76

Odp: Sagemcom 2704 a OpenWRT

@spewak bardzo Ci kibicuje bo tez jestem zainteresowany openwrt na tym routerze!

77 (edytowany przez krzysial 2013-09-30 23:15:30)

pamietaj że to jest tylko 802.11n MIMO bez obsługi kanału 40MHz czyli tylko 144mb/s,

-chyba że to tylko fabryczny soft miał takie ograniczenie

78

da podpiąć modem huewei e3131 bo na tym mi najbardziej zależy...

http://hoteleispa.info - Największa baza hoteli oraz spa w Polsce. Odwiedź koniecznie nasz portal - http://hoteleispa.info

79

@krzysial skąd masz takie info ?? myślałem że BCM43225 obsługuje 40MHz
@ariel_matrix - ja używam e3276 na fabrycznym sofcie i działa zależy mi właśnie na szybszym wifi bo modem wyrabia ale wifi zwalnia.

80

a masz jakies specjalne ustawienia? moze cos zle robie ? bo bardzo mi zalezy by uruchomić na tym routerze własnie ten modem...

http://hoteleispa.info - Największa baza hoteli oraz spa w Polsce. Odwiedź koniecznie nasz portal - http://hoteleispa.info

81

musisz się zalogować

# sh
# echo "0x12d1 0x1506" > /sys/bus/usb-serial/drivers/option1/new_id
# usb_modeswitch -v 12d1 -p 14fe -V 12d1 -P 1506 -M "55534243123456780000000000000011062000000100000000000000000000"

jak nie będzie dzialac to poszukaj po sieci do swojego modemu

----

Do skompilowania działajacego firmware trzeba będzie troche poczekać obecnie trunk nie obsluguje SPROMu od chipa wlanu i dlatego nie da sie ustawić MAC . W sieci są łatki wiec pewnie to już nie długo. WLAN zostawie na koniec.

82

Witam wszystkich

Niedawno dostałem ten router od Orange a dzisiaj otrzymałem przesyłkę z interfejsem USB-TTL. Ponieważ wygląda na to, że udało się uruchomić prawie wszystko, co można wykorzystać pod OpenWRT chciałbym podzielić się wynikami mojej pracy i zachęcić do dalszej zabawy z tym sprzętem.

Pod adresem https://www.dropbox.com/sh/ulqriaxik123 … 0ST%202704 udostępniłem dwie łatki, które należy nałożyć na trunk.

Najpierw należy nałożyć patch openwrt_brcm63xx_sagemcom_2704.patch. Ten plik zawiera wszystkie zmiany konieczne do obsługi platformy F@ST2704V2 a więc definicje board, mapowanie linii GPIO na przyciski i diody LED, konfigurację wbudowanego switcha a także prawidłową obsługę trybu failsafe.

Aby mieć obsługę WiFi trzeba nałożyć patch openwrt_brcm63xx_sprom.patch. To nie jest wynik mojej pracy, tylko dostosowany do kernela 3.10 zestaw łatek dostępny w githubie pod adresem https://github.com/Noltari/openwrt/comm … 0747977cec (szczegóły w zgłoszeniu https://dev.openwrt.org/ticket/14104). Oryginalny zestaw łatek powstał na kernela 3.9 ale na pewno za jakiś czas w trunku znajdzie się wersja dostosowana do kernela 3.10, więc drugi z udostępnionych patchy będzie zbędny.

Konfigurując OpenWRT przed kompilacją należy wybrać:

Target System: Broadcom BCM63xx
Target Profile: "Broadcom WiFi" (default) lub "Sagemcom F@ST 2704 V2"

Jeżeli chcemy uruchomić system w ramdysku (wymaga interfejsu TTL i otwarcia routera) należy dodatkowo zaznaczyć

Target Images: ramdisk 

oraz

Target Images -> ramdisk -> Compression: lzma

W wyniku kompilacji powstanie plik bin/brcm63xx/openwrt-F@ST2704V2-squashfs-cfe.bin, który można wgrać przez standardowy interfejs WWW.
Posiadając podłączona konsolę można też uruchomić OpenWRT bez flashowania, ładując z poziomu bootloadera CFE plik openwrt-brcm63xx-generic-vmlinux-initramfs.elf
poleceniem

r 192.168.1.2:openwrt-brcm63xx-generic-vmlinux-initramfs.elf

Aktualnie są obsługiwane:
- Interfejs Ethernet oraz wbudowany switch
- Interfejs WiFi
- USB EHCI i OHCI
- Przyciski reset, rfkill i wps (skrypty do obsługi reset i rfkill są standardowo w OpenWRT, skrypt do wps trzeba dodać samemu)
- Diody LED: usb (zielona), inet (zielona/czerwona), dsl (zielona), power (zielona/czerwona), wps (zielona)

Jest natomiast problem ze sterowaniem diody pod przyciskiem rfkill. Niby podłączona do linii gpio0, po ustawieniu linii w tryb "out" lekko świeci niezależnie od wartości na wyjściu.

