1

Temat: Pluginy Gargoyle 1.5.11.1 na TL-MR3420 v1

Cezary, mam MR3420 z rozbudowanym flash do 16MB i wrzuciłem na niego wczoraj najnowsze Gargoyle 1.5.11.1. Nie zobaczyłem jednak tak dużego wyboru pluginów jak w moim drugim WDR3600 i trochę posmutniałem. Oczywiście nie doczytałem, że "Na routerach z 4MB pamięci flash i USB brak jest obecnie możliwości instalacji dodatków które są zlokalizowane dla wielu języków; domyślnie budowane obrazy są w języku polskim." smile

No to co, szybciutko dodałem do opkg.conf linijkę z pluginami jak niżej, zainstalowałem pare sztuk i...dupa! Przy wejściu na strony tych pluginów dostaje tylko błędy. Jak to naprawić? Da się to jakoś dokonfigurować, aby zachowywało się jak w WDR3600?

src/gz gargoylepl_plugins http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/attitude_adjustment/ar71xx/plugins

2

Odp: Pluginy Gargoyle 1.5.11.1 na TL-MR3420 v1

Jeżeli doczytałeś to wiesz że obraz który zainstalowałeś został pozbawiony wszelkich mechanizmów tłumaczących itd, więc te pluginy po prostu nie będą działać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A czy te mechanizmy tłumaczące da się doinstalować?

4

W teorii - tak, przez wymianę kilku kluczowych pakietów. W praktyce - nie sprawdzałem czy będzie działać, więc nie wiem.

5

Hmmm...a czy istnieje jakiś inny sposób na to?

6

Zbudować obraz specjalnie dla mr3420 z większą ilością flash?

7

No właśnie budowanie obrazu nie bardzo mi leży. Za to jestem skłonny "wymienić kilka kluczowych pakietów" smile
Pytania:
1. Na ile ta wymiana jest niebezpieczna? Czy może oznaczać pad samego GUI czy też całego systemu?
2. Jakie pakiety należy wymienić? Jakim sposobem?

haserl, sam pakiet gargoyle (czyli całe gui) i doinstalować kilka brakujących.

8

A nie dałoby się tak zmodyfikować tych pluginów, żeby korzystały z tłumaczeń tylko, jeśli router je obsługuje ?
Co prawda nie mam pojęcia jak to jest zbudowane, ale czy taki plugin nie mógłby mieć np. jakiegoś domyślnego tłumaczenia i zamieniać je tylko jeżeli wykryje taką możliwość w oprogramowaniu routera ?

9

Właśnie o to chodzi że w 4MB jest za mało miejsca żeby to zmieścić, nawet tylko z jednym językiem.

10

Wyinstalowanie to jedno, ale instalacja to już gorzej:

root@RanczoRouter:~# opkg install gargoyle
Unknown package 'gargoyle'.
Collected errors:
 * opkg_install_cmd: Cannot install package gargoyle.

To samo dla bwmon-gargoyle, nie ma go...

11

Firstboota zrób i czekaj, bo to nie będzie "ot tak sobie" po prostu instalacja pakietów. Tu trzeba cały poradnik do tego dorobić.