Temat: Powrot z extroota

Witam,

Jako ze stalem sie posiadaczem "malinki" (raspberry pi) i czesc zadan z routera mam zamiar przeniesc na nia, chcialem calkowicie zrezygnowac z extroota na moim asusie.

Zastanawiam sie tylko czy jest jakis "bezpieczny" i bezinwazyjny sposob na zrobienie tego, zeby odbylo sie bez wipe'a ustawien? Czy zrobienie backupu ustawien przez www, i powrot ich po "wipie" bedzie tym czego szukam? Czy zainstalowane pakiety zachowuja sie w tym backupie?

Zalezy mi ogolnie na ustawianiach konfiguracyjnych - pakiety potrzebne zainstatuje sobie od nowa.

Jakies sugestie?

2 (edytowany przez Przmus 2013-10-31 21:13:16)

Odp: Powrot z extroota

Na Twoim miejscu np. programem WinSCP zrobiłbym sobie kopię folderu "/etc" gdzieś na dysku.
Następnie pobrałbym najnowszy obraz Gargoyle PL: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl
Wyjąłbym pendriva z USB, router uruchomiłby się bez extroota, zrobiłbym aktualizację oprogramowania (to usunęłoby wszystkie konfiguracje, dane o extroocie itd.)
Następnie zainstalowałbym sobie wymagane pakiety, ręcznie otwierał ich nowe pliki konfiguracyjne i przekopiował dane konfiguracyjne (przekształcał jeśli potrzeba).
Zabieg taki może zabierze trochę czasu ale jest bezpieczniejszy niż backup konfiguracji. No i dodatkowo masz najnowszą wersję gargoyle.

3

dzieki za rady, tylko ze ja uzywam czystego openwrt. Ale zrobie jak radzisz, tylko po wyjeciu pena, przywroce ustawienia fabryczne.

4

Generalnie to co miałeś na pen wgrywać na flash do routera. O ile się zmieści oczywiście.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Tak wiem, ze to tak powinno wygladac, ale nie wiem czemu mam tak:

/dev/sda1 | /overlay | Used 223.03 MB

Wiec trudno bedzie mi to upchnac we flashu smile

Extroota robilem kilka miesiecy temu i nawet nie pamietam co pozniej isntalowalem, a z listy pakietow ktore mam w routerze aktuanie, nie wiem ktore byly podstawka, zeby ewentualnie to co wiecej zajmuje i jest mi nie potrzebne usunac.

Zrobie backupa, wroce ustawienai fabryczne i przywroce potrzebne pliki  w /etc, tak beidze najlatwiej chyba smile