To tak na szybko, nie miałem czasu wszystkiego dokładnie przetestować ale wygląda na to, że podstawowe rzeczy chodzą a co ważne można wgrać OpenWRT bez naruszania plomby gwarancyjnej i nic nie wybucha smile

83

Wysyłaj to na https://lists.openwrt.org/cgi-bin/mailman/listinfo openwrt-devel

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

84

Pozdrowienia. Potrzebuję pomocy w instalacji. Zrobiłem wszystkie instrukcje, ale nic się nie stało. Po pobraniu plik BIN mówi, że format nie jest prawidłowe. Czy to możliwe, aby uzyskać bardziej szczegółowe instrukcje lub gotowe firmware montażowe do 2704. Dzięki z góry.

Sory za mój język tłumaczone google)

85

@nSpirit2: Skompilowany firmware możesz pobrać pod adresem https://db.tt/Nlosog0R.

Jaka wersja firmware jest teraz zainstalowana na Twoim routerze?

86

Cezary napisał/a:

Wysyłaj to na https://lists.openwrt.org/cgi-bin/mailman/listinfo openwrt-devel

Procedurę mniej więcej znam.
Warto jednak trochę przetestować patche przed wysłaniem. No i ta tajemnicza dioda LED...

87

@marcin1j:Po instalacji, nie należy otwierać interfejsu WWW. Ale przez SSH przychodzi. Sieć i WIFI pracują, aby naprawić interfejs WWW

Firmware 6.41 był operatorem ADSL zanieczyszczeń
Teraz umieścić swoje masz to)
Sory za tłumaczenie z Google)

88 (edytowany przez M8R-r5l59d 2013-10-11 10:01:58)

nSpirit2 napisał/a:

@marcin1j:Po instalacji, nie należy otwierać interfejsu WWW. Ale przez SSH przychodzi. Sieć i WIFI pracują, aby naprawić interfejs WWW

Firmware 6.41 był operatorem ADSL zanieczyszczeń
Teraz umieścić swoje masz to)

Nic z tego nie rozumiem, jeden bełkot. Lepiej pisać po angielsku jak się nie potrafi po polsku... wink

Wgrałem obraz openwrt-F@ST2704V2-squashfs-cfe.bin i nie działa dostęp przez WWW.

Co należy teraz zrobić?

89

Przez telnet. ssh nie działa jak nie ustawiłeś hasła. I niby dlaczego miało by to być admin/admin? smile

90

Cezary napisał/a:

Przez telnet. ssh nie działa jak nie ustawiłeś hasła. I niby dlaczego miało by to być admin/admin? smile

Ok, z tym sobie poradziłem, nie wiedziałem, że najpierw trzeba ustawić przez telnet hasło do ssh.

To jak teraz przywrócić dostęp do WWW, żeby móc skonfigurować ten router?

91

@M8R-r5l59d  Ok bro! I load Firmware in router! this frimware has web access!

92

M8R-r5l59d napisał/a:
Cezary napisał/a:

Ok, z tym sobie poradziłem, nie wiedziałem, że najpierw trzeba ustawić przez telnet hasło do ssh.

To jak teraz przywrócić dostęp do WWW, żeby móc skonfigurować ten router?

Przywrócić w sensie zainstalować jest. Przeczytaj proszę faq na górze strony, wiele to wyjaśni na początek.

93

WiFi nadal nie wpełni obsługiwane tj. tylko 802.11 b,g

94

krzysial napisał/a:

WiFi nadal nie wpełni obsługiwane tj. tylko 802.11 b,g

No niestety, może ktoś ma sposób, żeby był standard n?

95

a dlaczego sterownik mac80211, a nie wl-proprietary

96 (edytowany przez spewak 2013-10-18 21:20:54)

Ja tu siedze na urlopie a tu proszę smile @marcin1j powiedz mi jak ogarnales gpio do ktorych sa podlaczone diody - co gdzie??

97

spewak napisał/a:

@marcin1j powiedz mi jak ogarnales gpio do ktorych sa podlaczone diody - co gdzie??

