej - nie wiem jak wygląda sprawa obsługi przerwań sprzętowych na GPIO w konkretnej platformie wspieranej przez OpenWrt (teoretycznie się da, ale jak to wygląda w praktyce - nie sprawdzałem). W tej materii na pewno Cezary będzie coś wiedzieć.

5

Czy będzie działał z openwrt - nie wiem, to trzeba by sprawdzić. Przerwań sprzętowych nie ma praktycznie, chyba że zadowolisz się np. hotplug, ale nadal trzeba pamiętać że to nie jest system czasu rzeczywistego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Cezary napisał/a:

Przerwań sprzętowych nie ma praktycznie, chyba że zadowolisz się np. hotplug, ale nadal trzeba pamiętać że to nie jest system czasu rzeczywistego.

I właśnie ze względu na brak przerwań sprzętowych sugeruję zewnętrzny układ.

7

W sumie to +1. Przynajmniej będzie niezależne od routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.