Temat: Mam problem z konfiguracją sieci w sieci w sieci
Witam,
mam tu takie małe zadanie, żeby skonfigurować serwer, który będzie dostępny z internetu. Będzie to wirtualna maszyna na jednym z komputerów.
Sieć wygląda tak:
antena LTE czy coś takiego (IP 10.10.10.1, serwer DHCP włączone)
|
router (IP 10.10.10.2, DHCP wyłączone)
|
router 2 (WAN 10.10.10.?, LAN 192.168.0.1, DHCP włączone)
|
router 3 (WAN 192.168.0.100, LAN 192.168.1.1, DHCP włączone)
|
VirtualBox Host PC (192.168.1.auto) ---- VirtualBox Guest (192.168.1.auto, network adapter bridged with host)
Maski wszędzie są ustawione na 255.255.255.0.
Antena jest skonfigurowana tak, że adres 10.10.10.9 ma ustawione DMZ. Kiedy ustawię statyczne IP na VBGuest nie mogę dosięgnąć żadnego hosta. Nie mogę spingować nawet 8.8.8.8. Pewnie nie jest to dla Was żadnym zaskoczeniem. Ja się niestety nie znam i myślałem, że to może zadziałać, ale po głębszym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że router 2 jest problemem. Musiałbym tam ustawić zakres IP na przykład 10.10.11.* i zmodyfikować maskę, zgadza się? Wtedy sieć LAN routera byłaby podsiecią WAN i komputer widziałyby się nawzajem. Albo wyłączyć wszędzie DHCP i wszyscy dostaną adresy z 10.10.10.*. Tylko chyba kiedyś tak zrobiłem i niektóre urządzenia miały problemy z przyłączeniem się do sieci. Może brakowało IP albo coś takiego. W każdym razie przy 10-20 urządzeniach na wifi router nie wyrabiał i musieliśmy ustawić dodatkowy.
Nie mam dostępu do anteny, ale mam ograniczony dostęp do poszczególnych routerów, tzn. mogę zmienić ustawienia pod warunkiem, że będą działały i muszę to zrobić jakoś po południu, żeby nie przeszkadzać w pracy wszystkim innym.
Ostatecznym rozwiązaniem będzie przeciągnięcie kabla bezpośrednio z pierwszego routera do komputera docelowego, ale wolałbym to zrobić za pomocą istniejącej infrastruktury.
Z góry dzięki za pomoc.