1

Temat: Partycje typu ext4 a windows

Witam,

Mam dysk usb, partycja ext4 i ntfs, który podłączony jest do routera Gargoyle. Czasem potrzebuje podpiąć ten dysk pod windows. W tym celu korzystam z programu Ext2Fsd lub Plugin do Total Commander np. DiskInternals_reader czy ext4Plugin_64. Jednak w każdym z tych rozwiązań mam dysk tylko do odczytu. Jest jakaś możliwość aby był pełen dostęp, odczyt zapis ?

Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Partycje typu ext4 a windows

Chyba tylko maszyna wirtualna.

3

Jak windows XP to będzie pasować Ext2 IFS for Windows (w czasie instalacji masz wybór, czy ma być tylko do odczytu, czy też zapis). Nie wiem czy działa z siódemką.

4

Zdecydowanie tylko przez maszynę wirtualną jak to ma być pod windą - zapomnij o jakichś tam wynalazkach typu Ext2Fsd - w większości przypadków po dłuższym używaniu psują tylko system plików. Nie prościej na tej maszynie co jest winda po prostu zapuścić jakąś dystrybucję linucha w formie LiveCD (zakładam, że pewno nie chcesz/nie możesz/i.t.d. instalować żadnego linucha bezpośrednio na dysku) ? Poza tym każdy współczesny linuch ma ntfs3g, więc obsłużysz obie partycje.

5

qwerty napisał/a:

Jak windows XP to będzie pasować Ext2 IFS for Windows (w czasie instalacji masz wybór, czy ma być tylko do odczytu, czy też zapis). Nie wiem czy działa z siódemką.

Na windows 7 64 bit nie działa. Niby dało się zainstalować w opcji zgodności z Vista ale nic to nie dało. Czy po zainstalowaniu w menu powinien się pojawić program Ext2 IFS, a może to tylko sterownik? Pytam ponieważ, niby po poprawnej instalacji w menu nic mi takiego nie doszło.

Co do maszyn wirtualnych, które sugerują pozostali koledzy. Na pewno jest to lepsze rozwiązanie, lecz możliwość użycia dysku z ext4 jest mi potrzebna od czasu do czasu na cudzych komputerach, gdzie nie chciałbym się bawić w takie instalacje.

Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270