Temat: Pełny backup
Załóżmy że mam jakąś wersję Gargoyle, zrobionego extroot-a (pendrive) oraz zainstalowane/skonfigurowane dodatkowe programy.
Następnie z konsoli wykonuję backup poleceniem dd if=/dev/mtd5 of=/tmp/sysbackup.bin
1. Czy dobrze rozumiem że wykona się pełna kopia wszystkiego co jest na pendrive, nie flash routera i będzie dostępna w /tmp (na pendrive)
2. Jak z przywróceniem/restore:
a) mam cały czas ten sam extroot, rozumiem że polecenie mtd -r write /tmp/sysbackup.bin firmware zastąpi/nadpisze wszystko to jest obecnie na pendrive tym co jest we wcześniej przygotowanej kopii /tmp/sysbackup.bin
b) zrobiłem Przywrócenie konfiguracji domyślnej i nie mam extroot. Następnie robię na nowo extroot (ten sam pendrive, ta sama przestrzeń procentowo). Czy jak teraz przywrócę wcześniej skopiowany sysbackup.bin mój system będzie działać i będę miał programy/konfiguracje zawarte w sysbackup.bin
c) początek taki sam jak w b) tylko że używam innego pendrive inna przestrzeń procentowo i przywracam sysbackup.bin. Rozumiem że nie powinno zadziałać choćby z powodu innego UUID. Pewnie gdzieś można to zmienić?
Krynio
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270