51

Odp: Problem z modemem e3276 w wr842nd

Więc nie. Ty w ogóle nie przełączyłeś modemu w tryb RAS a próbujesz się połączyć w ten sposób.

Ponad to - nie wyłączyłeś jakiegoś procesu który korzysta z modemu. To ATI i CSQ to polecenia które coś musi wydać żeby się pojawiło. Pisałem żebyś wszystko wyłączył bo będzie mieszać to w pracy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52 (edytowany przez daro33 2013-10-26 15:45:54)

Wygląda na to , że w aplikacji play online modem pracuje w obu trybach ndis oraz ras. Można wybrać bez problemu, natomiast w gargoyle pracuje tylko w ndis.

53

No tak, domyślnie w ndis występuje. Dlatego też ręcznie musisz go przełączyć w ras. Gargoyle nie zrobi tego za Ciebie.

54 (edytowany przez daro33 2013-10-26 15:48:46)

Próbowałem wielokrotnie, modem potwierdza przyjęcie polecenia AT^SETPORT="A1,A2;1,2,3" i nadal pracuje jako ndis

55

W sensie jak się spytasz o AT^SETPORT? to zwraca taką konfigurację a nie domyślną?

56

Zwraca informację doślną

57

Jakby się nie przełączał. A w play online na pewno się przełącza

58

Więc nie przełączasz go po prostu. Szukaj innego sposobu przełączenia. W tak w ogóle to którą wersję tego e3276 masz?

59

daro33 napisał/a:

Jakby się nie przełączał. A w play online na pewno się przełącza

Więc zaloguj się pod windowsem do niego i sprawdź czy faktycznie jest przełączony.

60

gdzieś wyczytałem, że modem pracuje wobu trybach to aplikacja wymusza tryb pracy.

61

Gdzie tak przeczytałeś? Sam przecież widzisz że domyślnie jest ndis, a ras w ogóle nie ma. Nie można się podłączyć na tym jedynym /dev/ttyUSB0 który domyślnie daje.

62

Gdy loguje się pod windowsem to /domyślnie/ jest w trybie ras, ale w routerze pracuje w ndis

63

na www.jdtech.pl

64

Więc windows uruchamia coś co w go ten tryb przełącza, bo pod routerem nie ma nic co by takiego robiło. Więc musisz to zrobić ręcznie, proste.

65

Po "wymuszeniu" po windowsem np. w tni i podłączeniu w wdr3600  ustawieniu połączenia po 3G modem ni łączy się. Mam jeszcze pytanie czy połączenie w wdr3600 w usb linii zasilania nie zwiększy wydajności prądowej jak to jest robione w niektórych kabelkach do zewnętrznego hdd.

66 (edytowany przez Cezary 2013-10-26 16:22:23)

To przełącz w tni, podłącz do routera i odczytaj konfigurację. Zobaczysz czy jest przełączony.

67

Jest nie przełączony

68

Bo to gargoyle wymusza pracę w ndis

69

Gargoyle nic nie wymusza. Jak całe openwrt nie ma pojęcia nawet jaki jest dołączony modem i jak go obsłużyć.

70

daro33 napisał/a:

Mam jeszcze pytanie czy połączenie w wdr3600 w usb linii zasilania nie zwiększy wydajności prądowej jak to jest robione w niektórych kabelkach

Takie rozwiązanie stosuje się przy komputerach gdzie mamy xUSB, moc, zasilacza i kontrolery które utrzymują standard 2.0. W routerze nie sądzę aby przyniosło jakiś dodatni skutek (tj. problem słabego zasilacza i przetwornicy). P.S Jest dla mnie nie zrozumiała walka o tryb RAS (gdyż OpenWRT od ponad 0,5 roku opanowało bdb sterowanie modemami w NDIS), po za tym nawet gdy sieć nie osiąga dużych prędkości to nawet przy kilkunastu Mbps połączenie w RAS generuje obciążenie CPU na routerze, gdy w NDIS CPU "leżakuje".  smile

71

Ok tak tylko chciałem sprawdzić. Modem bez problemu pracuje w routerze jako ndis i nie mam żadnych problemów, chociaż pracuje bez aktywnego huba.