Bardzo prosto. Przed rozpoczęciem zabawy trzeba zwolnić wszystkie linie GPIO zajęte przez zarejestrowane przyciski i LED. Dzięki temu można sterować wszystkimi liniami przez wirtualny system plików w /sys/class/gpio.
W tym przypadku zaczynałem z pustymi tablicami leds i buttons więc nie było ryzyka konfliktu.

Najpierw przypisałem linie gpio do przycisków. Linie domyślnie są ustawione jako wejścia. Żeby znaleźć numer linii dla konkretnego przycisku wystarczy odczytać wszystkie wartości przy wciśniętym przycisku i porównać je z wartościami, kiedy żaden przycisk nie jest wciśnięty.

Kiedy znamy już numery linii wykorzystywane do obsługi przycisków można przypisać numery linii do LED. Badając każdą linię osobno trzeba przestawić ją w tryb wyjścia i sprawdzić, czy któraś dioda świeci w stanie niskim lub wysokim. W tym przypadku wszystkie diody świecą przy niskim stanie a więc natychmiast po ustawieniu linii w trybie out. Po sprawdzeniu linii dobrze ustawić ją ponownie w tryb wejścia, dzięki temu nie będzie przeszkadzała przy sprawdzaniu kolejnych.
Taką procedurę powtarza się dla wszystkich nieopisanych linii.

Do rozpracowania pozostaje tajemnicza linia gpio0 która ustawiona w tryb out ma napięcie koło 2V niezależnie od ustawionego stanu. Oryginalne firmware jakoś potrafi nią sterować tak, żeby miała potencjał 0 lub 3,3V.

98

OK to mi trochę rozjaśnia sytuacje, mam uwagę do samego patcha bo ściągnąłem sobie czystego trunka żeby zrobić to po Twojemu - oczywiście nie jest łatwo bo patch nie nakłada się bez problemu zatrzymałem sie przy przeglądaniu kodu w pliku 803-board_fast2704.patch zauważyłem że dane dla naszego urządzenia są umieszczane w sekcjach dla procesora 6348 czy to aby nie pomyłka? Wydaje mi się że efekt będzie taki ze wszystko się skompiluje tylko po załadowaniu obrazu będzie kernel panic bo nie dopasuje się board.

99

Wczoraj udało mi się ostatecznie dostosować openwrt do moich potrzeb teraz pozostała konfiguracja.

Chciałem podziękować koledze @marcin1j poniewaz odwalił kawał dobrej roboty .

Z samego procesu kompilacji najbardziej irytujące było to że pomimo zaznaczonych w configu pakietów nie było ich w obrazie, albo np brak firmware od sterownika brcmsmac .

Co do wlana to na razie dostepny jest tylko 11g , kombinowałem z różnymi sterownikami w tym ze wspomnianym wl-proprietary - niestety nie działa (w ogóle). Sterownik brcmsmac  teoretycznie powinien obslugiwac 11n niestety nie chce . Kwestia dotyczaca wlan nie jet zamknieta.
Udało mi się uruchomić modem lte e3276 działa doskonale.

Obecnie próbuje dostosować ustawienia do tych które były na oryginalnym firmware wkurza mnie prekonfigurowany firewall bo po przekierowaniu portów ruch z internetu wchodzi do sieci ale niestety nie jest wypuszczany z powrotem .

Z openwrt znam sie kilka tygodni bardzo mi się podoba wogóle genialne jest to ze flash jest do odczytu/zapisu. Zainstalowałem sobie Luci wygląda fajnie przydatnosci nie miałem okazji jeszcze zweryfikować. mam jeszcze 3 MB co warto jeszcze mieć na openwrt??

100

Witam ponownie udało mi się odpalić 11n ze wszystkich kombinacji zadziałało dopiero dodanie vendor id do kodu sterownika brcmsmac.

--- a/drivers/bcma/host_pci.c
+++ b/drivers/bcma/host_pci.c
@@ -277,6 +277,7 @@
        { PCI_DEVICE(PCI_VENDOR_ID_BROADCOM, 0x4359) },
        { PCI_DEVICE(PCI_VENDOR_ID_BROADCOM, 0x4365) },
        { PCI_DEVICE(PCI_VENDOR_ID_BROADCOM, 0x4727) },
+       { PCI_DEVICE(PCI_VENDOR_ID_BROADCOM, 0xA8D8) },
        { 0, },
 };
 MODULE_DEVICE_TABLE(pci, bcma_pci_bridge_tbl);

nie działają (przynajmniej narazie) kanały 40MHz