Na dole w QoS masz klasy usług możesz ustawić max i min wykorzystanie pasma.
W regułach klasyfikacji u góry dodajesz jaki IP lub port należy do jakiej reguły.
To że reguła ma nazwę Voip to nie znaczy że odrazu skype czy jabber z tego korzystać będą.
Musisz skojarzyć tą klasę (np Voip) z adresem IP źródłowym, adresem IP docelowym, protokołem, portami lub protokołem aplikacji (warstwa 7 w isoosi).
Im więcej skojarzeń danej reguły tym większa pewność że dane połączenie będzie przypisane do danej reguły.
Pamiętaj też że kolejność reguł ma znaczenie tzn u góry reguły o mniejszym priorytecie najpierw Voip później Slow później Normal i na końcu Fast. Dla danego rodzaju połączenia.
Przykład transmisja http na porcie 80
Najpierw klasa Slow, port źródłowy 80, protokół tcp, połączenie przekracza (np. 5120kB)
Później klasa Normal, port źródłowy 80, protokół tcp, połączenie przekracza (np. 2048kB)
Na koniec klasa Fast, port źródłowy 80, protokół tcp
Czyli jak ktoś zaczyna pobierać przez przeglądarkę duży plik to połączenie jest porównywane najpierw z klasą Slow oczywiście na początku połączenie nie przekracza 5MB tak samo Normal czyli połączenie wpada do klasy Fast.
Gdy prześlemy ponad 2MB połączenie przechodzi do klasy Normal a gdy prześlemy ponad 5MB połączenie zostanie w klasie Slow do czasu zakończenia połączenia czyli np pobrania pliku.
To jak działa QoS zależy od tego jakie są limity w % wykorzystania pasma oraz czy są ustawione max i min zarezerwowane prędkości transmisji dla dane klasy.
Nawet jeżeli połączenie trafi do klasy Slow która ma np 8% wykorzystania pasma to jeżeli nie będzie innych połączeń przypisanych do wyższych klas to klasa Slow będzie ciągła 100% przepustowości łącza chyba że zostanie ograniczona przez wpis w max zarezerwowanej prędkości transmisji.
Przykład Qos-a pisałem z głowy więc może być błąd jeżeli tak niech ktoś mnie poprawi.
| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy