1

Temat: jak wyczyścić bufor uart-a?

Mówiąc wprost potrzebuje czegoś takiego, żeby zrobił to samo co "cat </dev/ttyS0 >/dev/null" i zakończył się, kiedy bufor jest pusty. Można oczywiście uruchomić to polecenie, odczekać jakiś czas i zabić cat-a, (bez skojarzeń wink ) ale czy nie ma prostszej, szybszej i pewniejszej metody?

2

Odp: jak wyczyścić bufor uart-a?

W shellu, w userlandzie raczej nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To może jakiś programik jest? Pakiet jakiś?
Druga rzecz o jaką się potknąłem to jest polecenie read - nie ma timeouta jak się czyta z uart-a. Koniecznie muszę mieć timeout, bo w razie draki zawiesza mi cały skrypt.
Trzecia rzecz - przy okazji - gdzie w menuconfig jest pakiet coreutils-stty? Zaznaczyłem coreutils i nie mam go. Ręcznie oczywiście zainstalować mogę.

4

Tam menu jest obok tego pakietu.

W skrypcie tego zbytnio bez kombinowania nie zrobisz. Zrób programik w C  i flush i timeout będziesz miał.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez mrox 2013-10-24 23:04:43)

Zrobiłem z tej przypadłości użytek: jeden skrypt mi chodzi w kółko - robi read, i jeśli jest coś interesującego mnie - zapisuje do pliku, jeśli nie - wyrzuca i czeka na dane od nowa. Mam czyszczenie bufora i czytanie w jednym. Drugi skrypt (który musi się zakończyć) czyta po prostu z tego pliku już gotowe dane.